|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Woda w bagazniku
inox - Sob Sie 30, 2008 15:38 Temat postu: [R400] Woda w bagazniku Witam mam 400-setke sedana (srebrnego ślicznego ) . Tylko od jakiegoś czasu mój roverek zaczyna mnie niepokoić i irytować . Chodzi o to, ze gdy mocno pada deszcz to w moim aucie stoi woda w bagażniku , tam gdzie koło zapasowe . Ostatnio to tam miałem z 3 cm wody . Chciałem zlokalizować skąd płynie ta woda i nie mogę . Spryskiwacza z tyłu nie mam bo to sedan , uszczelka bagażnika wydaje się OK. . Odkryłem cały bagażnik aż do blachy i nie widzę tam żadnych nieszczelności . Może ktos wie jak to zwalczyć
benio_bicos - Sob Sie 30, 2008 15:59
inox temat był już przerabiany na forum
użyj funkcji "szukaj"
wpisz w szukajkę "woda w bagażniku"
rybakowy - Sob Sie 30, 2008 16:34
Ja tez miałem ten problem i załatwiłem to szybko,zaczołem od zaślepek podłogi bagażnika a skączyłęm na wyciągnięciu tapicerki,dlatego tapicerki bo jak masz szyber jak ja to w bocznych ścianach bagaznika po prawej i lewej są wsadzone węze gumowe ktorymi płynie woda z dachu ja miałem jeden wuciągnięty i leciało do bagaznika
inox - Sob Sie 30, 2008 16:43
benio/bicos napisał/a: | inox temat był już przerabiany na forum
użyj funkcji "szukaj"
wpisz w szukajkę "woda w bagażniku" | Wiem ze jest opcja szukaj . Tylko jak wklepuje tam to mi wyskakują same 200-setki lub inne hatchbacki , a o sedanie nic nie mogłem wyczaić
Rybakowy ja nie mam szyberdachu więc żadnych wężyków tam nie mam tylko od strony kierowcy z boku bagażnika taka kratkę wentylacyjna z taka guma by woda sie nie dostawała i raczej przez to nie ma prawa dostać sie woda
rybakowy - Sob Sie 30, 2008 17:10
hmmm to moze sprawdz jeszcze te listwy na dachu,moze tamtędy,jak cos wymysle to dam znac
AkUu - Sob Sie 30, 2008 18:28
rybakowy napisał/a: | Ja tez miałem ten problem i załatwiłem to szybko,zaczołem od zaślepek podłogi bagażnika a skączyłęm na wyciągnięciu tapicerki,dlatego tapicerki bo jak masz szyber jak ja to w bocznych ścianach bagaznika po prawej i lewej są wsadzone węze gumowe ktorymi płynie woda z dachu ja miałem jeden wuciągnięty i leciało do bagaznika |
ooo tego nie wiedzialem musze sprawdzic bo u mnie czasem cos tam naleci tragedii nie ma ale zawsze
i faktycznie wiekszosc tematow dotyczyla R 200/25 lub hatchbackow, sedanow chyba malo jest
szoso - Czw Cze 25, 2009 07:30
stary temat ale postanowiłem go odświerzyć by nie zakładać nowego i nie dostać za to batów
też mam sedana bez szybra i mam wodę w kole zapasowym
myślałem że to te zaślepki w podłodze ale jednak to nie to bo je uszczelniłem i nadal jest woda
nigdzie od góry nie widać by lała się woda i jest sucho a na dole w kole jest trochę mokro(z prawej strony w rogu)
macie jakieś pomysły bo kolega nie napisał czy i jak rozwiązał ten problem?
używałem "szukajki" ale jest pełno 200-tek i 400-tek w hatchback-u a o sedanie tylko ten temat znalazłem
rybakowy napisał/a: | hmmm to moze sprawdz jeszcze te listwy na dachu |
a co one mają wspólnego z wodą w bagażniku?
