|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Chrysler Voyager 2.5 TD 94r] Problemy z nagrzaniem silnika!
Raptile - Nie Lis 09, 2008 19:18 Temat postu: [Chrysler Voyager 2.5 TD 94r] Problemy z nagrzaniem silnika! Witam mam problem z nagrzewaniem się silnika. Po wymianie termostatu na nowy auto się grzeje tylko do 1/4 skali. Ciepłe powietrze wieje z nawiewów.Grzeje się normalnie do 1/4 skali a później na niej się zatrzymuje i nie idzie dalej. Co może być przyczyną że się nie dogrzewa? chłodnica jest stosunkowo nowa 1 rok. Proszę o pomoc
sTERYD - Nie Lis 09, 2008 19:35
pytanie, czy to faktycznie temperatura silnika jest niska, czy tylko czujnik nie teges...
nie jestem pewny jak jest w vojagerach, ale wypadałoby sprawdzić faktyczną temperaturę płynu...
Pozwól mu pchodzić z pół godzinki na luzie... wtedy nawet z niepsrawym termostatem silnik powinien się rozgrzać...
no i jeszcze może być bańka powietrza w układzie chłodzenia akurat w okolicy czujnika...
Raptile - Nie Lis 09, 2008 20:26
Jutro mam zamiar sprawdzić termometrem temperature faktyczną. Zobaczymy co ukaże licznik. Termostat jest ok był gotowany i otwiera się wtedy kiedy powinien
magneto - Nie Lis 09, 2008 20:49
moim zdaniem winny jest czujnik...w seacie toledo 1.9 tdi miałem dokładnie to samo. wskaźnik temp. dochodził do 1/4 skali i na tym koniec.wymieniłem czujnik i zrobilo się normalnie
Raptile - Pon Lis 10, 2008 22:53
Wszystko się zgadza termostat otwiera się przy 80 stopniach. Mierzone termometrem.Lecz wyczytałem że są dostępne 2 rozdaje termostatów jedne otwierają się przy 80 C a drugie przy 88 C Czyżby te 8 stopni robiło aż taką dużą różnicę w pomiarze ? i Czy te 8 stopni mniej mu nie zaszkodzi ? Prosił bym o Profesjonalną odpowiedz. Pozdrawiam
sTERYD - Wto Lis 11, 2008 09:25
eee 88 stopni to chyba nie będzie do diesla
myślę, że po prostu pokazywacz na deskę coś ci nie teges... nie wiem, czy tam jest osobny czujnik, czy pokazywany jest stan z komputera wtrysku...
w voyagrze chyba siedzi diesel merca... może na ichniejszych forach są jakieś schematy elektryczne
Raptile - Wto Lis 11, 2008 09:34
Silnik był montowany w Alfie romeo
[ Dodano: Wto Lis 11, 2008 09:41 ]
to uwazasz ze te 80 stopni jest ok ?
sTERYD - Wto Lis 11, 2008 13:03
w serii K termostat otwiera się przy 82 stopniach więc 2 stopnie mniej to żadna róznica, zwłaszcza jeszcze, że to diesel...
Raptile - Wto Lis 11, 2008 15:01
Ok Dziękuję temat do zamknięcia Sterydzik dostaje "czukierka"
sTERYD - Wto Lis 11, 2008 16:34
poczekaj z tymi czukierkami aż auto zacznie działać
Raptile - Wto Lis 11, 2008 21:27
Auto działa także chyba ok
|
|