Zobacz temat - [R200 8V 97] Słabe światła...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 8V 97] Słabe światła...

strala1 - Sro Lis 05, 2008 19:12
Temat postu: [R200 8V 97] Słabe światła...
Czy wasze Roverki 200 tez maja taki problem? Jestem zalamny, zarowki wymienilem na Blue Vision, jest niby lepiej, jednak to nie to, widocznosc cienka. Kiedy bylem na przegladzie facet mial problemy z ustawieniem moich swiatel, pytal czy to orginalne reflektory, czy nie sa angilelskie itd. na 100% swiatelka to orginaly fabryczne. Jak temu zaradzic? co moze byc przyczyna? Teraz kiedy szybko robi sie ciemno jazda ze swiatlami, ktore oswietlaja mi droge na okolo 3-4 metry to troche jazda bez trzymanki na rowerze.
DawidNB - Sro Lis 05, 2008 22:04

hmmm a jak wyglądają szkła, odbłyśnik, a może masz już kostki na wykończeniu ??
Brt - Sro Lis 05, 2008 22:15

zmierz napięcie na żarówce i porównaj z tym na akumulatorze. Moze masz duży spadek napięcia na instalacji, co spowoduje znaczne osłabienie jasności świateł. Mozesz też przyłożyć poprzez prowizoryczny przewód napięcie bezpośrednio z aku na zarowkę i zobaczysz czy dużo jaśniej będzie świecić. Pozatym zobacz w jakim stanie masz odblyśniki itp.

Miałem podobny problem i zrobiłem 3 rzeczy:
- założyłem przekaźnik dla świateł mijania (zasilanie z alternatora, może być też z aku)
- załozyłem porządne żarówki
- wymieniłem oba reflektory (jeden z musu - spotkanie z sarną, a drugi po zobaczeniu jaki efekt dała wymiana pierwszego reflektora ;))

Obecnie jest bardzo dobrze z moim oświetleniem :) Do celującego brakuje blaszek przed zarówkami, ograniczających efekt samooślepienia ;)

strala1 - Sro Lis 05, 2008 22:47

wiecie co, wedlug mnie swiatla swieca mocno i dobrze, jednak ni jak przeklada sie to na droge, wedlug mnie problem tkwi w reflektorze. Co to moze byc?

[ Dodano: Sro Lis 05, 2008 22:50 ]
Cytat:
hmmm a jak wyglądają szkła, odbłyśnik, a może masz już kostki na wykończeniu ??

kostki na wykończeniu? Tzn? jak to sprawdzic?

des - Czw Lis 06, 2008 13:01

Wymień żarówki na normalne, nie jakieś bluevision +50% itp. Miałem tak samo, kupiłem jakiś wynalazek, jak patrzyłem na lampę to było extra tylko że w nocy i podczas deszczu miałem zero światła. Kupiłem normalne żarówki, z przeźroczystą bańką i świeci tak jak powinno.
wild_weasel - Czw Lis 06, 2008 13:06

Bez przesady, Philips Bluevision to nie jest żaden wynalazek, tylko porządne żarówki. Mnóstwo osób na forum na nich jeździ, tak coś kojarzę.
Sam osobiście mam takie - świeci w nocy niczym latarnia morska :D

giewu - Czw Lis 06, 2008 13:06

strala1 napisał/a:
wedlug mnie swiatla swieca mocno i dobrze, jednak ni jak przeklada sie to na droge, wedlug mnie problem tkwi w reflektorze. Co to moze byc?

załóż prawidłowo żarówki, a problem zniknie :mrgreen:

Brt - Czw Lis 06, 2008 13:13

Orginalne reflektory u mnie po 10 latach były dość mocno zmęczone życiem (zarówno lustro ale głównie przednia szybka była mocno przyciemniona), i pomimo dobrych zarówek i prawidłowo założonych :P kiepsko świeciły :|
strala1 - Czw Lis 06, 2008 23:22

Cytat:
załóż prawidłowo żarówki, a problem zniknie :mrgreen:

A to żaróki H4, można źle założyc??? wydaje mi sie ze nie

Brt - Czw Lis 06, 2008 23:40

nie ma rzeczy niemozliwych i niejedno już widziałem na drodze :mrg: ale zakladam, ze załozyłeś dobrze i na ścianie przed sobą widziesz cos takiego: __/_/ :)
tysszek - Czw Lis 06, 2008 23:45

można:( Ja ostatnio wymieniałem i założyłem je do góry nogami (jedną) i świeciła takim rozproszonym światłem jak stawałem przed ścianą! myślałem że lampa jest trafiona. Wyciągnięcie i włożenie żarówki prawidłowo rozwiązało problem w 100%:)

Stań przed ścianą aby było troszkę ciemno i zobacz jaki masz kształt czy leci linia i na końcu po prawej się podnosi czy dwie plamy. Jak to drugie to znaczy się że masz źle założone żarówki.

