Zobacz temat - [R200 1.4 16V 98r] Sprzęgło syczy trzeszczy !!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 16V 98r] Sprzęgło syczy trzeszczy !!

100procentt - Czw Wrz 11, 2008 12:08
Temat postu: [R200 1.4 16V 98r] Sprzęgło syczy trzeszczy !!
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu syczy/szumi mi sprzęgło. Wczoraj wieczorem przy wjeżdżaniu do garażu zaczęło coś trzeszczeć/zgrzytać. Odpalam rano samochodzik i dalej zgrzyta, no ale patrze że da się jechać więc pojechałem do szkoły. Po szkole odpalam samochodzik i zgrzytanie zniknęło, zostało tylko syczenie przy naciskaniu sprzęgła.

Moje pytania są takie:

Czy to jest wina łożysk czy coś innego poleciało (zaznaczę że nie szarpie i nie ma żadnego utrudnienia w jeździe, tylko to co słychać)

Czy uda mi się samemu wyciągnąć sprzęgło (jest jakiś opis na necia jak to zrobić, jak nie ma nigdzie opisu to może ktoś napisze w skrócie jak to zrobić)

Pozdrawiam Michał

Stacho - Pią Wrz 12, 2008 10:50
Temat postu: [R45 1,4 16V, 2001r]
Witam,
Wg mnie, to "kończy się łożysko wyciskowe sprzegła - jak szumi/syczy przy wciśnietym pedale sprzęgła. Jakby szumiało na luzie, to raczej podejrzewał bym łożysko wałka sprzęgłowego.
Demontaż sprzęgła?, Pierwsze co trzeba zrobić, to wymontować skrzynkę przekładniową - potrzebny garaż, kanał, podstawowe narzędzia, no i jako taką wiedzę mechaniczną :wink: , pozdr.....

giewu - Pią Wrz 12, 2008 12:17

100procentt napisał/a:
Czy uda mi się samemu wyciągnąć sprzęgło (jest jakiś opis na necia jak to zrobić, jak nie ma nigdzie opisu to może ktoś napisze w skrócie jak to zrobić)

używaj forumowej szukajki ;) ... KLIK

firtiris_uk - Czw Wrz 18, 2008 20:59

ja mam to samo a ze ojciec mechanik to obyty w temacie to - prawdopodobnie jest luz na tylejce od tarczy i sprezyny oporowe maja luz. tarcza moze byc wycisnieta to oporu ale bedzie sie ruszac na boki i ocierac - slychac szum a sprezyny maga poprostu dzwonic, stukac

ja nie ruszam do puki nie zacznie sie slizgac lub poprostu dzialac