|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r streetwise] możliwe ze kończy sie sprzęgło?
drago - Nie Wrz 14, 2008 19:24 Temat postu: [r streetwise] możliwe ze kończy sie sprzęgło? Mam pytanko przy wcisniętym sprzegle silniczek pracuje cichutko , gdy puszcze sprzegło słychac takie nazwe to charczenie. dodam ze biegi wrzuca sie bez problemu. autko ma przejechane 45 tys, mozliwe ze sie kończy. co wymienic?
dzieki
marcinmarcin - Nie Wrz 14, 2008 19:41 Temat postu: Re: [r streetwise] możliwe ze kończy sie sprzęgło?
drago napisał/a: | Mam pytanko przy wcisniętym sprzegle silniczek pracuje cichutko , gdy puszcze sprzegło słychac takie nazwe to charczenie. dodam ze biegi wrzuca sie bez problemu. autko ma przejechane 45 tys, mozliwe ze sie kończy. co wymienic?
dzieki |
Według mnie objawy wskazują na łożysko sprzęgła, a to czy trzeba wymieniać to już twoja decyzja. Na tłukącym się łożysku możesz przejechać x kilometrów i nic się nie stanie, a może Ci się rozsypać i staniesz w trasie...
yosot - Nie Wrz 14, 2008 19:42
Sprzęgło się nie kończy. Wciśnięcie sprzęgła powoduje odłączenie skrzyni. To raczej szum wałka, a konkretnie łożysk wałka w skrzyni. Nic groźnego. W moim SLi ten szum utrzymywał się na stałym poziomie przez 2 lata, aż do momentu sprzedaży.Nie ma to nic wspólnego ze złą pracą sprzęgła. Ja tankowałbym i jeździł!
przemo285 - Nie Wrz 14, 2008 19:44
Przyczyna tkwi w zużytych łożyskach/łożysku w skrzyni biegów,Myślę że to łożysko wałka sprzęgłowego typowe 6205.
|
|