Zobacz temat - [R214]optymalne ustawiania klimatyzacji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214]optymalne ustawiania klimatyzacji

drlubicz - Nie Paź 12, 2008 17:05
Temat postu: [R214]optymalne ustawiania klimatyzacji
Do tej pory albo miałem pecha i miałem auto bez klimy albo szczęście i w pełni automatyczną i nie zależną klimatyzacje i nie wiem jak ustawić klimatyzację w swoim roverku by działała jak najbardziej wydajnie, czy powietrze podawać z zewnątrz? jak ma być ustawiony suwak który daję powietrze na kratki z przodu a jak ma być ustawiony ten co przestawia z nóg na szybę i na przód ? wiem że klima i tak będzie działać nie zależnie od ustawień ale na pewno macie swoje sprawdzone sposoby kiedy działa najlepiej . Z góry dzięki za odpowiedz.
timer - Nie Paź 12, 2008 18:39

u mnie działa najwydajniej przy 2 biegu jak mam nawiewy ustawione na twarz i nogi :)
Mix - Nie Paź 12, 2008 19:00

Proponuję ustawić obieg powietrza na wewnętrzny, tj. pobieranie z wnętrza pojazdu. Takim sposobem klima schładza powietrze dwa razy :grin:
marcin_przybys - Nie Paź 12, 2008 19:36

Tak tylko jak będziesz jechał na wewnętrznym obiegu przez 2-3 godziny to proponuje zaopatrzyć się w maskę tlenową ;)
Mix - Nie Paź 12, 2008 19:53

marcin_przybys napisał/a:
Tak tylko jak będziesz jechał na wewnętrznym obiegu przez 2-3 godziny to proponuje zaopatrzyć się w maskę tlenową ;)

Możesz rozwinąć tą myśl...? :wink:

W chłodniejsze dni można się nieźle zmrozić, ale mimo wszystko nie rozumiem. To tak jakby przy zamkniętych szybach i wyłączonym nawiewie, człowiek miałby się udusić w aucie... :rotfl:

Brt - Nie Paź 12, 2008 21:14

W R200 jest mozliwość ustawienia nawiewu zew/wew płynnie ;) i ja latem korzystam z tej opcji najczęściej :) Co do reszty, to najczęściej opcja nogi + twarz, lub nogi + szyba i lewy suwak od "bypassu" otwarty, wtedy powietrze idzie wszystkimi mozliwymi wlotami i w najmniejszym stopniu czuć "przeciąg" w aucie ;) Jesienią to tylko zewnętrzy i do odparowywania (bardzo rzadko potrzebne) klima + ogrzewanie ;)