|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Laptop
Dolar3 - Pią Lis 07, 2008 21:45 Temat postu: Laptop Mam pytanko:Gdzie najkorzystniej kupić laptopa? Na giełdzie,na allegro czy też może w którymś ze sklepów(np.Media Markt)?
Z góry dziękuję za pomoc.
argail - Pią Lis 07, 2008 21:48
ODRADZAM MediaMarkt- nie dość że najprawdopodobniej przepłacisz (w stosunku do ceny rynkowej) to dodatkowo istnieje szansa iż dostaniesz nie do końca to co kupujesz, lub też sprzęt poserwisowy.
7Tomi - Pią Lis 07, 2008 21:59
Ja kupiłem Laptopa w Fimie która składa laptopy na zamówienie. Składają to co chcesz więc masz to co chcesz a nie to Ci wciskają bo taki a nie inny model w dodatku wydłużona gwarancja. Kupowałem rok temu i to co złożyłem u nich za 3500 kosztowało znacznie wiecej w sklepach typu Media Markt.
maciej - Pią Lis 07, 2008 23:04
Ostatnio kupiłem wysyłkowo siostrze laptopa w SpeedLineRC.
Ceny mają bardzo dobre, dostawa zależnie od szczęścia od 2 do 10 dni, tylko warto sprawdzić dane z ich strony ze stroną producenta, bo są drobne nieścisłości - ja np. myślałem, że lapek będzie miał DVI, a nie miał, ale w zamian zaproponowali stację dokującą za pół ceny, wiec podejście do klienta, moim zdaniem, ok.
MaReK - Sob Lis 08, 2008 00:42
argail napisał/a: | ODRADZAM MediaMarkt- nie dość że najprawdopodobniej przepłacisz (w stosunku do ceny rynkowej) to dodatkowo istnieje szansa iż dostaniesz nie do końca to co kupujesz, lub też sprzęt poserwisowy. |
Mam odmienne zdanie. Kupilem kilka laptopow w media markt, placa duzo mniej niz gdzie indziej... polowalem na okazje z obnizaniem cen, zdjeciem vat itp.
Za kazdym razem dostawalem nowy sprzet, oryginalnie zapakowany.
Nie mialem tez na kilkanascie kupowan zadnego zwrotu gwarancyjnego.
To o czym piszesz znajduje jednak potwierdzenie w sprzecie typu PC (skladak).
A co do tematu, sprobuj w sieci sklepow komputronik.pl.
Pozdrawiam,
azer - Sob Lis 08, 2008 04:14
Jedne z niższych cen ma sklep notebooki.pl. Mają parę siedzib fizycznych w Polsce. Jednak przynajmniej poznańska siedziba ma słabą opinię w sensie doradczą i podejście do klienta.
Niemniej jednak jak się już wybierze co się chce to warto wziąć pod uwagę ich cennik.
Dolar3 - Sob Lis 08, 2008 08:31
Dzięki Panowie.Do Świąt jeszcze mam chwilkę (laptop to na prezent),także wszystkie sugestie biorę pod uwagę i będę szukał.[/fade]
Golab33 - Sob Lis 08, 2008 10:29
Ja swojego laptopa kupiłem w media markt i nie narzekam. Sprzęt był tańszy niż u konkurencji, pewnie dlatego że kupowałem bez vat. Za 3tys kupiłem sprzęt dobrze radzący sobie (nawet z najbardziej wymagającymi grami)
michone - Sob Lis 08, 2008 11:01
w MM trzeba czekac na promocje... ostatnio kumpel kupil acera 5730 c2d 4gb ram 320gb hdd, kamerka za 1799zl. Rozeszly sie jak swierze buleczki. Sprzecik bardzo mily postawilem Xp z sp3 i mimo karty intela mozna pograc w gierki
emes - Sob Lis 08, 2008 12:02
Podobnie jak koledzy wyżej, sprawdziłbym ofertę Media Marktu czy Saturna. Przed świętami powinny pojawić się okazje, promocje, cokolwiek wpływającego na korzystne ceny. Podobnie jak Marek, polecam sprawdzenie oferty komputronika. Kupowałem w tym sklepie, bezproblemowy kontakt, miła obsługa, wszystko tak jak w zamówieniu. Realizowałem też u nich 1 naprawę gwarancyjną: wymiana wyświetlacza w palmtopie, bez żadnych problemów, miła obsługa i szybka realizacja gwarancji.
argail napisał/a: | istnieje szansa iż dostaniesz nie do końca to co kupujesz, lub też sprzęt poserwisowy |
Tak na dobrą sprawę, wszędzie taka szansa istnieje. Myślę że raczej takiego sprzętu już nie dostaniesz, po pierwsze nie mogą sobie pozwalać na kręcenie przy każdej lepszej okazji, bo każdy niezadowolony klient to wiadomo co oznacza, poza tym przy takim obrocie sprzętem, nie wiem czy opłaca im się to wysyłać do serwisu i sprzedawać jako "poserwisowe" czy po prostu wymieniać na nowe i takie też wstawiać na półki.
ywis - Sob Lis 08, 2008 12:19
Dolar3, jedno pytanie do czego będziesz używał notebooka?
Gdzie kupisz, to kwestia gustu. Media Markt jak zarówno jakiś dobry sklep z notebookami nie jest zły i nie ma co przekreślać MM na starcie.
argail napisał/a: | ODRADZAM MediaMarkt- nie dość że najprawdopodobniej przepłacisz (w stosunku do ceny rynkowej) to dodatkowo istnieje szansa iż dostaniesz nie do końca to co kupujesz, lub też sprzęt poserwisowy. |
To, że można przepłacić, no cóż. Zgodzę się z tym stwierdzeniem, wszędzie można przepłacić jak się dobrze nie poszuka, ale też nie ma co liczyć na okazję jeśli ją już znajdziemy, bo w rzeczywistości cena może być niska, ale sprzętu na stanie nie ma i nie będzie, mam trochę doświadczenia w tej kwestii, więc wiem co mówię.
