Zobacz temat - [R420] Mechanizm podnoszenia elektrycznych szyb

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Mechanizm podnoszenia elektrycznych szyb

barti561 - Wto Wrz 09, 2008 21:05
Temat postu: [R420] Mechanizm podnoszenia elektrycznych szyb
Witam! wszystkich znawców tematu ROVER.Mam pytanie ,przednie drzwi pasażera ,mechanizm podnoszenia szyb.Opuściłem szybę maksymalnie i tak została.Po rozebraniu tapicerki okazało się iż mechanizm się rozleciał i nie było by w tym nic dziwnego ,gdyby nie fakt,że nie mogę go złożyć w całość Tak jakby brakowało mi części.Silniczek działa,ale jest tam jeszcze jedna zębatka,która wyleciała i ni jak nie chce się trzymać.Czy ten mechanizm to jest jedna całość,czy to się rozkręca?Widziałem takie mechanizmy na allegro ,nie kombinować kupić od razu???Pozdrawiam
piter34 - Wto Wrz 16, 2008 15:59

Pomoże ktoś koledze?
rybakowy - Wto Wrz 16, 2008 16:04

Ja raz na to zaglądałem i smarowałem bo ciezko mi to chodziło ale nie podjołem sie wyciągnięcia. Ja budowe poznałem z fotek na ALLEGRO i jak go zobaczyłem to uznałem ze nie wyciągam bo nie włożyc spowrotem, jesli sie rozleciał hmmm to ja bym kupił nowy czy uzywany na allegro. :cool:
barti561 - Sro Wrz 17, 2008 10:01

Witam! Dzięki za odpowiedz.Kupiłem używany z allegro,nie miałem na razie czasu zamontować mechanizmu,jednakże z całą pewnością jest to jedna całość.Mam nadzieję że sobie poradzę z montażem.Pozdrawiam!
mathew - Czw Sie 18, 2011 20:01

Witam. Podłącze się troszeczkę pod temat.
W mim przypadku chodzi o szybę kierowcy. Problem tkwi w tym, że jedna strona szyby nie domyka się tak jak powinna- od strony lusterka czyli bliżej silnika szyba domyka się słabiej.
WYnikiem jest nieprwidłowe domknięcie szyby.
Nic nie przeskakuje , nic nie chrupie tylko słabiej domykana jest jedna ze stron omawianej szyby. Szyba domyka się krzywo przez co czasem wyskakuje z uszczelki od strony tylniej czyli tam gdzie mechanizm działa poprawnie
Ma ktoś jakiś pomysł co mogłoby być przyczyną?

misiekns - Pią Sie 19, 2011 14:36

Wydaje mi się że przy podnośniku jest możliwość lekkiej regulcji ustawienia szyby
mathew - Nie Wrz 11, 2011 17:00

Fakt jest taki, że od strony lusterka szyba ma luz jakieś 2cm tylko czy regulacja podnośnika z jednej strony coś tu da?

[ Dodano: Nie Wrz 11, 2011 18:00 ]
Udało mi się znaleźć czas na rozebranie boczku na drzwiach. Dokładnie obejrzałem cały układ podnoszenia szyby i nie znalazłem konkretnej przyczyny złego domykania szyby. Są co prawda pewne luzy, ale zębatka nie przeskakuje i wydaje mi się, że jest wszystko ok.
Posmarowałem prowadnice szyby po obu stronach i wszystkie elementy ruchome i problem się rozwiązał :lol: szyba domyka się szybciej, dokładniej i nie czuć już tych oporów podczas podnoszenia szyby.

hudy23_1985 - Nie Wrz 11, 2011 18:40

U mnie też szyba krzywo sie opuszczała :cry:
okazało sie ze jedna rolka sie rozpadła :shock:
Dorobiłem nową z Ebonitu wyregulowałem i jest cacy :mrgreen:

mathew - Nie Wrz 11, 2011 20:24

rozpadła się bo nie miała smarowania :grin:
hudy23_1985 - Pon Wrz 12, 2011 15:37

rozpadła sie bo ktos już ją dorabiał z miękkiego plastiku :oops: