|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Sprężyny
bys - Pon Lis 17, 2008 11:23 Temat postu: [R75] Sprężyny Witam
Proszę o radę
Przy wymianie opon okazało się ze mam pękniętą tylną lewą sprężynę,i moje pytanie jest takie czy należy wymieniać obie sprężyny, czy można tylko jedną a jeśli jedną jak sprawdzić-dobrać sprężynę dodam ze to rocznik 99. dalej nową czy używaną?
I czy śruby od kół pasują od BMW.
pozdrawiam
michone - Pon Lis 17, 2008 11:29
jesli na uzywana to mozesz jedna. Jesli na nowa to trzeba obie.
bys - Pon Lis 17, 2008 12:03
ok.ale wiem ze są różne twardości i jak je rozpoznać
PHJOWI - Pon Lis 17, 2008 12:43
zawsze wymieniasz obie używane czy nowe , nie ma różnicy , zobacz w inter carsie mają nówki sprężyny , my ostatniu dość dużo ich zakładaliśmy widać że są ok/.
bys - Pon Lis 17, 2008 13:42
co do sprężyn wszytko jasne dzięki!!
a jeśli chodzi o śruby do kół to czy od BMW pasują?
Dziadek - Pon Lis 17, 2008 19:27
Wtrącę się,bo przerabiałem temat przednich sprężyn w Peugeocie.Miałem cholernie twardego diesla.Zawieszenie zestrojone na zachodnie autostrady.Po kilkudziesięciu kilometrach bolały plecy i to co jest niżej.Wymieniałem sprężyny w serwisie i dowiedziałem się,że fabrycznie są "parowane" pod względem twardości.Były poznaczone różnymi kolorami,np.dwie niebieskie kropki,dwie różowe,albo biała i zielona kropka,itp.Co oznacza konkretny kolor,nie wiem,ale przy zakupie nowych trzeba na to zwrócić uwagę.Na chłopski rozum,jeśli sprężyny na jednej osi mają różną twardość,to autko może się bujać na boki.
ENU - Pon Lis 17, 2008 22:49
Pod tylną kanapą jest nalepka z info o zainstalowanych amorkach i spiralkach w danej sztuce R75,do rozkodowania przydaje sie EPC
michone - Pon Lis 17, 2008 23:02
bys napisał/a: | co do sprężyn wszytko jasne dzięki!!
a jeśli chodzi o śruby do kół to czy od BMW pasują? | nie wiem o co Ci chodzi ze śrubami
jeśli chodzi Ci o rozstaw to w r75 masz
Rozstaw śrub: 5x100; Otwór centrujący: 56,1 mm; ET: 45
wykręcasz jedna sprawdzasz średnice i mierzysz suwmiarka skok.
bys - Wto Lis 18, 2008 09:04
Właśnie wczoraj znalazłem oznaczenie na sprężynie pękniętej"" RB różowy i biały kwadrat ""ale pytając w IC mówią ze mają tylko jeden typ i nie wiedzą jaka jest ich twardość,dlatego zalecają wymianę obu sprężyn,aby właśnie nie było bujania.
Co do śrub mam obawy że te z końcówką zabezpieczającą kiedyś nie będą chciały się odkręcić i dlatego postanowiłem zmienić na zwykłe ale w IC są tylko do BMW dlatego pytam czy będą pasowały ale chyba najlepiej sprawdzić to organoleptycznie.
pozdrawiam
michone - Wto Lis 18, 2008 18:38
bys napisał/a: | Właśnie wczoraj znalazłem oznaczenie na sprężynie pękniętej"" RB różowy i biały kwadrat ""ale pytając w IC mówią ze mają tylko jeden typ i nie wiedzą jaka jest ich twardość,dlatego zalecają wymianę obu sprężyn,aby właśnie nie było bujania.
Co do śrub mam obawy że te z końcówką zabezpieczającą kiedyś nie będą chciały się odkręcić i dlatego postanowiłem zmienić na zwykłe ale w IC są tylko do BMW dlatego pytam czy będą pasowały ale chyba najlepiej sprawdzić to organoleptycznie.
pozdrawiam | na allegro masz za grosze
Zukowaty - Wto Lis 18, 2008 18:45
michone napisał/a: | na allegro masz za grosze |
Jedyne jakie znalazlem to za 70zl http://allegro.pl/item485...spieczenia.html
Chyba nie takie grosze bo w serwisie Fiata placilem cos leciutko ponad 100zl za komplet.
joannak25 - Pią Sie 03, 2012 09:27
Mam pytanko: czy po wymianie piasty i sprężyn zawieszenia (tylna oś) trzeba jechać na ustawienie zbieżności?
sash997 - Pią Sie 03, 2012 15:49
raczej nie,chyba że rozkręcałaś całe zawieszenie aby wymienić sprężyny
joannak25 - Pią Sie 03, 2012 18:32
sash997 napisał/a: | raczej nie,chyba że rozkręcałaś całe zawieszenie aby wymienić sprężyny |
Ja? Boże broń, byłam w czasie tej operacji kilka kilometrów dalej.
sash997 - Pią Sie 03, 2012 18:49
joannak25 napisał/a: | Ja? Boże broń |
bałaś sie że bedzie jeździł tyłem do przodu jak sama to zrobisz??
joannak25 - Pią Sie 03, 2012 19:54
sash997 napisał/a: | bałaś sie że bedzie jeździł tyłem do przodu jak sama to zrobisz?? |
Jak ja bym to zrobiła, to mógłby zacząć jeździć nawet bokiem. Naprawy wykonywane przeze mnie ograniczają się do dolewania różnych płynów i częstych telefonów do mechanika. Aaaa i raz naprawiłam taką lampkę, która wypadła z sufitu nad tylną kanapą.
ENU - Sob Sie 04, 2012 01:44
To może być pomocne dla osób które chcą same wymieniać spiralki w R75 z tył
http://www.youtube.com/watch?v=rW8mFEaRMv4
P.S czy może ktoś już sprawdzał czy górna poduszka amortyzatora tylnego w R75 jest zgodna z tą z BMW E46 ?
TeDI - Sob Sie 04, 2012 10:08
a czy spreżyny w 75 i zt są takie samę?
ARTUR1983 - Sob Sie 04, 2012 11:57
Jestem ciekaw dlaczego film trwa niecałe 5 minut i dlaczego jak wkłada nowa sprężynę to wycieli moment kiedy to mu się udało.
Czyżby nie nadawały się jego słowa podczas tej czynności do emisji... .
sash997 - Sob Sie 04, 2012 13:44
joannak25 napisał/a: | Aaaa i raz naprawiłam taką lampkę, która wypadła z sufitu nad tylną kanapą. |
nie świeciła?? pogrzebałaś troche,przycisłaś przełącznik i działa
joannak25 - Pon Sie 06, 2012 07:47
sash997 napisał/a: | nie świeciła?? pogrzebałaś troche,przycisłaś przełącznik i działa |
Nieee, nie było tak łatwo Połamały się takie plastikowe zaczepy na których się trzymała i wypadła z sufitu.
sash997 - Pon Sie 06, 2012 17:37
to pogratulować zaradności dość częsta usterka,mnie jeszcze nie dopadła
|
|