Jeśli natomiast chodzi o kwestię specyfikacji i podzespołów danego notebooka jakiego wybierzemy, to nie zgodzę się z Tobą, że dostaniemy kompletnie co innego czasami aniżeli mieliśmy zamiar nabyć, takie rzeczy mogą się zdarzać w komputerach typu deskopt, ale nie w notebookach, tym bardziej, że takie sklepy jak MM nie mają w swoich ofertach notebooków typu "składak".
Co do sprzętu poserwisowego, to również nie do końca mogę się z tym zgodzić, ponieważ dla mnie jak kupuje sprzęt w sklepie to po prostu taki sprzęt powinien posiadać plomby i zostać pierwszy raz otwarty przeze mnie. Da się wszystko to sprawdzić dogłębnie.
Tomi_114 napisał/a: | Ja kupiłem Laptopa w Fimie która składa laptopy na zamówienie. Składają to co chcesz więc masz to co chcesz a nie to Ci wciskają bo taki a nie inny model w dodatku wydłużona gwarancja. Kupowałem rok temu i to co złożyłem u nich za 3500 kosztowało znacznie wiecej w sklepach typu Media Markt. |
Nie polecam takich notebooków, chyba że już naprawdę nie masz gotówki, to wtedy jest to jakieś rozwiązanie, bo za dość małe pieniądze można kupić naprawdę super sprzęt, ale jest ale... gwarancja... no tak, piszesz że jest dłuższa i w ogóle, tylko że składaki niestety są serwisowane przez sklep, który Ci to sprzedał, a nie profesjonalny serwis. W dodatku ze "składakami" jest wiele problemów, a jak przychodzi co do czego, aby reklamować sprzęt, to sprzedawca od tego umywa ręce i tyle nam po tym wszystkim zostaje, że musimy się męczyć sami pomimo, że mamy na sprzęt gwarancje.
Osobiście wychodzę z takiego założenia, że jeśli chcę kupić coś co mnie interesuje, to szukam tego w miarę przyzwoitej cenie, jeśli nie mam kasy, to nie kupuje jakiegoś "składaka, zamiennika" pomimo tego, że parametry są super i za firmowy taki sprzęt zapłacić by nam przyszło "krocie" więcej. Wolę poczekać, dozbierać i dopiero kupić coś pożądnego.
maciej napisał/a: | Ostatnio kupiłem wysyłkowo siostrze laptopa w SpeedLineRC. |
To chyba w ogóle nie słyszałeś, że sklep raczej upadł i niestety jest masa ludzi oszukanych, które to wpłaciły pieniądze na konto tego sklepu, a notebooka nie otrzymali czy też innego sprzętu jaki w tym sklepie zamówili
argail - Sob Lis 08, 2008 12:35
ywis napisał/a: | Co do sprzętu poserwisowego, to również nie do końca mogę się z tym zgodzić, ponieważ dla mnie jak kupuje sprzęt w sklepie to po prostu taki sprzęt powinien posiadać plomby i zostać pierwszy raz otwarty przeze mnie. Da się wszystko to sprawdzić dogłębnie. |
Pracuję w firmie komputerowej, która między innymi zajmuje się serwisem PC i laptopów - wielokrotnie ludzie z serwisu skarżyli się, iż dostając do naprawy sprzęt który klient kupił w MM okazywało się iż specyfikacja sprzętu (pamięć, dysk, karty sieciowe - elementy które można wymienić) znacząco różni się od specyfikacji zakupowej podawane przez MM - a nawet od specyfikacji daneg modelu laptopa podawanego na stronie producenta.
Później tłumaczenie klientowi iż taki przyniósł .... Dlatego też pod żadnym pozorem nie serwisujemy sprzęty z MM.
Opinie oczywiście mogą być różne - nie jestem alfą i omegą - ale korzystając z elektroniki już kuuupę czasu, mając do czynienia z wieloma firmami i serwisami NA PEWNO nie kupię prywatnie żadnej elektroniki lepszej od kalkulatora w MM - nie nie twierdzę tak ponieważ że bo... po prostu takie sa moje doświadczenia i wiedza na temat tego sklepu.
Wolę dać parę złoty więcej (mimo iż jest to zazwyczaj parę złoty mniej) i kupić to w "normalnym" sklepie czy też salonie firmowym.
ywis - Sob Lis 08, 2008 12:58
argail napisał/a: | Pracuję w firmie komputerowej, która między innymi zajmuje się serwisem PC i laptopów - wielokrotnie ludzie z serwisu skarżyli się, iż dostając do naprawy sprzęt który klient kupił w MM okazywało się iż specyfikacja sprzętu (pamięć, dysk, karty sieciowe - elementy które można wymienić) znacząco różni się od specyfikacji zakupowej podawane przez MM - a nawet od specyfikacji daneg modelu laptopa podawanego na stronie producenta.
