Zobacz temat - [214Si] dużo pali ?? Luzy na końcówkach / na maglownicy ??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214Si] dużo pali ?? Luzy na końcówkach / na maglownicy ??

grzesiu_siedlce - Nie Paź 26, 2008 18:06
Temat postu: [214Si] dużo pali ?? Luzy na końcówkach / na maglownicy ??
Witam :) Na samym początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tutaj nowy :) A więc Siemka :P

Otóż mam problem z moim roverkiem 214 Si. Spala mi on średnio 10-12 litrów benzyny w mieście i około 9 w trasie. Czytałem że ten model z tym silnikiem powinien palić z 6 w trasie i do 8 w mieście :/ Myślałem nad podłączeniem go do komputera i sprawdzeniu powietrza gdyż bądź co bądź jest to 12 letni samochód i możliwe że od nowości nie było zaglądanie do komputera. Może coś by to dało. :roll:

Inny problem to lekkie luzy na kierownicy wyczuwalne przy powolnej jeździe np. po kostce albo po bruku. Nie wiem za bardzo na czym to może być luz ponieważ zdjąłem koło i ktoś poruszał kierownicą i na końcówkach nic nie wyczułem :???: Jak mogę sprawdzić te luzy ?? pojechać gdzieś na kanał albo coś ??

Pozdrawiam :)

azor77 - Nie Paź 26, 2008 18:56

Grzesiu Siedlce napisał/a:
Myślałem nad podłączeniem go do komputera i sprawdzeniu powietrza gdyż bądź co bądź jest to 12 letni samochód i możliwe że od nowości nie było zaglądanie do komputera.

Co to znaczy "sprawdzenie powietrza"

Grzesiu Siedlce napisał/a:
Inny problem to lekkie luzy na kierownicy wyczuwalne przy powolnej jeździe np. po kostce albo po bruku. Nie wiem za bardzo na czym to może być luz ponieważ zdjąłem koło i ktoś poruszał kierownicą i na końcówkach nic nie wyczułem :???: Jak mogę sprawdzić te luzy ?? pojechać gdzieś na kanał albo coś ??

Najlepiej pojechać na jakąś stację diagnostyczną na tzw. trzepaki wszystko pokaże.
Albo wjeżdżasz na kanał jedna osoba w kanale obserwuję a Ty ruszasz kierownicą energicznie na wyłączonym silniku.

cin1 - Nie Paź 26, 2008 19:30

Moja rada sprobuj odkrecic sonde lambda, ciezka praca ale moze sie okazac pozyteczna. Jezeli jest ona uszkodzona, lub jak u mnie nie bylo juj powloki ze stopow szlachetnych nalezy ja wymienic, ja wydalem 50 zl na urzywke, a spalanie spadlo o kilka litrow. Radze tez przeczysc krokowca na forum jest info jak to zrobic, przy okazji oczysc przepustnice. POWODZENIA w walce z przepalem
Adrian4523 - Nie Paź 26, 2008 19:42

Witam, u mnie jest bardzo podobnie czyli spalanie około 10 litrów miasto (raczej więcej niż mniej) i niewiele mniej w trasie a przy tym jeszcze silnik trzyma 1000 rpm na ciepłym silniku. Czyszczenie krokowca i przepustnicy nic nie dalo. Może to jakiś czujnik sie bo przecież jest ich tam kilka W tym tygodniu wybiore sie na jakiś komputer bo juz mam tego powoli dosyć.
Pozdrawiam i życze powodzenia w walce ze znikającymi litrami paliwa.