|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Rozkodowany pilot alarmu
ascaris - Pon Wrz 29, 2008 20:19 Temat postu: [R400] Rozkodowany pilot alarmu Witam!
Wiem ,że temat alarmów był już wielokrotnie omawiany ale po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem (albo źle szukałem..)
Mianowicie posiadam dwa kluczyki z pilotami. Jeden pilot działa normalnie ale w drugim okazało się, że nie ma baterii. Po włożeniu takowej niestety pilot nie działa.. Czy uległ rozkodowaniu ponieważ nie było baterii? Generalnie chciałbym mieć oba sprawne i tutaj zasadnicze pytanie czy posiadając jeden sprawny pilot mogę w jakiś "domowy" sposób zaprogramować ten drugi? Posiadam także ten cztero cyfrowy kod awaryjny (będzie potrzebny?)
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Lechos - Pon Wrz 29, 2008 20:26
a czy po wlozeniu baterii zsynchronizowałes pilota?
trzeba parokrotnie nacisnac przycisk zamykania sam. na pilocie
ascaris - Pon Wrz 29, 2008 20:42
Hmm coś tam kilka razy ponaciskałem przyciski ale nie można było tego nazwać synchronizowaniem. Jutro postaram się tym zająć. Przy tym synchronizowaniu muszę mieć auto zamknięte z uzbrojonym alarmem? Który przycisk należy wciskać i ile razy (aż do skutku?)
W tym działającym pilocie też na wszelki wypadek chciałbym wymienić baterię ale obawiam się, że podczas tej operacji może się rozkodować. Moje obawy są uzasadnione?
kasjopea - Pon Wrz 29, 2008 20:47
Otwierasz auto z kluczyka, a potem naciskasz cztery razy guzik zamykania na pilocie
[ Dodano: Pon Wrz 29, 2008 21:49 ]
zresztą tu jest artykuł na temat wymiany baterii:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=307
Lechos - Pon Wrz 29, 2008 20:52
przeczytaj sobie to
des - Pon Wrz 29, 2008 20:52
Sprawa jest banalnie prosta, przed włożeniem nowej baterii naciskasz kilkakrotnie oba przyciski powiedzmy po 5 razy każdy, następnie wkładasz nową baterię i idziesz do samochodu. Otwierasz go kluczykiem (znaczy się tylko przekręcasz w zamku do pozycji otwartej) nie otwierasz drzwi i naciskasz min. 4 razy na pilocie przycisk do zamykania samochodu (mi zawsze działa za 4 razem). Ta operacja nazywa się synchronizacją.
[ Dodano: Pon Wrz 29, 2008 21:55 ]
No widzę że kolega już mnie uprzedził.
ascaris - Pon Wrz 29, 2008 21:04
Wielkie dzięki
Jutro napiszę czy mi się udało. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK
[ Dodano: Wto Wrz 30, 2008 10:48 ]
Witam!
A więc zabrałem się do tej synchronizacji. Zrobiłem wszystko wgł. instrukcji, naciskam ten przycisk zamykania i nic. Więc rozkręciłem jeszcze raz pilota i okazało się, że jeden styk blaszki mocującej baterię jest pęknięty. Podłożyłem tam kawałek papieru dla lepszego docisku i całość złożyłem. Wszystko ładnie się zsynchronizowało za trzecim przyciśnięciem (dziwne bo miało być po czwartym ).
Problem rozwiązany
Jeszcze raz dzięki
mogewszystko - Wto Wrz 30, 2008 21:54
sorki ale sie dolacze troche, na tym rysunku pisze ze jak bateria bedzie slaba to mruga szybko lapma kontrolna na tablicy? ja nie mam zadnej lapki na tablicy
kasjopea - Wto Wrz 30, 2008 21:57
Ja też nie mam, natomiast mam lampki przy grzybkach w drzwiach
GoooFy_Tcz - Wto Wrz 30, 2008 22:01
dotyczy to rowniez wersji 600 ?
mogewszystko - Wto Wrz 30, 2008 22:01
kasjopea napisał/a: | Ja też nie mam, natomiast mam lampki przy grzybkach w drzwiach |
no dokladnie tez mam tam, i ona mi zawsze mrugaja szybka ja zamkne auto i sie uzbraja, migaja kierunki 3 razy i lampki juz wolno potem mrugaja, a jak otworze auto kluczykiem to sie alarm tez wylacza? cz tylko pilotem? albo jak jest zamkniete i otworze kluczykiem klape z tylu co z alarmem?
sTERYD - Wto Wrz 30, 2008 22:06
Cytat: | dotyczy to rowniez wersji 600 ? |
w R600 są inne systemi alarmowe i nie ma konieczności synchronizacji pilota
mogewszystko napisał/a: | jak otworze auto kluczykiem to sie alarm tez wylacza? cz tylko pilotem? albo jak jest zamkniete i otworze kluczykiem klape z tylu co z alarmem? |
jak byś poszukał, to byś wiedział, że otworzenie auta kluczykiem w zamku kierowcy i w bagażniku nie aktywuje systemu alarmowego, natomast pozostaje włączony immobilajzer (co sygnalizuje nie przestawająca migać dioda przy zamku
po zamknieciu auta kluczykiem, alarm również zostaje włączony, tylko bez dozoru wnętrza (jakbyś chcial np psa zostawić... albo rybki )
mogewszystko - Wto Wrz 30, 2008 22:20
sTERYD, dzieki ci dobry czlowieku za info
GoooFy_Tcz - Wto Paź 07, 2008 21:35
Witam odswieze ... sTERYD napisałeś , że nie ma takiej koniecznosci ... ja od dzis jestem wlascicielem r600 no i niestety piloty mi nie dzialają ... podczas wciskania otwierania zapala mi sie zielona a podczas zamykania czerwona lampka na pilocie , ale samochod nie raguje zupelnie - co to może być , model pilota to Valeo ... prosze o jakieś rady .
z góry dzięki .
des - Wto Paź 07, 2008 23:46
Pytanie do znawców: dlaczego nie posiadam lampki przy grzybkach w drzwiach? Czy to zależy od wersji wyposażenia czy może ja mam jakieś "lewe" drzwi?
sTERYD - Sro Paź 08, 2008 08:13
lampka była albo w drzwiach przy grzybkach, albo na środku tablicy z zegarami. jeśli masz jedną, to nie masz drugiej
nie wiem dokładnie od czego to zależy...
GoooFy_Tcz - Sro Paź 08, 2008 12:14
sTERYD a dla mnie zadnej dobrej rady nie masz ?
sTERYD - Sro Paź 08, 2008 12:45
niestety nie jestem zbyt mocno obeznany z alarmami montowanymi w R600
Brt - Sro Paź 08, 2008 12:49
GoooFy_Tcz, zazwyczaj ZTCP w przypadku R600 proponuje się zamontowanie nowego uniwersalnego zestawu pilotów z centralką. Centralka jest chyba w bagażniku gdzieś pod wykładziną Postów jest na ten temat kilkanaście na forum zapewne ... poszukaj
|
|