Zobacz temat - [R45] Wymiana amortyzatora

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wymiana amortyzatora

kosman - Pią Paź 10, 2008 06:58
Temat postu: [R45] Wymiana amortyzatora
Witam
Wczoraj byłem na przeglądzie i okazało się, że mam jeden tylni amortyzator do wymiany oraz tuleję wahacza przedniego również. Mam pytanie - otóż czy kupić jeden ten amortyzator czy dwa od razu i jakiej firmy....?Bo ceny są różne przeglądając sklepy z częściami....i producentów cała masa...Może ktoś wymieniał w tym modelu i może coś mi doradzić...? I czy tą tuleję mogę jedną wymienić czy od razu dwie trzeba...?

sTERYD - Pią Paź 10, 2008 07:55

amortyzatory na pewno wymienia sie parami (na osi).
Co do producenta to nie będę się wypowiadał, bo u mnie jeszcze siedzi to co fabryka wstawiła ;)

którą tuleję masz do wymiany??

Mix - Pią Paź 10, 2008 08:08

Polecam amortyzatory gazowo-olejowe Kayaba. O ile dobrze pamiętam są zamiennikiem fabrycznych do Hondy Civic. W Hondziawce sprawowały się bardzo dobrze. Co do tulei wahacza przedniego, mogę polecić te z Allegro (firmy nie pamiętam) - koszt bodajże ok. 40zł. U siebie wymieniałem jedną sztukę i jest OK, amortyzatory tylko parami :!:
kosman - Pią Paź 10, 2008 08:16

sTERYD napisał/a:
którą tuleję masz do wymiany??

W lewym przednim wahaczu...

[ Dodano: Pią Paź 10, 2008 09:24 ]
I jeszcze jedno - lewy tylny amorek miał 75% a prawy tylny tylko 39%...nie wiem co to znaczy ale facet powiedział, że nadaje się do wymiany...

Mix - Pią Paź 10, 2008 09:10

kosman napisał/a:
I jeszcze jedno - lewy tylny amorek miał 75% a prawy tylny tylko 39%...nie wiem co to znaczy ale facet powiedział, że nadaje się do wymiany...

To normalne. Amortyzatory i elementy zawieszenia po prawej stronie samochodu zużywają się szybciej. Przy krawężniku (prawej stronie jezdni) są większe nierówności niż przy osi jezdni... :/
Lewy amortyzator jest jeszcze OK, ale jak pisałem wcześniej wymienia się je tylko parami.