|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Ogrzewanie włącza się samoczynnie
dyziek - Pon Lis 10, 2008 18:47 Temat postu: [R75] Ogrzewanie włącza się samoczynnie Witam wszytkich
Jak w temacie: po uruchomieniu silnika, mimo że ogrzewanie na panelu wyłączone, on najnormalniej w śiecie zaczyna ogrzewać wnętrze Teraz to może nie problem ale to samo robił wcześniej, gdy temp. na zewnątrz wynosiła 15-20 stopni. Niestety nie mogę uchwycić czy jest jakaś granica poniżej której się włącza. No i co Wy na to
pozdrawiam
Rowan - Pon Lis 10, 2008 20:17
dyziek, wytłumacz dokłądniej...
Włącza się dmuchawa przy wyłączonym panelu climatronica?
dyziek - Pon Lis 10, 2008 20:42
no właśnie chyba dmuchawa bo przecież nie mam jakiegoś ukrytego dodatkowego systemu ogrzewania ale nie słychać jej zupełnie no i co najgorsze nie za bardzo wiadomo jak to wyłączyć bo przecież climatronic cały czas wyłączony działa tylko taki sposób, że włączam climatronic i ustawiam minimalną temp. wtedy przestaje grzać no ale przecież nie o to chodzi
Rowan - Pon Lis 10, 2008 20:44
Coś masz ze sterowaniem. Climatronic wysyła jakieś lewe napięcie do dumuchawy, tak to wygląda.
[ Dodano: Pon Lis 10, 2008 20:45 ]
Yyyyymmm....
Chyba wiem
Webasto włącza ogrzewanie. Masz sterownik w podłokietniku?
dyziek - Pon Lis 10, 2008 20:47
nie mam webasto
Rowan - Pon Lis 10, 2008 20:49
Masz...
Każdy CDT ma. Tylko teraz pytanie czy masz rozszerzone fabrycznie czy nie, i następne pytanie czy czasem, ktoś na własną rękę go nie rozszerzał czasem.
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:00
ale ja nie mam żadnego sterownika do webasto autko mam już kilka miesięcy to myślę, że takowy bym spostrzegł w tym czasie nikt nie majstrował przy nim, a wcześniej to nie wiem bo autko sprowadzone
Rowan - Pon Lis 10, 2008 21:01
Ale zawsze tak miałeś, że Ci ogrzewanie chodziło, czy dopiero teraz tak się dzieje?
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:06
nie wiem czy od razu tak było ale na pewno zauwałyłem to miesiąc, max. dwa po zakupie (czerwiec)
Rowan - Pon Lis 10, 2008 21:07
I cały czas tak jest?
Nie rozładowuje Ci akumulatora?
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:13
no nie bo to się dzieje po włączeniu silnika
przez ostatnie kilka-kilkanaście nie wiem bo zimno na polu więc od razu po usadowieniu sam załączam ogrzewanie
Rowan - Pon Lis 10, 2008 21:14
No to czym ty się chłopie przejmujesz.
Ja zawsze na włączonym climatronicu jeżdże.
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:17
no bo jak 20 za oknem a w srodku mi grzeje to mnie to wnerwia
a są takie dni gdy można jeździć bez uruchamiania climatronica
Rowan - Pon Lis 10, 2008 21:18
To sobie włączasz wtedy klimę, abo na ECON i wyłączasz nawiew jak tak cały czas jeżdże.
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:21
to może masz tak samo jak ja tylko jeszcze tego nie odkryłeś
Rowan - Pon Lis 10, 2008 21:22
Na pewno nie, jak wyłączę OFF'em to wszystko gaśnie i cichnie.
dyziek - Pon Lis 10, 2008 21:25
za to u mnie cuda - grzeje bez pytania
Dziadek - Pon Lis 10, 2008 21:52
Pierwsza sprawa:nie masz webasta pod maską?Nie chce mi się w to wierzyć.Od czerwca powinieneś je namierzyć-jest na wierzchu i nie musi mieć wyłącznika,bo załącza się automatycznie poniżej 5 stopni.Druga sprawa:ja też mam go od czerwca i wiem,że przy wyłączonej klimie(czarny wyświetlacz)ciepła woda z obiegu idzie przez nagrzewnicę i bez pomocy wentylatora(siłą pędu powietrza)dmucha ciepłem do kabiny.To dlatego jeżdżę ZAWSZE z włączonym klimatronikiem,choć często przełączam na ECON. Wszystkie diesle w R75 mają webasto(chyba).
