Zobacz temat - [R200 98r] Wentylator nawiewu nie zawsze działa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 98r] Wentylator nawiewu nie zawsze działa

ywis - Wto Paź 07, 2008 09:37
Temat postu: [R200 98r] Wentylator nawiewu nie zawsze działa
Mam pewien problem, gdy samochód jest zimny, to wszystko jest jak należy. Natomiast w momencie nagrzania się silnika i po wyłączeniu dmuchawy jej ponowne załączenie jest ciężkie. Trzeba ją kilka razy wyłączyć i włączyć, aby zaskoczyła, a do tego na prędkości 1 i 2 tak dziwnie jakoś "pierdzi". Wcześniej mi się to nie zdarzało. Wszystko normalnie chodziło w każdej chwili. Niestety idzie zima, więc dmuchawa w moim autku musi być sprawna. Jakieś propozycje?
Brt - Wto Paź 07, 2008 11:38

wyjąć rozebrać i wyczyścić. wyglada, ze po rozgrzaniu się zaciera na którymś z łożysk. Niedawno na forum był opis jak rozebrać silnik dmuchawy ;)
ywis - Wto Paź 07, 2008 12:42

Nie wiem, czy ja szukać nie potrafię już, czy może jednak nie ma tego tematu... aczkolwiek skoro piszesz, to powinien być, ale ja nie widzę.
Brt - Wto Paź 07, 2008 12:48

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=31372
a sama dmuchawa jest za schowkiem pasażera ;)

ywis - Wto Paź 07, 2008 17:49

Może to być wina filtrów? Bo jak mówię, na zimnym silniku działa i chodzi tak jak powinno chodzić, w momencie nagrzania się kabiny po wyłączeniu i ponownej próbie załączenia nawiewu po ok. 10 minut, to niestety, już nie startuje :/
Brt - Wto Paź 07, 2008 22:47

bo jak sie łozysko rozgrzewa, to odrobinę zmieniają sie wymiary i ciężej wirnikowi się kręcić ;) filtr pyłkowy jest za wentylatorem, wiec jego wymiana nie pomoże ;) Wyjmij wyczyść i będzie dobrze ;)
ywis - Sro Paź 08, 2008 07:02

Brt napisał/a:
Wyjmij wyczyść i będzie dobrze

Ok, to dopiero jak mój teść wróci, bo ja niestety nie siedzę przy samochodach i nie ruszam się niczego, nie moja działka, więc do soboty jakoś wytrzymać muszę.

[ Dodano: Sob Paź 11, 2008 13:39 ]
Naprawione :) trzeba było przeczyścić i troszkę nasmarować, chodzi jak nówka teraz :)

Teraz kontynuując ten temat, kto mi powie jak wyciągnąć kratki nawiewu ponieważ muszę wymienić jedną od strony kierowcy oraz centralną, tą największą, ponieważ są połamane, a w centralnej kratce mam jakiś biały osad zaschnięty który w ogóle nie chce zejść.

tysszek - Sro Lis 05, 2008 20:23

Podczepie się do tego wątku.
Nie wiem co jest, mam po raz pierwszy samochód marki rover i jak na razie jestem zadowolony.
Problem jaki zauważyłem dziś to taki, że jak przekręcę pokrętło na pozycję 1 to nie słyszę aby się włączał wentylator a chyba powinien? Jeśli mam wciśnięty guzik od klimy to po przekręceniu na 1 zapala się. Jak dam na 2 to słyszę wentylator a na 1 nic:( Czy to normalne czy nie?! jak stoję i włączę na 1 to nie czuję aby wiało coś z kratek :(

ywis - Sro Lis 05, 2008 21:26

tysszek napisał/a:
Czy to normalne czy nie?!

Na 1 jest to cichy świst, ja przynajmniej ten świst słyszę, ale naprawdę muszę się wsłuchać, dopiero 2 słyszę wyraźniej bez jakiegoś głębszego wsłuchiwania się w nawiew, więc moim zdaniem jest to normalna rzecz, ale niech się wypowiedzą znawcy.

Pazdzioch - Sro Lis 05, 2008 21:28

Kolego masz przepalony rezystor pierwszego biegu, ja tez niedawno kupiłem i mam ten sam problem. Na szczęście nie jest trudny do naprawienia, choć się za to jeszcze nie wziąłem.
Tu masz opisany cały proces naprawy itd.
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#64

[ Dodano: Sro Lis 05, 2008 21:30 ]
a poprawka źle przeczytałem, zrozumiałem że lampka z klimy się nie pali na pierwszym biegu, ale jeśli się pali to jest ok tzn może być tak jak pisze ywis