Brt - Czw Lis 06, 2008 23:54

Znalazlem fotkę swojego auta z jedną starą i jedną już nową (po sarnie) lampą. Dokładnie to ta nowa wtedy miała pół roku i jeżdziła w innym roverku chwilę. Zdjecie mówi wszystko pomimo niekorzystnego odbicia swiatła ;)
strala1 - Pią Lis 07, 2008 11:40

dodam jeszcze, ze problemy zaczely sie od momentu przegladu. Facet ustawial swiatla, powiedzial, ze musialem oslepiac innych, i je przestawil. Przestawil je tak, ze moze faktycznie nie oslepiam, ale nic nie widze. Co moge z tym zrobic??? :(
Brt - Pią Lis 07, 2008 11:47

śrubokręt krzyżowy lub imbus (chyba 6) w łapki, stajesz przed ścianą, dajesz regulacje reflektorów na max w góre i kręcisz śrubką do ustawiania wysokości. Na ścianie wcześniej zaznaczasz środek reflektorów. Ustawiasz linię świecenia świateł (tą poziomą) troszkę poniżej zaznaczonych środków reflektorów. I to wszystko :ok:
muzyczny_rover - Sob Lis 08, 2008 23:04

Aha zarówki X-TREME POWER załatwiaja bardzo dużo i czyste lampy :)
R-200 - Nie Lis 09, 2008 11:41

Problem ze światłami w 200 dotyczy chyba wszystkich. Te lampy są słabe, zamiana na jakikolwiek zamiennik czyt.podróbkę to tragedia. Jest na to jedyny sposób - zmiana przodu na 25 i oryginalne lammpy z 25. Niebo. Wszystko widać. Takie światła mieć to w najczarniejszą noc wszystko widać. Ja tak zrobiłem i dopiero(po10 latach)cieszę się z jazdy nocą. :lol: :lol: :lol:
muzyczny_rover - Nie Lis 09, 2008 11:43

Lub wymiana na oryginały z Valeo..sa do kupinia w wersji rover 200 - tez powinno pomóc ..wydatek ok 800zł + zarówki jakies 70-90zł różne ceny..i efekt gwarantowany :)
tysszek - Nie Lis 09, 2008 22:02

a te od r25 pasują normalnie?! Trzeba pewnie zmieniać i cały przedni zderzak :(
Ja tam nie narzekam na swoje jak jest sucho, bo ja popada to tylko ksenony :) ale oryginalnie nie było :(

coldmanns - Nie Lis 09, 2008 23:03

lamp z "r" 25 do 200 nie wsadzisz (tzn. dla chcącego ... ), ale ogolnie sie nie da.
Poza tym moje tez slabo swiecą, wymiana zarowek nic nie dala. Bede zmuszony kupić nowe lampy (kpl).

muzyczny_rover - Nie Lis 09, 2008 23:05

a na jakie wymieniłeś ?zarówki ?
R-200 - Wto Lis 11, 2008 20:31

Napisałem wyrażnie, zmienić przód na 25 i po problemie. Normalnie nie pasuje nic, wiadomo. Dużo pracy ale warto, biało jak w dzień.
des - Wto Lis 11, 2008 20:58

Aha, czyli wg. twojego toku myślenia jak np. samochód za dużo pali to należy wymienić silnik na taki o mniejszej pojemności skokowej? No proszę Cię człowieku, jeżeli nie pomaga wymiana żarówek to należy wymienić cale lampy a nie zmienić cały przód samochodu.
Brt - Wto Lis 11, 2008 23:14

mam zamienniki lamp R200 od Tomiego firmy DJ Auto i jestem bardzo zadowolony. Maja szkło z przodu a nie plastik. Polecam.
muzyczny_rover - Wto Lis 11, 2008 23:17

Brt widziałem te zamienniki u mojego kolegi w tym samym samochodzie R200 nawet ba te same roczniki i ma te Lampy o których piszesz, moje stare lampy z zarowkami Philips xtreme coś tam +80% i jego te lampy co Ty masz i te same zarówki - uwierz albo nie ale nawet stara lampa Valeo swieci lepiej, nize te podróbki
Brt - Sro Lis 12, 2008 00:08

Moje zamienniki, świecą o niebo albo i dwa nieba lepej niż stare valeo które miałem wcześniej. Dopiero od czasu załozenia zamienników mam swiatła a nie świeczki. :ok: Nie twierdze, ze nowe valeo vs. nowe DJ Auto będą górą DJ Auto, ale nowy zamiennik to koszt powiedzmy 130PLN a nowe Valeo to 450PLN. Wybór należy do kupjącego ;)
ja polecam opcję DJAuto + dobre żarówki (np: Philips, Osram, Hella) + przekaźnik na światła mijania :ok:

muzyczny_rover - Sro Lis 12, 2008 09:52

Powiem tak pojęcie lepiej mocniej dalej to pojęcie względne ale jeżeli stoją dwa samochody i jeden z nich ma ladnie skupione swiatlo i zarys lini swiatła jest dobrze widoczny i skupiony to na DJ Auto... był rozmyty, rozwleczony...a powinno być tak jak u mnie..musiał bym stanąć w konfrontacji z Twoimi lampami oczywiście na tych samych żarówkach..
Brt - Sro Lis 12, 2008 10:44

muzyczny_rover napisał/a:
musiał bym stanąć w konfrontacji z Twoimi lampami oczywiście na tych samych żarówkach..