dyziek - Pon Lis 10, 2008 22:11
głowy ani nic innego w sprawie webasto nie postawię w środku nie mam żadej regulacji (nie mam również pilota) więc przyjąłem, że nie ma webasto skoro jest to tzw. ogrzewanie parkingowe to chyba powinno mieć jakąś możliwość regulacji ale może czegoś nie rozumiem. Szczerze powiedziawszy pod maską nie sprawdzałem ale muszę sprawdzić skoro twierdzisz tak stanowczo
Twoja diagnoza w sprawie ciepła wewnątrz jest bardzo prawdopodobna
Dziadek - Wto Lis 11, 2008 00:57
Seryjnie montowane Webasto jest tuż przed akumulatorem,czyli po prawej stronie komory silnikowej(stojąc przodem do auta).Nie jest duże,z dwoma wtyczkami i(po tym poznasz)wychodzi z niego błyszcząca rura w dół kończąca się w otworze osłony podsilnikowej-to wydech spalin.A z nadmuchem ciepłego powietrza chyba wszyscy tak mają w tym modelu.Możnaby tego uniknąć zaślepiając wszystkie otwory wylotowe z tyłu auta i uszczelniając furę maksymalnie,ale po kilku kilometrach straciłbyś przytomność z braku tlenu.Proponuję zatem używać klimatronika,bo w tym pięknym samochodzie raczej nie ma innej alternatywy.Swoją drogą,jeśli możesz,to podjedź na jakiegoś kompa i zrób test webasta i silnika wentylatora chłodnicy.Poszukaj na Forum właśnie o wentylatorze-to podstawa sprawnie działającej klimy.
Swoją drogą często jadę do Krzywaczki,może się spotkamy na drodze?
Rowan - Wto Lis 11, 2008 11:07
dyziek, kolego... zdecyduj się, ja myślałem, że włącz Ci się wentylator/dmuchawa nagrzewnicy i ją słychać, a teraz piszesz, że czujesz, jak ciepłe powietrze leci. Wytłumacz w końcu dokładnie po kolei objawy, odgłosy i odczucia, żeby było wiadomo czego szukać. A Webasto tak jak pisze Dziadek, jest w prawie każdym CDT, niektóre egzemplarze we Wloszech nie mały.
ENU - Wto Lis 11, 2008 20:08
TO powinno zaradzic dmuchaniu ciepłego powietrza bez udziału climatronika
dyziek - Wto Lis 11, 2008 20:51
ENU napisał/a: | TO powinno zaradzic dmuchaniu ciepłego powietrza bez udziału climatronika |
to by było zbyt proste
nie działa
[ Dodano: Wto Lis 11, 2008 20:55 ]
Rowan napisał/a: | dyziek, kolego... zdecyduj się, ja myślałem, że włącz Ci się wentylator/dmuchawa nagrzewnicy i ją słychać, a teraz piszesz, że czujesz, jak ciepłe powietrze leci. Wytłumacz w końcu dokładnie po kolei objawy, odgłosy i odczucia, żeby było wiadomo czego szukać. A Webasto tak jak pisze Dziadek, jest w prawie każdym CDT, niektóre egzemplarze we Wloszech nie mały. |
może trochę zagmatwałem ale po prostu leci ciepłe do wewnątrz bez włączania się dmuchawy
ale Dziadek chyba już rozgryzł mój problem
Rowan - Wto Lis 11, 2008 21:24
dyziek, jejku...
Ja myślałem, że słychać jest, że chodzi dmuchawa.
dyziek - Wto Lis 11, 2008 21:27
Dziadek napisał/a: | Seryjnie montowane Webasto jest tuż przed akumulatorem,czyli po prawej stronie komory silnikowej(stojąc przodem do auta).Nie jest duże,z dwoma wtyczkami i(po tym poznasz)wychodzi z niego błyszcząca rura w dół kończąca się w otworze osłony podsilnikowej-to wydech spalin.A z nadmuchem ciepłego powietrza chyba wszyscy tak mają w tym modelu.Możnaby tego uniknąć zaślepiając wszystkie otwory wylotowe z tyłu auta i uszczelniając furę maksymalnie,ale po kilku kilometrach straciłbyś przytomność z braku tlenu.Proponuję zatem używać klimatronika,bo w tym pięknym samochodzie raczej nie ma innej alternatywy.Swoją drogą,jeśli możesz,to podjedź na jakiegoś kompa i zrób test webasta i silnika wentylatora chłodnicy.Poszukaj na Forum właśnie o wentylatorze-to podstawa sprawnie działającej klimy.