Później tłumaczenie klientowi iż taki przyniósł .... Dlatego też pod żadnym pozorem nie serwisujemy sprzęty z MM. |
To, że pracujesz w firmie komputerowej, to nie jest argument dla mnei za tym, że jednak w MM nie warto kupować. Kupiłem tam wiele sprzętu, raz bylem zadowolony, a raz nie, jak to każdy konsument. Jedno odpowiada, a drugie nie, ale nie uwierzę w to, że takie "klocki" były robione. Jak sobie to wyobrażasz? Notebook jest zapakowany, MM przecież nie jest producentem Acera, Asusa, Toshiby, Sony, etc. etc., więc nie wiem w czym tutaj winić MM, jeśli coś było nie tak w specyfikacji sprzętu, to wyłącznie wina producenta i w ramach gwarancji ja jako konument mogę zażądać wymiany sprzętu na nowy lub też zainstalowanie takich podzespołów o jakich była mowa przed zakupem. MM tutaj jest tylko pośrednikiem, a w momencie zakupu sprzętu, to nie do MM powinno się iść z gwarancją tylko bezpośrednio załatwiać taką czy też inną sprawę z serwisem i nie mów mi, że tak nie jest.
argail napisał/a: | Opinie oczywiście mogą być różne - nie jestem alfą i omegą - ale korzystając z elektroniki już kuuupę czasu, mając do czynienia z wieloma firmami i serwisami NA PEWNO nie kupię prywatnie żadnej elektroniki lepszej od kalkulatora w MM - nie nie twierdzę tak ponieważ że bo... po prostu takie sa moje doświadczenia i wiedza na temat tego sklepu. |
Jasne, każdy ma prawo do tego na co ma ochotę i o poglądach się nie dysktuje, ale to nie znaczy, że musisz od razu wmawiać innym, że jest tak czy inaczej, bo MM to nie jest takiś "śmietnik", czy coś podobnego, to jest sklep jak każdy inny.
argail napisał/a: | Wolę dać parę złoty więcej (mimo iż jest to zazwyczaj parę złoty mniej) i kupić to w "normalnym" sklepie czy też salonie firmowym. |
Wychodzę z tego samego założenia, no ale jeśli ktoś nie ma zbyt wiele pieniążków, a ma ofertę w swojej okolicy ze sklepu MM, która jest dość tania i dobra, to dlaczego ma z niej nie skorzystać? Takie są moje zdania w tym temacie.
Dolar3 - Sob Lis 08, 2008 13:23
Chcę kupić coś niedrogiego dla córki.Ona używa kompa głównie do nauki,czasem potrzebuje coś wydrukować (więc pewnie i drukarkę zakupię) no i namiętnie pogrywa w Simsy
Ale czasem (gdy żona okupuje Peceta) to będę musiał grać na laptopie.A grywam głównie w F.E.A.R,Fifa 08,Age of Empires,HoMM3. Chciałbym sprzęt taki żeby to pociągnął.Nie grywam w nowości ,więc nie musi być "wypasiony".
I musi mieć Windowsy.
lineumaciel - Sob Lis 08, 2008 18:52
jak to mówią "nie dla idiotów" proponuję pierw wybrać Cie interesujący model. A później zacząć szukać dobrej ceny.
Ja akurat szukając dobrej ceny na Acer Extensa 5220 wybrałem lokalną firmę komputerową bo była średnio od Media, Vobisu, Media Expert tańsza o prawie 200zł.
Myślę że jak określisz swoje potrzeby to ustalenia miejsca zakupu to będzie pestka. Tym bardziej że ceny za sprzęt do nauki zaczynają się od 1tysiąca
michone - Sob Lis 08, 2008 19:18
Dolar3 napisał/a: | A grywam głównie w F.E.A.R,Fifa 08,Age of Empires,HoMM3. Chciałbym sprzęt taki żeby to pociągnął.Nie grywam w nowości ,więc nie musi być "wypasiony".
I musi mieć Windowsy. | wyobraz sobie ze ja gram w fife 09 na celeronie m420/ gma 945 / 1gb ddr667 teoretycznie nie powinno chodzic a smiga az milo fakt ze na low ale smiga i mozna pograc .
To ze na lapku nie pograsz to jakis mit fakt faktem ze system musi byc dobrze postawiony. Ja uzywam xp sp3, uzywa mi w spoczynku jakies 100-160mb ram.
Wedlug mnie lepiej brac lapki na procku od amd maja jeden plus nie maja kart intela
TomC - Nie Lis 09, 2008 03:15
michone napisał/a: | Wedlug mnie lepiej brac lapki na procku od amd |
A według mnie lepiej nie choć źle nie jest. AMD mimo wszystko ma słabsze procki i tym samym Intel wygrywa. Można kupić przecież z Intelem i grafą typu GF9200 lub mocniejszą i cieszyć się wydajniejszym sprzętem. Moim zdaniem zasada jest taka: kupić najmocniejszy lapek na jaki nas w danym momencie stać niż kupić na starcie słabszy oszczędzając 100 czy 200zł.
Dolar3 - Nie Lis 09, 2008 07:22
Przepraszam że nie w temacie : Michone i jak ta fifa 09.Fajna?
michone - Nie Lis 09, 2008 10:45
Cytat: | AMD mimo wszystko ma słabsze procki i tym samym Intel wygrywa. | mozesz rozwinac?? w dzisiejszych czasach procek nie jest najwazniejszy a ludzie i tak sie ciagle scigaja... 4 rdzenia z ktorych oprogramowanie wykorzystuje 1 max 2 itd... w tej samej cenie ciezko jest trafic c2d + karte inna niz intela, a mozna trafic tyriona x2 + karte ati. Mówisz ze lepiej dodac 200zl, zgodze sie ale nie przy sprzecie za 1600-1800zl co innego gdy mamy wydac 3500-4000
fifa 09 fajna duzo bardziej realistyczna niz poprzednie, mozna powiedziec ze pierwsza fifa ktora wygrywa z PES
ywis - Nie Lis 09, 2008 10:51
michone napisał/a: | w dzisiejszych czasach procek nie jest najwazniejszy a ludzie i tak sie ciagle scigaja... |
Tu nie ma w czym się prześcigać, ścigać, etc.