barszczyk - Czw Cze 25, 2009 11:39 Temat postu: Re: [R 400, sedan] woda w bagazniku
inox napisał/a: | Witam mam 400-setke sedana (srebrnego ślicznego ) . Tylko od jakiegoś czasu mój roverek zaczyna mnie niepokoić i irytować . Chodzi o to, ze gdy mocno pada deszcz to w moim aucie stoi woda w bagażniku , tam gdzie koło zapasowe . Ostatnio to tam miałem z 3 cm wody . Chciałem zlokalizować skąd płynie ta woda i nie mogę . Spryskiwacza z tyłu nie mam bo to sedan , uszczelka bagażnika wydaje się OK. . Odkryłem cały bagażnik aż do blachy i nie widzę tam żadnych nieszczelności . Może ktos wie jak to zwalczyć |
Witam!,
też to przerabiałem, winowajcą była uszczelka tylnej lampy zakleiłem silikonem i wody już nie ma
pozdrawiam
szoso - Sro Lip 01, 2009 19:45
uszczelniłem wszystko co tylko możliwe czyli zaślepki w podłodze,odpowietrzenie bagażnika,lampy,uszczelka klapy a woda dalej w kole zapasowym
fakt nie dużo ale jest tylko skąd?
zawsze jest w prawym dolnym rogu
KOSSA - Sro Lip 01, 2009 23:28
u mnie pod listwami na dachu było pęknięcie tam pod blachą woda ciekła i później kapała do bagażnika.
Nawaliłem na wierzch (pod tą listwę) silikonu i miałem rok spokoju , ale ostatnio znów zacząłem czuć zapach wilgoci itd. Będę musiał w weekend znów oczyścić i zakleić ponownie.
Pozdrawiam
des - Sro Lip 01, 2009 23:30
Rozmowa tyczy się R400 Sedan. Po co pisać o R200/R25 skoro to zupełnie coś innego.
west - Czw Lip 02, 2009 07:16
wysusz dobrze dywaniki z tylu i ogolnie wytrzyj wszystko w srodku. poczekaj na deszcz, a potem szybko do autka i szukaj mokrych plam. przynajmniej zlokalizujesz skad leci.
ja tez mam kaluze, tez mam 400 sedan, tez nie moglem znalezc tematu w szukajce i tez sie balem nowy zalozyc:D
aha, na tej pokrywie dywanikowej na kolo mam plamy w trzech miejscach... najpierw zrobie tam generalny porzadek, wyczyszcze wszystko i wtedy dopiero wezme sie za szukanie dziury.
zaczne od lamp tak jak ktos tu proponowal.
szoso - Czw Lip 02, 2009 07:33
west napisał/a: | poczekaj na deszcz, a potem szybko do autka i szukaj mokrych plam. przynajmniej zlokalizujesz skad leci. |
tak właśnie muszę zrobić
dziwne że jak umyję auto to jest sucho w środku a jak pada deszcz to pojawia się woda w kole
west - Czw Lip 02, 2009 07:46
szosownik napisał/a: | west napisał/a: | poczekaj na deszcz, a potem szybko do autka i szukaj mokrych plam. przynajmniej zlokalizujesz skad leci. |
tak właśnie muszę zrobić
dziwne że jak umyję auto to jest sucho w środku a jak pada deszcz to pojawia się woda w kole |
no jest to jakas podpowiedz. myjac auto wode popycha grawitacja. jadac po kaluzach woda podlega innym silom, nie tylko grawitacji, wiec leci nie tylko w dol:)
moze zatem smialo zalozyc, ze nie masz zwyklej dziury w klapie bagaznika:P
szoso - Pią Lip 17, 2009 07:45
jak leję wodę od spodu auta na koło zapasowe to woda wypływa tylnym pasem na samym dole do środka auta
i co powiecie na to
bolec0000 - Pią Lip 17, 2009 13:45
ja mam równiez 400 w sedanie i tez miałem mokro w wnęce koła zapasowego po prawej stronie
rozebrałem wszystko w bagazniku zaslepiłem dolną wentylacje rozkreciłem lampy wyczysciłem uszczelki załozyłem no może troche mocniej je przykreciłem i narazie jest spokuj ale to chyba nie jest złoty srodek
Jugol - Pią Lip 17, 2009 13:50
Ja w mojej 45-ce, sedan też hodowałem karasie w bagażniku, uszczelniłem wsio co możliwe, ale i tak profilaktycznie na środku wiertnąłem dziurkę 2,5 mm, i karasie zdechły
krzych - Pią Lip 17, 2009 13:57
Widze ze ten problem nie dotyczy tylko mojego 400 sedana-mam dokładnie tak samo.Musze wykorzystac wasze podpowiedzi i moze znajde winowajce tych podtopien.
