Zobacz temat - [R 416si automatik 97] jazda automatem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 416si automatik 97] jazda automatem

radifumi - Sro Wrz 03, 2008 21:34
Temat postu: [R 416si automatik 97] jazda automatem
Czy można jechać z góry autem ze skrzynią automatyczna na pozycji luz czyli N oczywiście silnik pracuje?
gpredki - Sro Wrz 03, 2008 21:54

A w jakim celu chcesz to robic?
Ukasz - Czw Wrz 04, 2008 13:44

Żyj na luzie
Jeździj na biegu :cool:

Nie jeździj w ten sposób to nie jest zalecane przez jakiegokolwiek producenta.
Podawane jest nawet czasami, że nie wolno przekraczać 30km/h podczas holowania. Miałem kiedyś przypadek, że jadąc amerykańcem kierowca wrzucił N i wykręcił bączka na środku drogi. To nie jest bezpieczne.
Inna sprawa jak chcesz sobie wrzucić N na skrzyżowaniu ale i w tym zdania są podzielone.

giewu - Czw Wrz 04, 2008 14:03

radifumi napisał/a:
Czy można jechać z góry autem ze skrzynią automatyczna na pozycji luz czyli N oczywiście silnik pracuje?

absolutnie NIE MOŻNA :cool:

"... Nie należy w czasie ciągłej jazdy włączać pozycji N. Układ ciśnieniowy skrzyni sterowany jest wykładnią wielu funkcji pomocniczych. Prędkość jazdy, kąt otwarcia przepustnicy powietrza, moment obrotowy i prędkość obrotowa silnika, bieg na którym w danym momencie jedzie samochód mają decydujący wpływ na wartości ciśnień występujących w układzie. Zakłócenie jednej z funkcji sterujących wartością ciśnienia w układzie powoduje gwałtowną zmianę programu pracy w wyniku bezwładności zadziałania układu sterującego w funkcji czasu i wpływa bardzo niekorzystnie na elementy wykonawcze skrzyni." ... całość artykułu u fachowców ... polecam :ok:

gucwiz - Czw Wrz 04, 2008 16:04

chyba nie mozna dyz skrzynia wtedy nei ma smarowania a walki sie kreca
blazi - Nie Cze 28, 2009 12:18

A co z badaniami okresowymi pojazdu, tam niestety przy badaniu hamulców na rolkach trzeba dać w pozycję N. Silnik pracuje, fakt że bez gazu kółka się kręcą....można zepsuć skrzynię?
Wiem już że należy ASR wyłączyć przed badaniem,a co z poruszoną wyżej kwestią?

blue827 - Nie Cze 28, 2009 17:28

blazi napisał/a:
A co z badaniami okresowymi pojazdu, tam niestety przy badaniu hamulców na rolkach trzeba dać w pozycję N. Silnik pracuje, fakt że bez gazu kółka się kręcą....można zepsuć skrzynię?
Wiem już że należy ASR wyłączyć przed badaniem,a co z poruszoną wyżej kwestią?

Czytałem kiedyś na jakimś forum że często podczas przeglądów padają skrzynie automatyczne, ale raczej nie w Polsce.
Najczęściej podczas badania emisji spalin, gdzie silnik jest odpowiednio wkręcany na 2tys i później na 3tyś podczas pomiarów i chodzi tak nawet pare minut. W miare nowa skrzynia pewnie to wytrzyma ale stare autka już nie. np tutaj >>link.

Ukasz - Nie Cze 28, 2009 18:20

Ja nie wiem, domyślam się że podczas sprawdzania hamulców koła się toczą z tą dozwoloną prędkością. Sam się zastanawiam.