Jeśli chodzi o różnice między AMD vs. Intel. No to są zdania podzielone. Ja akurat wolę Intela ze względu na to, że mniej się grzeje i jest mnie proądożerny aniżeli AMD. AMD zaś również robi dopre procesory, które nadają się typowo pod gry, itp. no ale niestety, musimy liczyć się z tym, że nasz komputer będzie się stosunkowo mocno nagrzewał.
Teraz komputery są już takie, że jakość/wydajność jest znikoma pomiędzy sprzętem różniącym się w cenie o +/- 200, 300 pln. Kolejna rzecz jest taka, że "prosty" człowiek zajmujący się wyłącznie przeglądaniem www, oglądaniem filmów, słuchaniem muzyki, używanie pakietu Office, czy też graniem w jakieś nie wymagające gry nie zauważy różnić wydajnościowych pomiędzy sprzętami z wyższej półki, a z niższej. Takie i oto jest moje zdanie w tej kwestii.
AndrewS - Nie Lis 09, 2008 13:08
lineumaciel napisał/a: | Ja akurat szukając dobrej ceny na Acer Extensa 5220 |
ja tam swojego kupilem w Anglii
model 5620Z
dobryziom - Nie Lis 09, 2008 13:47
Pracuje juz bardzo dlugi czas w dystrybucji i powiem ze faktycznie w MM czasem ceny sa sporo nizsze niz w lokalnych sklepach komputerowych ale trzeba trafic na wyprzedaz bo innaczej faktycznie zwykle sie przeplaca. Odnosnie podmianek sprzetu poserwisowego itd... nie skomentuje bo czesciej robia to lokalne firmy. Co do zakupu czekaj na okazje sledz serwisy internetowe to napewno cos sobie znajdziesz... Co do producentow jesli chcesz zeby sprzet podzialal wiecej niz rok polecam HP oraz Lenovo...
michone - Nie Lis 09, 2008 16:19
dobryziom napisał/a: | Co do producentow jesli chcesz zeby sprzet podzialal wiecej niz rok polecam HP oraz Lenovo... | nie zgodze sie z tym do konca. Sam uzywam acera od 2 lat i dziala okolo 50-80 h tygodniowo czestto po 24h na dobe. Zero problemow. Co do lenovo to jakos nie przemawia do mnie to ze to chinczycy
sTERYD - Nie Lis 09, 2008 17:30
dobryziom napisał/a: | polecam HP |
nie wiem jak to się ma na chwilę obecną, ale swego czasu znajomi się rzucili na laptopy tej marki (i to górnopółkowe) z tym, że one lubiały spędzanie czasu w serwisie także polecam, ale tylko na okres gwarancji
Azazel85 - Nie Lis 09, 2008 18:56
ywis napisał/a: | Notebook jest zapakowany, MM przecież nie jest producentem Acera, Asusa, Toshiby, Sony, etc. etc., więc nie wiem w czym tutaj winić MM |
Zgadza się, tylko że MM i inne wielkopowierzchniowe od producentów skupują wszystko co się da byleby cena była najniższa - idą na masówkę bo wiedzą że klient i tak w końcu kupi, a niezadowolony pozycji sklepu nie zachwieje, więc im to wisi
A producenci (byc może nie wszyscy, ale duża częśc) nigdy się nie przyznają, że wyszła im jakaś wadliwa seria, albo różnice będą w parametrach "mniej marketingowych" (np szyna procesora 1066 a pamięci 667), inna sprawa że kadłubki jak najbardziej powstają również sygnowane marką producencką
Mniejsze sklepy natomiast może ceny mają nieco wyższe - ale one muszą stawiac na lojalnośc klientów, że jeśli jeden coś kupił, to do sklepu wróci.
Mam kilkoro znajomych w dużych sieciach, i wszędzie podobne, różne historię znam że jak sprzęt z półki to pewnie parę tygodni był używany ("testowany") przez kierownika tego czy tamtego działu, towar super przeceniony w tzw przedsprzedaży, z niezauważalną na pierwszy rzut oka wadą, itd itp... a oprócz tego dążenie marketów do zerowych strat, a maksymalnej sprzedaży, tak by nic nie zalegało, również towary przypadkowo uszkodzone
Inna zupełnie sprawa to kwestia doradztwa - w jakiej sieci wielkopowierzchniowej sprzedawca poinformuje jak korzystac z baterii żeby jej w pół roku nie zajechac, który pomoże w konfiguracji sprzętu, instalacji czegoś, czy pomoże jak jakiś problem będzie po zakupie?? O merytorycznym doradztwie w trakcie zakupu nie wspomniawszy - w sensie pomocy doboru sprzętu do potrzeb i oczekiwań, a nie wciskologii tego co na półce stoi.
A to okazuje się nie do przecenienia, jak faktycznie pojawia się jakiś kłopot.
Osobiście, również wyznaję zasadę, trzymania się z daleka od wszelkich marketów jeśli chodzi o elektronikę;) I dobrze jak na razie na tym wychodzę
TomC napisał/a: | michone napisał/a:
Wedlug mnie lepiej brac lapki na procku od amd
A według mnie lepiej nie |
I wracamy do wielkiej wojny...
Same procki AMD vs. Intel są obecnie bardzo zbliżone wydajnością, i "normalny użytkownik" nie zauważy różnicy.