szoso - Nie Paź 18, 2009 14:38
Witam
Czy ta podłużna gąbka która jest zafoliowana i umieszczona w bagażniku po bokach u góry za tapicerką między blachami ma na celu chłonięcie wilgoci?
Jugol - Nie Paź 18, 2009 14:39
szosownik napisał/a: | Witam
Czy ta podłużna gąbka która jest zafoliowana i umieszczona w bagażniku po bokach u góry za tapicerką między blachami ma na celu chłonięcie wilgoci? |
...myslę, że raczej jest to wygłuszenie
szoso - Nie Paź 18, 2009 14:43
Jugol napisał/a: | ...myslę, że raczej jest to wygłuszenie |
dzięki za szybką odpowiedź
tak też mi się wydawało bo niby po co jakby miała chłonąć wilgoć byłaby zafoliowana
wywaliłem tą gąbkę na razie bo tylko woda mi się skrapla przez tą folię
rtworek - Nie Paź 18, 2009 18:56
Witam wszystkich. Ja myśle że może sie skraplać para wodna w bagażniku, a z drugiej strony zadużo tej wody. Problem jest też taki że parują szyby w aucie.
areek - Nie Paź 18, 2009 19:26
hi
i ja mam problem z woda w bagazniku. zaczalem od zlokalizowania przecieku i niestety znalazl sie po obu stronach tylnej szyby gdzies od gory. mialem wybor , albo wyjac tylna szybe i uszczelniac albo ...- i zrobilem tak . autem najechalem na nasyp tylem czyli dosc wysoko byl no i automatycznie cale auto bylo dosc mocno pochylone na bok i wtedy w rogi szyby pod uszczelke wprysnolem specyfik do antykorozyjnego zabezpieczenia profili zamknietych. (lepki w poczatkowej fazie potem gestnieje)
poza tym w naroznikach auta za lampami wywiercilem dziurki . jak na razie mam sucho - co nie zmienia faktu , ze swego czasu bylo to irytujace.
szoso - Nie Paź 18, 2009 19:41
areek napisał/a: | poza tym w naroznikach auta za lampami wywiercilem dziurki |
a w jakim celu?
do spustu wody?
areek - Nie Paź 18, 2009 19:50
szosownik napisał/a: | areek napisał/a: | poza tym w naroznikach auta za lampami wywiercilem dziurki |
a w jakim celu?
do spustu wody? |
tak
teraz juz ewentualnej wody.
jak cieklo to najpierw sie zbieralo wlasnie w tych naroznikach , potem jak sie "poziom" podniosl lalo do wneki kola, co mylilo trop
szoso - Nie Paź 18, 2009 19:57
co bym nie uszczelniał to za jakiś czas znowu woda się pojawia
a wczoraj jak myłem auto to woda szła tymi spinkami od zderzaka co przechodzą przez blachę do bagażnika
areek - Nie Paź 18, 2009 20:28
szosownik napisał/a: | co bym nie uszczelniał to za jakiś czas znowu woda się pojawia
a wczoraj jak myłem auto to woda szła tymi spinkami od zderzaka co przechodzą przez blachę do bagażnika |
tak u mnie tez sie tedy troszke dotawalo, ale silikon dekarski i jest spokój
borek88 - Wto Sie 10, 2010 20:51
odgrzewam kotlecik
to ja widze ze kazdy sedan na to cierpi...
a ja juz sie balem ze tak bardzo walony byl ze gdzies na zgrzewach puszcza.
