Zobacz temat - [Chrysler Voyager 2.5 TD 94r] Problemy z nagrzaniem silnika!

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Chrysler Voyager 2.5 TD 94r] Problemy z nagrzaniem silnika!

Raptile - Nie Lis 09, 2008 19:18
Temat postu: [Chrysler Voyager 2.5 TD 94r] Problemy z nagrzaniem silnika!
Witam mam problem z nagrzewaniem się silnika. Po wymianie termostatu na nowy auto się grzeje tylko do 1/4 skali. Ciepłe powietrze wieje z nawiewów.Grzeje się normalnie do 1/4 skali a później na niej się zatrzymuje i nie idzie dalej. :bezradny: Co może być przyczyną że się nie dogrzewa? chłodnica jest stosunkowo nowa 1 rok. Proszę o pomoc :beczy:
sTERYD - Nie Lis 09, 2008 19:35

pytanie, czy to faktycznie temperatura silnika jest niska, czy tylko czujnik nie teges...
nie jestem pewny jak jest w vojagerach, ale wypadałoby sprawdzić faktyczną temperaturę płynu...
Pozwól mu pchodzić z pół godzinki na luzie... wtedy nawet z niepsrawym termostatem silnik powinien się rozgrzać...
no i jeszcze może być bańka powietrza w układzie chłodzenia akurat w okolicy czujnika...

Raptile - Nie Lis 09, 2008 20:26

Jutro mam zamiar sprawdzić termometrem temperature faktyczną. Zobaczymy co ukaże licznik. Termostat jest ok był gotowany i otwiera się wtedy kiedy powinien
magneto - Nie Lis 09, 2008 20:49

moim zdaniem winny jest czujnik...w seacie toledo 1.9 tdi miałem dokładnie to samo. wskaźnik temp. dochodził do 1/4 skali i na tym koniec.wymieniłem czujnik i zrobilo się normalnie :smile:
Raptile - Pon Lis 10, 2008 22:53

Wszystko się zgadza termostat otwiera się przy 80 stopniach. Mierzone termometrem.Lecz wyczytałem że są dostępne 2 rozdaje termostatów jedne otwierają się przy 80 C a drugie przy 88 C :/ Czyżby te 8 stopni robiło aż taką dużą różnicę w pomiarze ? i Czy te 8 stopni mniej mu nie zaszkodzi ? Prosił bym o Profesjonalną odpowiedz. Pozdrawiam
sTERYD - Wto Lis 11, 2008 09:25

eee 88 stopni to chyba nie będzie do diesla ;)
myślę, że po prostu pokazywacz na deskę coś ci nie teges... nie wiem, czy tam jest osobny czujnik, czy pokazywany jest stan z komputera wtrysku...
w voyagrze chyba siedzi diesel merca... może na ichniejszych forach są jakieś schematy elektryczne :hm:

Raptile - Wto Lis 11, 2008 09:34

Silnik był montowany w Alfie romeo

[ Dodano: Wto Lis 11, 2008 09:41 ]
to uwazasz ze te 80 stopni jest ok ?

sTERYD - Wto Lis 11, 2008 13:03

w serii K termostat otwiera się przy 82 stopniach więc 2 stopnie mniej to żadna róznica, zwłaszcza jeszcze, że to diesel... :cool:
Raptile - Wto Lis 11, 2008 15:01

Ok Dziękuję temat do zamknięcia :) Sterydzik dostaje "czukierka" :)
sTERYD - Wto Lis 11, 2008 16:34

poczekaj z tymi czukierkami aż auto zacznie działać ;)
Raptile - Wto Lis 11, 2008 21:27

Auto działa także chyba ok ;]