Zobacz temat - [R600] Dziwne zachowanie anteny radiowej

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Dziwne zachowanie anteny radiowej

Osamboch - Sro Lis 12, 2008 19:27
Temat postu: [R600] Dziwne zachowanie anteny radiowej
Witam

Z biegiem czasu pojawiają się w moim Roverku coraz to "ciekawsze" usterki...

Od kilku dni antena od radia samoistnie się chowa po kilku może kilkunastu minutach od jej wysunięcia po odpaleniu auta.
Działo się to za każdym razem przez kilka ostatnich dni, aż do dziś. Dziś jak się pewnie domyślacie antena się w ogóle nie wysunęła. Nie słychać też pracy silniczka.
Gdyby od razu przestała działać postawiłbym na uszkodzenie samego mechanizmu, ale owe wcześniejsze objawy dają mi nadzieję, że to może tylko jakiś problem z instalacją.

Bezpiecznik sprawdzałem - jest dobry.
Zapalniczka działa bez zarzutu (są podpięte do tego samego bezpiecznika).

Dodam jeszcze tylko info o jednym dziwnym incydencie. Gdy kilka dni temu antena sama się schowała, ruszyłem zapalniczką, co spowodowało jej chwilowe wysunięcie. Kolejnym razem nie udało mi się tego powtórzyć.

Jakieś pomysły?

Jary - Sro Lis 12, 2008 20:02

Osamboch napisał/a:
Jakieś pomysły?

Sam je zawarłes w swoim poście - sprawdź instalecję elektryczną anteny, szczególnie połączenia przewodów :idea:

NEOSSS - Sro Lis 12, 2008 20:58

Osamboch, sprawdz kostki przy radio oraz kable idace tamtedy az po zapalniczke
Osamboch - Pią Lis 14, 2008 13:58

Idę pogrzebać przy kostkach..

PS.. Jaką oryginalnie długość ma bat anteny po całkowitym wysunięciu? Bo ostatnio na którymś z avatarów naszych użytkowników widniał taki na ok 1,5m!!!?

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 17:39 ]
NEOSSS znów trafiłeś ;) Przyczyną niefunkcjonowania anteny był brak styku na kostkach za radiem. Coś tam było grzebane bo kable są miejscami izolowane. Dziś tylko podociskałem wszystko i pokręciłem, aby złapać styk. A jak nabędę nowe radyjko (może jeszcze w tym roku :twisted: ) to przejrzę tę instalacje dokładnie i zrobię jak należy.

Zatem dziękuję :ok:

I ponawiam pytanie. Jak długi powinien być oryginalny bat anteny w moim ROverku? U mnie coś jest wygięte i co najmniej jedna część w ogóle się nie wysuwa (bat wystaje tylko ok 50cm). Nie chcę się z nim siłować by czegoś nie uszkodzić. A nie mam teraz na kolejne naprawy (od momentu zakupu mojego Roverka czyli przez ostatni miesiąc włożyłem w niego już ok. 2000zł). Jak się uśmiechnie do mnie jakaś nadplanowa gotówka to poszukam nowej anteny :razz:

Deamian - Pią Lis 14, 2008 18:29

U mnie jak kiedyś mierzyłem wyszło chyba ok 84-82 cm :cool:
Skiba - Sob Lis 15, 2008 01:08

Ja nowy bat kupiłem za coś ok 100 zł .... warto było :D
Osamboch - Sob Lis 15, 2008 11:10

Cytat:
Ja nowy bat kupiłem za coś ok 100 zł .... warto było :D

Skiba ale jak długi jest po rozłożeniu? :?:
I oczywiście gdzie kupiłeś ? :wink:

thef - Sob Lis 15, 2008 11:22

Bat ma coś koło 90cm. Kosztuje 140 zł - oryginalny, na allegro u przemo285.