i na tym zakończmy ;) może uda sie organoleptycznie sprawdzić na jakimś spocie/zlocie lub przy okazji pstrykne fotkę widoku oświetlonej ściany, może to da jakiś pogląd na sytuację :ok:

muzyczny_rover - Sro Lis 12, 2008 12:45

Zapewne najprędzej ;-) :roll: :wink:
Brt - Sob Lis 15, 2008 22:22

obiecane fotki :)

2szt robione w odległości ok 3m od ściany
1szt z odległości 8m
1szt. widok z auta na oświetloną uliczkę przed blokiem

Krzysi3k - Wto Cze 30, 2009 22:27

Ja mam R25, żarówki Phillips Vision Blue, efekt żarówek jest widoczny, ale to ciągle mało...
Sprawdzę z tym akumulatorem, a jeśli to nie to, to co dalej?

Brt - Sro Lip 01, 2009 04:00

jakim akumulatorem ;> .... dołóż przekaźnik na światłą mijania, napewno troche wzmocni światła :ok:
Krzysi3k - Sro Lip 01, 2009 11:07

Brt napisał/a:
zmierz napięcie na żarówce i porównaj z tym na akumulatorze

No dobra, tylko czy dam radę zrobić to samemu? ;)

Lechos - Sro Lip 01, 2009 12:15

Krzysi3k5 napisał/a:
No dobra, tylko czy dam radę zrobić to samemu? ;)
jesli tylko masz miernik to bez problemu. Na zapalonym sam. i wlaczonych swiatlach mierzysz napiecie na aku (miedzy + a -) a potem mierzysz napiecie na kostce i juz wiesz czy jest spadek napiecia i jaki.
Krzysi3k - Sro Lip 01, 2009 17:25

Przepraszam, źle się wyraziłem.
Chodziło mi o przekaźnik :P

Brt - Sro Lip 01, 2009 18:51

:] ;)
Krzysi3k - Sro Lip 01, 2009 20:34

Czyli sam nie zrobię? :P
Brt - Sro Lip 01, 2009 20:58

eee no nie znam Twoich możliwości ;) dla mnei to nic trudnego i przy odrobinie wiedzy elektrycznej wg mnie to banalne zadanie. A samo podłączenie przekaźnika to też nic trudnego ... troche przeciągania przewodów i zagniatania końcówek, a później byle sie nie pomylić ;) schemat gdzieś umieszczałem na forum chyba :roll:
KOSSA - Sro Lip 01, 2009 23:18

A co to takiego ten przekaźnik? i po co się go montuje?
jeśli mowa o zwykłym przekaźniku to co w takim razie steruje tym przekaźnikiem , gdzie podłączyć cewkę przekaźnika?

Pozdrawiam

Przestrzegam przed kupowaniem żarówek w supermarkecie, kupiłem dwie jakiejś dziwnej firmy niby z efektem xenonu, efekt może i dla niektórych fajny ale mało światła dają w dodatku wydaje mi się ze po kilku miesiącach jeżdżenia świecą jeszcze gorzej. Zamierzam teraz kupić jakieś dobre Philipsa. Może ktoś mi poleci które kupić. Cena nie gra roli.

Brt - Sro Lip 01, 2009 23:43

cewkę do obecnego zasilania świateł mijania i masy, a samo zasilanie żarówek trzeba na nowo pociągnać z akumulatora (poprzez bezpiecznik ofkors i na przyzwoitej grubości przewodach 2,5 - 4mm) :ok:
kris2828 - Sro Lut 13, 2013 11:51

czyli jak mam na akumulatorze przy włączonym silniku 14,8v a przy wtyczce od żarówki 13,6v to jest wszystko ok???
Brt - Sro Lut 13, 2013 12:33

po pierwsze .... 14,8V na aku, to ciut za dużo ... powinno być z 0,5V mniej ... a spadek napiecia między aku a żarówką, to 1,2 V ... trochę dużo ... weź kawałek przewodu i na zapalonych światłach podaj tym przewodem plus bezpośrednio z aku na żarówkę i zobacz czy będzie dużo jaśniej świecić :ok: Jak tak, to zakładaj przekaźnik.
kris2828 - Sro Lut 13, 2013 13:16

na początek wstawię firmowe żarówki bo z tego co patrzałem u siebie to nawet nie mają napisanej marki a jak będzie dalej słaba widoczność to zajmę się przekaźnikiem prędzej nie zwracałem uwagi na światła bo jeździłem w dzień ale od kilku miesięcy muszę jeździć w nocy i światłą to tragedia w nocy jeżdżę na krótkich bo lepiej widzę niż na długich chyba kupie BlueVision Ultra H4 PHILIPS bo czytałem że są dobre.
Brt - Sro Lut 13, 2013 14:12

dają radę i mają przyzwoitą trwałość, jak na wzmacniane żarówki.