Swoją drogą często jadę do Krzywaczki,może się spotkamy na drodze? |
dzięki za cenne uwagi
nie wiem w jakich godzinach bywasz w Krzywaczce, ja w tygodniu raczej nie dam rady przed 19, a w co drugi weekend w ogóle mnie tu nie ma ale poza tym jestem otwarty na propozycje
[ Dodano: Wto Lis 11, 2008 21:33 ]
Rowan napisał/a: | dyziek, jejku...
Ja myślałem, że słychać jest, że chodzi dmuchawa. |
nic nie słychać
wydawało mi się, że o tym pisałem ale może tylko myslałem żeby napisać
pzdr
Dziadek - Sro Lis 12, 2008 18:34
Kolego miło mi będzie zobaczyć Twoją maszynę w Skawinie,ale trudno powiedzieć kiedy,bo coraz rzadziej jadę przez to piękne miasto.Ostatnio wybieram zakopiankę,a w Krzywaczce mam szwagra.Mam swoją maszynę od czerwca i jak na razie rozmawiałem osobiście o niej tylko z PHJOWI i jakąś wystrzałową blondynką,która twierdziła,że jej skrzynia biegów nazywa się klimatronik i nie wiedziała jak się wyłącza oświetlenie kabiny.Uważam,że właściciele takich samochodów powinni o nich rozmawiać.Przestudiowałem już całą instrukcję (ponad 270 stron),ale ciągle uczę się czegoś nowego.
zajac - Sro Lis 12, 2008 20:35 Temat postu: [r75 ]cieple powietsze witam u mnie tez czasami wieje cieplym jak silnik goracy ale jak wlacze klime ustawie na 16 wiatraki na max 5 sekund i wlacze off wszystko gasnie i cieple juz nie wieje
ENU - Czw Lis 13, 2008 12:22
dyziek napisał/a: | ENU napisał/a: | TO powinno zaradzic dmuchaniu ciepłego powietrza bez udziału climatronika |
to by było zbyt proste
nie działa
|
nie działa bo nie ma zmiany?? to moze ten przełącznik jest uszkodzony - u mnie to działa
dyziek - Czw Lis 13, 2008 22:09
Dziadek napisał/a: | Kolego miło mi będzie zobaczyć Twoją maszynę w Skawinie,ale trudno powiedzieć kiedy,bo coraz rzadziej jadę przez to piękne miasto.Ostatnio wybieram zakopiankę,a w Krzywaczce mam szwagra.Mam swoją maszynę od czerwca i jak na razie rozmawiałem osobiście o niej tylko z PHJOWI i jakąś wystrzałową blondynką,która twierdziła,że jej skrzynia biegów nazywa się klimatronik i nie wiedziała jak się wyłącza oświetlenie kabiny.Uważam,że właściciele takich samochodów powinni o nich rozmawiać.Przestudiowałem już całą instrukcję (ponad 270 stron),ale ciągle uczę się czegoś nowego. |
zasadniczo to Skawina jest tylko chwilową przystanią, już bardzo niedługo wracam do Kraka ale do Skawiny będę miał dwa kroki ja w sumie też zapoznałem się z całą instrukcją ale przy Tobie jestem co najwyżej jak czeladnik choć w hierarchii chyba wyżej od wspomnianej blondynki
pzdr
[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 22:10 ]
ENU napisał/a: | nie działa bo nie ma zmiany?? to moze ten przełącznik jest uszkodzony - u mnie to działa |
nie ma zmiany a przełącznik raczej jest dobry
pzdr
[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 22:13 ]
zajac napisał/a: | witam u mnie tez czasami wieje cieplym jak silnik goracy ale jak wlacze klime ustawie na 16 wiatraki na max 5 sekund i wlacze off wszystko gasnie i cieple juz nie wieje |
to jest jakiś sposób ale myslałem, że da się go rozwiązać raz na zawsze a nie za każdym razem od nowa
pzdr
ENU - Sob Lis 15, 2008 18:45
U mnie na działającym nadmuchu i ruszając tym regulatorem słychac jak zmienia sie odgłos przepływu powietrza
|
|