Grzanie się AMD itd to już historia - tak jak powiedziałem, żaden z procków nie różni się jakoś znacząco od drugiego, a skuteczne podsycanie złej opinii o AMD przez Intela spowodowało, że do dziś ludzie myślą o zabobonach sprzed paru lat:/
Czytając opinie, fora, prasę i itd fachowe, można ostrożnie pomyślec że AMD lepiej radzi sobie w multimediach, natomiast Intel jest sprawniejszy przy procesach typu konwersja, przerabianie z jednego na drugie itd - ale nie ma szans żeby znaleźc na to jednoznaczne dowody
Zamiast więc wmawiac sobie coś, opartego pewnie na kilku przypadkowo zasłyszanych, często również z palca wyssanych historiach, lepiej określic sobie kilka modeli które wchodzą "w grę", poszukac ich benchmarków, i bezpośrednio porównac.
Nie każde auto jednej marki jest lepsze i ładniejsze od drugiej marki
michone napisał/a: | w dzisiejszych czasach procek nie jest najwazniejszy a ludzie i tak sie ciagle scigaja... 4 rdzenia z ktorych oprogramowanie wykorzystuje 1 max 2 itd... w tej samej cenie ciezko jest trafic c2d + karte inna niz intela, a mozna trafic tyriona x2 + karte ati. |
Zgadza się, nie sam procek jest najważniejszy
Dziś powiedziałbym najważniejsze jest by calośc jak najlepiej ze sobą współgrała, a więc procek, pamięc, płyta główna, k. graf itd
4 rdzenie to dziś wyłącznie marketing, gdyż istotnie praktycznie nic jeszcze tego nie obsługuje, różnica będzie praktycznie żadna, a niejednokrotnie 2 rdzenie np w grach będą szybsze, ze względu na wyższe taktowanie pojedynczego rdzenia
Ale i w laptopach 4 rdzenie się już pojawiły - Asus ma taki model;)
Odnośnie kart graficznych, jak najbardziej można znaleźc C2D+AMD (np Toshiba Satellite A300-1LT);)
Chociaż znam opinie, że z Radeonami bywają, powtarzam - bywają, problemy ze sterownikami, i niektóre gry mocno się z nimi gryzą i pod "Radkiem" nie pójdą:/
ywis napisał/a: | wolę Intela ze względu na to, że mniej się grzeje i jest mnie proądożerny aniżeli AMD. AMD zaś również robi dopre procesory, które nadają się typowo pod gry, itp. no ale niestety, musimy liczyć się z tym, że nasz komputer będzie się stosunkowo mocno nagrzewał.
|
Kolejny mit:/
Zauważalne różnice, to nie kwestia procesora, a tego jakie i jak rozwiązane jest chłodzenie całego laptopa. No chyba że ktoś włosy z głowy będzie rwał że AMD jest o 2-3 stopnie cieplejszy (sam procek, a nie temp całego wnętrza).
Wszystko zależy od komputera - niektórzy producenci w walce o wyposażenie i wagę laptopa, wkładają mu tyle bebechów że albo nie ma miejsca na stosowne chłodzenie, albo waga już jest i tak za wysoka, więc rezygnują z wydajnego chłodzenia ograniczając się do niezbędnego minimum, żeby tej wagi już nie zwiększac.
Niektóre modele właśnie mają niby super wyposażenie, bdb parametry, a kosztują przy tym podejrzanie mało - chociażby właśnie ze względu na wadę (niedostatek) chłodzenia, co powoduje że np po roku intensywnego użytkowania, laptop może nam "pójśc z dymem", o szybszym zabijaniu baterii nie wspomniawszy
dobryziom napisał/a: | Co do producentow jesli chcesz zeby sprzet podzialal wiecej niz rok polecam HP oraz Lenovo... |
Hehe - a dlaczego akurat tych dwóch producentów??
Ja akurat o ostatnich Pavilionach HP, z jednego których sam na co dzień korzystam, mogę powiedziec tyle że właśnie jak się okazuje często sprawiają problemy, wysypują się, przegrzewają, panel dotykowy szlag trafia, touch-pad jest co najwyżej średni, itd itp...
Oczywiście nie dotyczy to 100% egzemplarzy, niemniej ilości większej niż byc powinna...
Nie dzielmy więc skóry na niedźwiedziu przedwcześnie;)
michone napisał/a: | Co do lenovo to jakos nie przemawia do mnie to ze to chinczycy |
Chińczycy, Tajwandczycy, Tailandczycy... Byłem ostatnio na spotkaniu z pewnymi ludźmi, którzy właśnie pokazywali i mówili, że byli 15 lat temu w Tajwanie, i bardzo by chcieli byśmy my dzisiaj w Polsce mieli takie fabryki jak oni tam wtedy...
Dziś prawie wszystko mamy stamtąd, i wykonanie jest chyba bardziej pochodną kontroli jakości, aniżeli pochodzeniem pracowników
Dolar3, poszła PW
michone - Nie Lis 09, 2008 19:06
tak OT: wiecie ze buty Ryłko bedą produkowane w chinach
OT2:
- Co musi zrobić w życiu mężczyzna?
- Zasadzic drzewo, zbudowac dom i spłodzic syna.
- A co musi zrobić w życiu chińczyk?
- piłkę, adidasy i bluzę.
Co do MM ja sie osobiscie jeszcze nie przejechalem i osobiscie nie znam kogos co by sie przejechał na sprzęcie w MM. Co do lokalnych sklepów... sporo czasu spedziłem w jednym sklepie, tam to dopiero była jazda z przekętami. Od pewnego czasu kompy znajomym składam ja na podzespołach głównie z allegro i wszyscy zadowoleni a kompy sie nie psują.
