|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [Rxxx] Bardzo szczegółowe pytanie o prędkościomierze
Bocian_s - Pon Paź 20, 2008 18:21 Temat postu: [Rxxx] Bardzo szczegółowe pytanie o prędkościomierze Witam
Potrzebuję info na temat ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi. Poszukuję alternatywy dla obecnego niedziałającego prędkościomierza do mojego auta. Zainteresowałem się licznikami z rovera 2xx ale potrzebuję tego info aby wiedzieć czy uda mi się go podpasować.
PS. Jakiej średnicy jest tarcza prędkościomierza??
giewu - Wto Paź 21, 2008 08:04
Bocian_s napisał/a: | ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi |
wydaje mi się, że na to pytanie chyba nikt Ci nie udzieli odpowiedzi
ilość impulsów przypadających na odcinek drogi uzależniona będzie przede wszystkim od średnicy kół, a ta u każdego może być inna
Bocian_s - Wto Paź 21, 2008 13:02
PO części masz rację ale czasami producent podaje taką informację czy to na zegarach czy gdzieś w dokumentacji. Pytam was jako speców od Roverków.
giewu - Wto Paź 21, 2008 16:12
Cytat: | czasami producent podaje taką informację czy to na zegarach czy gdzieś w dokumentacji |
zbyt małą wiedzę posiadam na temat ROVERków, a o czymś takim o czym napisałeś pierwszy raz słyszę
Bocian_s - Wto Paź 21, 2008 17:55
giewu napisał/a: | Cytat: | czasami producent podaje taką informację czy to na zegarach czy gdzieś w dokumentacji |
zbyt małą wiedzę posiadam na temat ROVERków, a o czymś takim o czym napisałeś pierwszy raz słyszę |
Ja też mam zbyt mała wiedzę dlatego pytam tu. A co do podawania tego o co pytam przez innych producentów to wystarczy wejść na allegro.
etimark - Wto Paź 21, 2008 20:36
W R 400 setkach napęd na impulsator jest ze skrzyni biegów więc jest niezależny od kół.
Lechos - Wto Paź 21, 2008 20:49
etimark napisał/a: | W R 400 setkach napęd na impulsator jest ze skrzyni biegów więc jest niezależny od kół. |
Zawsze jest zalezny od srednicy kol bez wzgledu gdzie sie znajduje (linka tez nie jest do kola przykrecona).
Inna srednica kola=inna predkosc obracania poloski=inna predkosc zebatek w skrzyni. Wiec jak widac wszystko zaczyna sie od kola
Zmien kola z 14 na 16 lub 17 i zobaczysz jakie bedziesz mial przeklamania na liczniku.
etimark - Wto Paź 21, 2008 21:13
To zależy, czy chodzi o prędkość rzeczywistą na ulicy czy tą którą pokazuje w danej chwili prędkościomierz.
Marrkus - Czw Paź 23, 2008 16:24
Na jeden obrót koła ilość impulsów będzie stała - jestem tego pewien - średnica koła wpływa na rzeczywistą wartość prędkości (np ta którą mierzą panowie w mundurkach). Niestety nie mam pojęcia jaka jest ilość impulsów na jeden obrót. Ale chyba dało by się to zmierzyć multimetrem - przy stałej prędkości zmierzyć częstotliwość na zaciskach impulsatora
AndrewS - Czw Paź 23, 2008 22:43
a podczepie sie pod temat, gdzie jest ten impulsator
w liczniku czy przy skrzyni jesli w liczniku to pewnie do kabiny idzie linka
Lechos - Pią Paź 24, 2008 08:01
AndrewS napisał/a: | gdzie jest ten impulsator
w liczniku czy przy skrzyni |
w skrzyni przy prawej polosce
Marrkus napisał/a: | Na jeden obrót koła ilość impulsów będzie stała - jestem tego pewien |
ja rowniez.
Watkiem przewodnim tematu bylo Bocian_s napisał/a: | ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi. | wiec srednica kola jak najbardziej wplywa i ilosc impulsow na 1km.
Bocian_s - Pią Paź 24, 2008 13:42
Lechos napisał/a: | Watkiem przewodnim tematu byloBocian_s napisał/a:
ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi.
wiec srednica kola jak najbardziej wplywa i ilosc impulsow na 1km. |
To może źle się wyraziłem. Choć nie do końca.
Chodziło mi o 1km drogi ale na prędkościomierzu/liczniku drogi. A z tym analogicznie jak z prędkością rozmiar opon wpływa na wartość rzeczywistą a nie rachunkową (pokazywaną na zegarach).
NO to teraz już chyba jasno wiadomo o co mi chodzi...
|
|