Zobacz temat - [R214i] Skrzynia biegów. Czy pasują części z R111?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Skrzynia biegów. Czy pasują części z R111?

Evil3k - Pon Wrz 01, 2008 09:59
Temat postu: [R214i] Skrzynia biegów. Czy pasują części z R111?
Witam. Mam małe pytanko.. :) Czy do mojej skrzyni biegów w R214i (prawdopodobnie R65) podejdą części ze skrzyni Roverka 111. Ja mam silnik 8V 1.4 tam jest 1.1, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Jeżeli nie podejdą to będę zmuszony wymienić całą skrzynię, bo coś strasznie głośno klekocze.

Pozdro :)

sTERYD - Pon Wrz 01, 2008 10:33

część podejdzie, a część nie...
łożyska walka głównego, uszczelniacze, mechanizm wybierania i mechanizm mostu raczej bez problemu powinny podejść, natomiast w skrzyni do R111 na pewno były inne przełożenia, więc większość bebechów samej skrzyni nie bardzo :/
mozesz za to całą skrzynię przełożyć :cool:

Evil3k - Pon Wrz 01, 2008 11:16

Całej skrzyni nie przełożę, bo ma tam coś w sobie uszkodzone :/ a mi prawdopodobnie poszło jakieś łożysko, tak mi mechanik powiedział.. Myślałem, że to wina braku oleju w skrzyni, ale dzisiaj dolaliśmy do maxa i dalej to samo :/ Najważniejsze, że jak napisałeś łożyska powinny pasować, to mnie cieszy :)
PTE - Pon Wrz 01, 2008 12:49

Łożysko to lepiej kupić nowe - akurat z tym nie ma problemu.
Evil3k - Pon Wrz 01, 2008 13:05

Wyczytałem gdzieś na tym forum, że łożyska właśnie ciężko dostać.. szczególnie oporowe i taniej wychodzi wymiana całej skrzyni biegów :neutral: Masz może namiary na takie łożyska?
PTE - Pon Wrz 01, 2008 14:43

Evil3k napisał/a:
Wyczytałem gdzieś na tym forum, że łożyska właśnie ciężko dostać.. szczególnie oporowe i taniej wychodzi wymiana całej skrzyni biegów :neutral: Masz może namiary na takie łożyska?

Oj, chyba różne fora czytamy ;-) Łożysko oporowe/wyciskowe znajduje się poza skrzynią i można jest bez trudu nabyć - sprawdź choćby tutaj

Co do łożysk wewnątrz skrzyni to podjedź do ASO Peugeota/Citroena i zapytaj o łożyska do skrzyni MA montowanej np. w pugach 106/205/206/306 czy citroenach saxo - roverowska R-65 to wersja rozwojowa tej przekładni i akurat łożyska pasują bez problemów.

Evil3k - Wto Wrz 02, 2008 05:41

Czy Waszym zdaniem taką uszkodzoną skrzynie warto naprawiać, czy lepiej zainwestować w "nową" używaną? Podobno koszt wymiany łożysk może przekroczyć zakup używanej? Jakie lożysko w skrzyni może być powodem klekotania, które cichnie gdy tylko wciśnie się pedał sprzęgła albo wrzucę na luz, może akurat tylko jedno z nich będzie do wymiany i po kłopocie?
danielsonicl - Wto Wrz 02, 2008 07:56

Z tego co piszesz oporowe masz dobre bo po wciśnięciu sprzęgła właśnie ono pracuje a u ciebie wtedy jest cicho,prawdopodobnie będzie to któreś wewnątrz skrzyni.
Evil3k - Wto Wrz 02, 2008 16:29

Hmn a dużo jest łożysk w takiej skrzyni? :grin: bo nie mam naprawde zielonego pojęcia :roll: Warto brac sie za naprawe, czy lepiej szukac nowej skrzyni?
McGAJveR - Wto Wrz 02, 2008 16:30

Evil3k napisał/a:
Hmn a dużo jest łożysk w takiej skrzyni? :grin: bo nie mam naprawde zielonego pojęcia :roll: Warto brac sie za naprawe, czy lepiej szukac nowej skrzyni?

Standardowo 4 do 5ciu...