Fakt, że łapy do środka pcham tylko i wyłącznie ja i soft tez ja stawiam. Lapki na soft też przychodzą do mnie i wszyscy zadowoleni. . Większość lapkow została kupiona w MM i Neonecie. Wysyłkowo bał bym się kupic
dobryziom - Nie Lis 09, 2008 20:33
Co do Lenovo i HP ktore polecilem podałem je z uwagi na jakosc wykonania oraz statystyke odwiedzin w serwisie nie wspomne juz o tym ze sa liderami na rynku i nie skupuja starej technologi po konkurencji jak to robi np. Acer ktory albo trafisz model i pozyje 2 lata i potem zdechnie bo taka maja zywotnosc albo odrazu serwis.
PS jak by kto nie wiedzial Lenovo to kontynuacja IBM...
Azazel85 - Nie Lis 09, 2008 20:59
dobryziom napisał/a: | Lenovo i HP ktore polecilem podałem je z uwagi na jakosc wykonania |
Hmm...ja nie twierdzę że są to sprzęty niewarte polecenia czy o kiepskiej jakości, choc dodam tylko że firma która produkuje np obudowy do obecnych HP, produkuje je je również chociażby dla Asus'a... (np. model N50VN)
dobryziom napisał/a: | nie wspomne juz o tym ze sa liderami na rynku |
Lenovo akurat pod względem sprzedaży do liderów rynku jednak bym nie zaliczył... niemniej, np. płaskie monitory też są liderem rynku, a wcale nie do każdego zadania okażą się najlepsze...
Cytat: | PS jak by kto nie wiedzial Lenovo to kontynuacja IBM... |
Naturalnie;) A Compaq to HP, przez niektorych uważany nawet za lepiej wykonany niż "cywilne" HP...
michone - Nie Lis 09, 2008 22:54
W II kwartale 2005 roku za 650 mln dolarów w gotówce oraz wart 600 mln dolarów pakiet 18,9% akcji, IBM sprzedał swój dział komputerów PC firmie Lenovo.
Koncern posiada fabrykę w Polsce, w Legnickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, w której praca ruszy w grudniu 2008. Będzie to pierwsza fabryka Lenovo w Europie.
to chińczycy narazie stoja same filary fabryki a oni w grudniu chca ruszyc z produkcja
sTERYD - Nie Lis 09, 2008 23:06
Azazel85 napisał/a: | dodam tylko że firma która produkuje np obudowy do obecnych HP, produkuje je je również chociażby dla Asus'a. |
nie ma co się oszukiwać... praktycznie wszyscy teraz używają tych samych podzespołów, tylko brandują po swojemu...
Azazel85 napisał/a: | A Compaq to HP, przez niektorych uważany nawet za lepiej wykonany niż "cywilne" HP... |
chyba raczej HP to nieudany spadkobierca compaqa....
mam compaqa z 2004 roku ze stanów i za nic nie zamienię go na nawet najlepszego HP
(od jakiegoś czasu używa go moja siostra), przez ten czas miał tylko jedną awarię... zalany zasilacz...
Azazel85 - Pon Lis 10, 2008 00:33
sTERYD napisał/a: | chyba raczej HP to nieudany spadkobierca compaqa... |
No tak, na myśli miałem kto kogo posiada, kto od kogo jest większy i w ogóle
maciej - Pon Lis 10, 2008 00:50
Eee... 4 lata miałem służbowego HP Compaq nx9020 i złego słowa nie powiem.
Owszem po 3,5 roku padł chip sterujący świetlówką, ale nie byłą to duża awaria, a przy tym jak się z nim obchodziłem, to był to naprawdę niezniszczalny model (kilka rejsów morskich, kilka odpaleń w ciepłym pomieszczniu po kilkugodzinnej podróży w bagażniku przy -20 st. C itp - na pewno mu to dbrze nie robiło).
Teraz mam HP Compaq 6910p i po 2 tygodniach podoba mi się ta zabawka, ale nie umiem nic więcej konkretnego powiedzieć.
argail - Pon Lis 10, 2008 10:00
Aktualnie używam dwóch HP Pavilon dv6715EW i biorąc pod uwagę warunki używania nie mam im nic do zarzucenia po roku działania - a i w BF2 można pograć
MaReK - Pon Lis 10, 2008 10:51
Ja od kilku lat pozostaje wierny marce Toshiba. Jesli chodzi o zawiasy matrycy, ktore w innych LG, Asusach, Acerach i FujitsuSiemensach padaly jak muchy, tak te sa b. solide.
Z reszta w HP i Dellach tez sa mocne.
paff - Pon Lis 10, 2008 11:05
a co do sklepów typu MM czy SATURN (ten sam kapitał) to oni maja tez sprzet poserwisowy. z angielskiego tzw Refurbished lub Factory Reconditioned czyli duze partie towarow ktore trafily do serwisu producenta (lub podwykonacy) krotko po pierwszej sprzedazy z jakas tam wada fabryczna. sprzety sa prawie nowe, oczywiscie sprawne i znow posiadaja pelna gwarancje producenta.
