|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si 99r] jaka dokładnie skrzynia biegów do 214Si
Kozik - Sro Paź 15, 2008 06:50 Temat postu: [R214Si 99r] jaka dokładnie skrzynia biegów do 214Si Witam
proszę o pomoc, przeglądałem forum ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
Umiera mi dość szybko skrzynia biegów chcę kupić inną, jaki ma być dokładny typ, z tego co wyczytałem to R65 ale są chyba dwa rodzaje, nie chcę kupić dłuższej skrzyni ani krótszej chcę taką samą.
nie wiem czy mam oryginał bo już było coś kombinowane i przełożenia wyglądają tak ciągnąc do prawie 7tys/obr
1-60km/h
2-100km/h
3-140km/h
4-190km/h
5-ile wyjdzie
Może ktoś z was wymieniał i zna dokładny typ, albo może ktoś posiada do sprzedania sprawną?
I kolejna rzecz, jakie sprzęgło kupić? czy valeo jest ok?
giewu - Sro Paź 15, 2008 07:15
Kozik napisał/a: | jaki ma być dokładny typ, z tego co wyczytałem to R65 ale są chyba dwa rodzaje, nie chcę kupić dłuższej skrzyni ani krótszej chcę taką samą. |
zerknij na załącznik
Kozik napisał/a: | i przełożenia wyglądają tak ciągnąc do prawie 7tys/obr
1-60km/h
2-100km/h
3-140km/h |
nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że te prędkości są zbyt niskie na danych biegach
Kozik - Sro Paź 15, 2008 07:18
giewu napisał/a: | nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że te prędkości są zbyt niskie na danych biegach |
To moze mam krótszą skrzynię, bo zjadam większość samochodów
Dzięki giewu,
giewu - Sro Paź 15, 2008 07:25
Kozik napisał/a: | bo zjadam większość samochodów |
autożerca
Brt - Czw Paź 16, 2008 23:04
Hej Kozik widze, że już dostałeś odpowiedź co do typu skrzyni A co do przełożen, to chyba sa normalne jak na 214. O ile pamiętam to u xROnx'a podobnie prędkości się kształtują na poszczególnych biegach A i pytanko, co dokładnie z Twoją obecną skrzynią się dzieje
Kozik - Pią Paź 17, 2008 18:41
Brt dwa miesiące temu wyzębiłem wsteczny i mi tyka, ale to pół biedy, ostatnio zaczął mi samochód być głośny po wciśnięciu sprzęgła cisza. Im większa szybkość obrotowa silnika tym głośniej na wszystkich biegach oprócz 1 biegu, myślałem, że to kwestia tłumika bo boryczy i silnik huczy, ale ostatnio zaczęło mi przy przyspieszaniu i przy hamowaniu silnikiem w zakresie od 3tys obr w dół tyrczeć, jak jadę na równym gazie tego nie słychać, myślę że powyżej 3 tys też tyrczy tyle, że silnik zagłusza tyrczenie.
Moja diagnoza siada jakieś łożysko w skrzyni, wsteczny wyzębiony więc nie opłaca się grzebać w skrzyni tylko lepiej kupić inną. Jakby nie ten wsteczny to dałbym skrzynię do naprawy.
Przy okazji wymienię również sprzęgło jak już wszystko będzie na wierzchu bo dwa razy wyciągać to bez sensu, a sprzęgło odkąd go kupiłem delikatnie ślizgało a z czasem troszkę bardziej. Może by i wytrzymało jakieś jeszcze 60tys albo więcej ale nie będę ryzykował, sprzedam za jakieś drobne pieniądze bo w sumie jest sprawne jedynie ciężko na 2 biegu spiszczeć przy zmianie biegów
Tomi - Sob Paź 18, 2008 08:14
giewu napisał/a: | Kozik napisał/a: | jaki ma być dokładny typ, z tego co wyczytałem to R65 ale są chyba dwa rodzaje, nie chcę kupić dłuższej skrzyni ani krótszej chcę taką samą. |
zerknij na załącznik
Kozik napisał/a: | i przełożenia wyglądają tak ciągnąc do prawie 7tys/obr
1-60km/h
2-100km/h
3-140km/h |
nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że te prędkości są zbyt niskie na danych biegach |
Nie wiem, jak na jedynce (nigdy nie ciągnąłem na jedynce do odcięcia), dwójka 100 a trójka 150.
Dłuższa skrzynia (z silnikami 1.6) na dwójce ma coś ok 115km/h.
Kozik napisał/a: | I kolejna rzecz, jakie sprzęgło kupić? czy valeo jest ok? |
Jest O.K.
Kozik napisał/a: |
Moja diagnoza siada jakieś łożysko w skrzyni, wsteczny wyzębiony więc nie opłaca się grzebać w skrzyni tylko lepiej kupić inną. Jakby nie ten wsteczny to dałbym skrzynię do naprawy.
|
Wszystko mozna wymienić, a kupując skrzynię używaną, zwróć uwagę, że jest to skrzynia używana (podobnie jak i Twoja) i nie koniecznie znacząco lepszym stanie niż Twoja...
michone - Sob Paź 18, 2008 08:30
Tomi napisał/a: |
Wszystko mozna wymienić, a kupując skrzynię używaną, zwróć uwagę, że jest to skrzynia używana (podobnie jak i Twoja) i nie koniecznie znacząco lepszym stanie niż Twoja... |
jak ktos Ci sie podejmie rozbiórki skrzyni jak ja chcialem wyjać środek, żeby pospawać obudowe to nikt mi sie nie podjął . Naszczescie jeden magik pospawal mi duraluminium bez rozbebeszania
Kozik - Sob Paź 18, 2008 21:26
Ile i jakiego oleju wchodzi do skrzyni? Tak z lenistwa bo nie chce mi się szukać instrukcji obsługi
TomC - Sob Paź 18, 2008 21:40
Pierwszego biegu nie testowałem ale 2 i 100km/h to norma... Czyżby te same przełożenia??
Brt - Nie Paź 19, 2008 21:29
Kozik napisał/a: | Ile i jakiego oleju wchodzi do skrzyni? |
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#35 Kozik napisał/a: | Tak z lenistwa bo nie chce mi się szukać instrukcji obsługi |
lepiej sie nie przyznawaj
|
|