wyciek zlokalizowalem gdzies w poblizu lampy lewej patrzac od tylu auta. pstyklem tu i uwdzie silikonem ale chyba bede musial jeszcze raz odkrecic lampe uszczelke z obu stron maznac silikonem przykrecic dobrze i sie okaze czy pomoglo bo narazie i tak sie troche woda saczy a przy dobrym deszczu tam sporo tej wody potrafi naleciec a ruda czycha tylko zeby sie zadomowic jak najbardziej w aucie
Lysy90 - Nie Lis 21, 2010 23:28
U mnie woda dostawała się z różnych miejsc postaram się wymienić wszystkie:
-spinki od zderzaka
-gumowe korki które są umiejscowione między w/w spinkami zderzaka
-ciekło także w miejscu zgrzania blach gdy otworzymy klapę bagażnika tam gdzie jest "ucho" od zamka przykręcone do karoserii, cały ten rant pod uszczelką był przerdzewiały
-i jeszcze jedno miejsce co może zaciekawić ciekło mi z okolic wlewu paliwa gdy zdejmiemy wykładzinę po lewej stronie w głębi widać cały wlew wygląda jakby był uszczelniony jakąś masą, klejem. Właśnie z tamtąd leciała woda.
Dodatkowo jak już robiłem uszczelniłem lampy (uszczelki lamp). Korki które znajdują się pod kołem zapasowym były już przerdzewiałe musiałem je usunąć i wstawić nowe. To chyba wszystko jeśli chodzi o bagażnik natomiast z przodu woda dostawała się przez wiązkę kabli która znajduję się wysoko nad pedałami patrząc pod maską jest ona za puszką z bezpiecznikami i przekaźnikami. Wszystko wysmarowane sylikonem
Jak na razie brak oznak wody jedynie w bagażniku woda skrapla się na bokach ale to na szczęście nie przeciek
Bodziek85 - Sro Lis 24, 2010 20:45
Koledzy, koleżanki - sprawa prosta - sciągamy tapicerki/ wygłuszenia i inne co by Nam zawadzać mogły, bierzemy szlaufa i lejemy zamkniętą klape od dachu w dół przez pare minut. Ortwieramy bagażnik i juz widać mniej więcej skąd leci woda i gdzie trzeba uszczelnić. W razie czego lejemy woda po nadkolach i od dołu. Ja zrobiłem raz i porządnie - okolice lamp nawet nie było grama rdzy a gdzieś przeciekały - no to silikon do uszczelek pod lampy i czarny bitex do podwozi w miejsca gdzie sie lało, dodatkowo wywierciłem w tych rogach ale bliżej nadkoli niż lamp małe dziurki wiertłem 4-5 mm żeby w razie czego ściekała - od tego czasu suchuteńko w bagażniku aż miło otwory okazały się nie potrzebne po uszczelnieniu, ale zostawiłem w razie wystąpienia dolegliwości
pozdrawiam
PawelLuc - Sro Sty 26, 2011 18:04
Witam Też mam 45 Sedan i jak w temacie mokro w bagażniku. tyle że u mnie nie ma aż tyle wody co u innych mam "mam mokre plamy" na podłodze w bagażniku zauważyłem że to z klapy kapie brak "wyciszenia" czy jak to nazwać. moje pytanie czy da się kupić i jak tak to za ile? niby nie przeszkadza ale strasznie irytuje.
dziękuje i czekam na jakieś podpowiedzi
Remigiusz - Pon Lip 18, 2016 22:01
Ja mam też walkę z wodą w bagażniku i nie mogę dojść skąd leci.
[ Dodano: Pon Lip 18, 2016 23:01 ]
Umnie to tak wygląda skąd się woda leje:
https://www.youtube.com/watch?v=B5_NDvg8Jeg
Zawaliłem to wszystko masa uszczelniają do blachy i zobaczymy.
Problem jest teraz tylko taki ze pękły mi te uszczelki oryginalne bo kleiłem przedtem juz raz na masie lampy Skąd dostać taki kauczuk teraz Myślałem kupić mate do wygłuszenia kauczukowa i z tego wyciąć.
kykochelmek - Pon Mar 12, 2018 18:57
W moim 400 sedanie namierzyłem zbierającą się wilgoć na klapie bagażnika spowodowane różnicą temperatur (pocenie się) blachy przez co zbiera się woda. Czy ktoś już sobie z tym radził?
|
|