O ile w kwestii laptopow to nie problem o tyle refurbishowanego aparatu to bym nie chcial, bo jak ten zaliczyl upadek to geometria optyki juz nigdy nie bedzie perfekcyjna a dochodzenie swoich praw moze byc trudne.
nie wiem jak to jest w Polsce ale wiem ze w USA wzmianka ze sprzet jest refurbished musi byc podana przys przedazy
marcin8c - Sro Lis 12, 2008 00:17
A ja mam laptopa Apple Macbook ktorego bym nie zamienil na zeden pecetowski laptop z windowsem. Bateria trzyma okolo 5 godzin (i to nie w stanie spoczywania), jest maly (13.3") oraz zgrabny i lekki. system trzyma po 60 dni bez wysypywania sie, aplikacje nie maja zadnych problemow, nie wyskakuja zadne bledy, a i wirusow nie ma tak powszechnie dostepnych na ten system operacyjny. Do biura czy na studia idealny laptop. A i windowsa odpale jezeli jest mi on juz naprawde niezbezdy jako virtualna maszyna lub oddzielny system operacyjny. Oczywiscie nie polecam kupowac w polsce (no chyba ze ktos ma za duzo kasy) tylko sprowadzic sobie ze stanow najlepiej bo zaoszczedzi ladnych pare tysiecy w iektorych przypadkach.
ywis - Sro Lis 12, 2008 11:02
Zaoszczędzicie, a jak coś padnie, to będziemy ciekawie płacić
Wiesz, ja mam notebooka na którym mam Vistę i żadna mi nowość, że system Ci się nie wysypuje przez 60 dni pracy na Leopardzie, na Viście również mi się nic nie sypie, nie wyskakują mi błędy, etc. Jeśli ktoś umie skonfigurować pod siebie i dokładnie Windowsa, a do tego umie obsługiwać komputer, to nie ma żadnych problemów, także Apple nie robi nie wiadomo jakiś super notebooków. Jedyne czym przyciągać może notebook, to dla mnie design, nic więcej aczkolwiek i ten mi się nie podoba, jedynie MacBook Air jeszcze jako taka mi się podoba, ale reszta to proste notebooki, gdzie identyczne pod względem wyglądu dostaniemy od Sony. Tyle...
marcin8c - Sro Lis 12, 2008 18:11
o gustach sie nie dyskutuje jeden lubi czarne a drugi w paski. poprostu dla mnie OS X jest lepiej zbudowany od podstaw niz Windows i dlatego jest z nim duzo mniej problemow i jest mniej awaryjny w codziennym uzytku. Chociazby taka sprawa ze nic ci sie nie zainstaluje czego nie chcesz bez potrzeby bawienia sie w firewalle, antywirusy, spyware i malware detectory, nie zlapiesz jakis trojanow, wirusow lub robakow. Oczywiscie mozna w 100% bezpiecznie kozystac z Windowsa, ale wtedy zostaje chyba tylko pasjans i saper zartuje oczywiscie jak sie nie wie co sie robi to i kawalek deski mozna zepsuc.
ywis - Sro Lis 12, 2008 20:14
marcin8c, dobrze mówisz i zgodzę się z tym co napisałeś w 100%. Leopard jest zrobiony na zasadzie Linuxa, oczywiście również szacunek dla ludzi, którzy zrobili ten system. No i tak jak napisałeś, wszystko można zepsuć, a jeśli potrafi się z tego korzystać tak jak została przypisane, to nie ma się czego obawiać.
TomC - Czw Lis 13, 2008 00:47
marcin8c napisał/a: | system trzyma po 60 dni bez wysypywania sie |
To długo Ci "trzyma" system
Ja windy nie instalowałem od wakacji 2006 roku i nawet działa
marcin8c - Czw Lis 13, 2008 07:10
chodzilo mi o to ze bez potrzeby restartu
michone - Czw Lis 13, 2008 08:12
marcin8c napisał/a: | A ja mam laptopa Apple Macbook ktorego bym nie zamienil na zeden pecetowski laptop z windowsem. Bateria trzyma okolo 5 godzin (i to nie w stanie spoczywania), jest maly (13.3") oraz zgrabny i lekki. system trzyma po 60 dni bez wysypywania sie, aplikacje nie maja zadnych problemow, nie wyskakuja zadne bledy, a i wirusow nie ma tak powszechnie dostepnych na ten system operacyjny. Do biura czy na studia idealny laptop. A i windowsa odpale jezeli jest mi on juz naprawde niezbezdy jako virtualna maszyna lub oddzielny system operacyjny. Oczywiscie nie polecam kupowac w polsce (no chyba ze ktos ma za duzo kasy) tylko sprowadzic sobie ze stanow najlepiej bo zaoszczedzi ladnych pare tysiecy w iektorych przypadkach. | Na jakim procku?? bo wraz z przyjeciem przez aplle instalacji c2d skonczyla sie pewna era... Teraz nie ma problemu zrobienia sobie macbooka wystarczy kazdy lapek core 2 duo . Z tego co pamietam wczesniej bylo to nie realne z powodu brak obslugi sse3 w innych prockach niz g3/g4.
Osobiscie uważam macki do tekstu/photoshopa/www/filmow sa poprsotu stworzone. Bily bija i beda bic windowsa.
marcin8c - Sob Lis 15, 2008 03:02
c2d oczywiscie teraz mozna sobie zrobic macbooka z peceta, ale trudno jest i trzeba sie w to niezle bawic i nie kazdy laptop mozna przerobic. sprzet sam w sobie nie jest jakis super genialny, ale jest idealnie do siebie dopasowany co tworzy (jak dla mnie) idealne polaczenie i kompatybilnosc dzieki czemu ma sie tak niezawodny system i sprzet.
argail - Sob Lis 15, 2008 10:42
mnie osobiście irytuje w MAC'ach fakt iż user końcowy postawiony jest na pozycji bezmyślnej małpy - nie myśl, nie kombinuj, nie zastanawiaj się - masz kliknąc i działa - w Win jest podobnie, ale można trochę więcej zmodyfikować.
A jako iż od urodzenia jestem typem lubiącym wiedzieć co mi "tam" mryga - mam zainstalowane na laptopie FreeBSD 7
Rzecz jasna nie piszę tego jako polecanie takiego postępowania - Mac'i naprawdę ładnie wyglądają i jeśli ktoś nie ma ochoty wiedzieć dlaczego coś tam działa/nie działa to naprawdę dobre rozwiązanie.
michone - Sob Lis 15, 2008 11:22
ja do linuxa zabieralem sie kilka razy i nigdy nie wyszlo i niestety potrafilem zawiesic ten niezawieszalny system w ciagu pierwszej godziny uzytkowania
W przyszlosci bede mial jednego lapka od apple typowo wlasnie do multimediow.
DrMambo - Sob Lis 15, 2008 16:55
Dolar3 napisał/a: | Mam pytanko:Gdzie najkorzystniej kupić laptopa? Na giełdzie,na allegro czy też może w którymś ze sklepów(np.Media Markt)?
Z góry dziękuję za pomoc. |
jeżeli głównym czynnikiem zakupu jest cena i w miarę długowieczność lapka (zakładam, że jak chcesz kupić to konkretnie wiesz jaki model marka etc.) to najtaniej jest na allegro .. z tym, że jak mieszkam w Otwocku to kupuje z okolic Warszawy .. co by potem nie szukać albo nie wysyłać sprzętu na gwarancje nie wiadomo gdzie .. na giełdzie ceny zawsze są trochę wyższe niż na allegro .. w media lub innych tego typu owszem pokazują się jakieś pojedyńcze okazje ale raczej w słabych opcjach .. za jakieś tam 1400 zł nie kupisz nigdzie sprzętu do orania w gry lub jakiś ostro obciążających grafę czy procka programów .. w media można kupić po okazyjnie tzw maszynkę do przeglądanie neta lub napisania jakiegoś pisemka itp. Tak od 2000 szukałbym raczej na allegro ...
__
Tomaszi: poprawiłem cytowany txt
Dolar3 - Pon Lis 17, 2008 10:52
Dziękuję Panowie za wszystkie porady.
Padło na dwa modele.(Wszystko zależy od stanu posiadania gotówki przed świętami)
1.Asus N50VN T300
2.Samsung R610
Co do miejsca zakupu to jeszcze się nie zdecydowałem(mam jeszce miesiąc) ale wiem że na pewno giełda odpada.
Prawdopodobnie będę kupował w jednym ze sklepów typu Vobis,Sferis,czy też Notebooki.pl lub komputronik.
Zobaczę gdzie będzie najtaniej i nie będzie problemów z ew.serwisem.
Zostaje do kupna jeszcze Router i drukarka...:-(
DrMambo - Pon Lis 17, 2008 15:00
ostatnimi czasy platforma vbi bardzo rozbudowuje się w Polsce .. może powinieneś przekalkulować kaskę, porównać podzespoły i się jeszcze zastanowić .. bo 1 jak dla mnie odpada przez karte ati a 2 za taką cenę procek t3200 ... trochę marnie ..
truten23 - Pon Lis 17, 2008 21:23
Moim marzenkiem jest Mac book pro... ale fumdusze...
Mialem kilka lapków, trafilem na allegro lapek LENOVO 3000 N200 K2G za 1300zł. Nówka, gość sprzedawał jako duużo slabszy niż jest. Tak wiec jest rakieta za prawie 1/3ceny (taki fart głupiego)
argail napisał/a: | Win jest podobnie, ale można trochę więcej zmodyfikować.
A jako iż od urodzenia jestem typem lubiącym wiedzieć co mi "tam" mryga - mam zainstalowane na laptopie FreeBSD 7 |
Mam na nim XP Speed2 (do pracy) i Ubuntu 8.04, (też czasem lubię zobaczyć czemu coś tam mryga)
[ Dodano: Pon Lis 17, 2008 21:44 ]
Tak na marginesie zajmuję się komputerami i właściwie to nie mam wytypowanego komputara którego bym wybitnie nie polecił..
W zasadzie to jakie dwie firmy by się obok siebie nir polożyło, to i tak okolo połowa podzespolów jest tego samego producanta..
Biorąc pod uwagę wykonanie, to najlepiej oceniam Sony Vaio, obudowa z magnezu, zwarta konstrukcja... Później Toshiba, właśnie to Lenovo, HP i Acera. Sporo takich lapków oglądalem i najlepszy Sony, ale te zawiasy trochę slabe Toshiba też nie ma za rewelacyjnych...
ywis - Pon Lis 17, 2008 22:36
truten23 napisał/a: | Biorąc pod uwagę wykonanie, to najlepiej oceniam Sony Vaio, obudowa z magnezu, zwarta konstrukcja... |
To chyba nie miałeś doczynienia z IBM/Lenovo ThinkPad T61/T61p
truten23 - Pon Lis 17, 2008 23:34
ywis napisał/a: | To chyba nie miałeś doczynienia z IBM/Lenovo ThinkPad T61/T61p |
no Niestety nie, ale przyznam że chętnie bym sie nim pobawił
Do IBM mam zaufanie.
ywis - Wto Lis 18, 2008 08:08
truten23 napisał/a: | no Niestety nie, ale przyznam że chętnie bym sie nim pobawił |
Ano, no i właśnie dlatego Sony Vaio stawiasz na pierwszym miejscu, miałem przez pół roku IBM ThinkPad właśnie, po prostu jak dla mnie cud techniki. Obudowa z magnezu, rollerCage w obudowie, po prostu idealne spasowanie elementów, itp. Dużo by wymieniać, cena adekwatna do sprzętu jak dla mnie
truten23 - Wto Lis 18, 2008 11:46
Jednym z moich lapków był IBM ThinkPad T20, miło go wspominam, dlatego mam dobre mniemanie o IBMach, No i ta dioda oświetlająca klawiaturę..
póżniej byla toshiba, teraz to moje okazyjna Lenovo, narazie nie planuje zmiany
|
|