Zobacz temat - [R200vi] Hamulce

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200vi] Hamulce

Korczus - Sob Lis 22, 2008 10:26
Temat postu: [R200vi] Hamulce
Witam, taki problem, wymieniłem wszystkie klocki przód/tył ale wydaje mi się że hamulce są nadal kiepskie jak na tą moc silnika. Co to może być, tarcze do wymiany? Jeśli tak to orientuje się ktoś jakie koszty nowych tarcz, gdzie i jakie najlepiej nabyć? pozdro
kondzio508 - Sob Lis 22, 2008 10:35

tarcze dosc dobra cena i rewelacyjna jakosc to http://www.mikoda.pl/public/start.htm powinni miec do rovera .

Pozdrawiam kondzio.

Korczus - Sob Lis 22, 2008 11:24

Ok dzięki :) Jeszcze zobaczę w IC bo mam zniżki więc może uda się jeszcze taniej zakupić :)
Sachar - Sob Lis 22, 2008 16:21

kondzio508 napisał/a:
tarcze dosc dobra cena i rewelacyjna jakosc to http://www.mikoda.pl/public/start.htm powinni miec do rovera .

Pozdrawiam kondzio.

:rotfl: To ma być jakaś reklama? Od kiedy to mikoda ma rewelacyjną jakość??

A co do kiepskich hamulców w vi to chyba trzeba się poprostu przyzwyczaić. Trochę pomagają lepsze tarcze (nacinane/nawiercane) dobre klocki, napewno zmienia działanie "wzmacniacz siły hamowania" - pomaga wycisnąć siódme poty z układu przy hamowaniu z dużych prędkości, niektórzy polecają też zmianę płynu na Motul (poszukaj na forum było już wiele wątków na ten temat), mslę, że niegłupim rozwiązaniem byłyby przewody w oplocie. Może jakbyś wszystko razem zrobił, to by się coś znacznie poprawiło?

Korczus - Sob Lis 22, 2008 20:45

Hmmm czyli rozumiem że to już jest taka wada hamulców w tych modelach? :)
marcinmarcin - Sob Lis 22, 2008 21:17

Korczus napisał/a:

Nie wiem jak w Vi, ale w ZR jest tarcza 282 i mimo to na początku wrażenia fatalne. Po zalaniu motulem 5.1 i porządnym odpowietrzeniu znacznie się poprawiło. ZR ma słabe wspomaganie i hamulce robią wrażenie b.słabych, ale po depnięciu auto zatrzymuje się momentalnie :) Gdybym teraz wymieniał płyn, pewnie od razu założyłbym przewody w oplocie, ale tak nie chce mi się bawić ponownie.

ploomy - Sob Lis 22, 2008 21:22

Korczus napisał/a:

Ja bym powiedział że to techniczna słabość tego modelu. Po prostu trzeba o tym pamiętać łamiąc przepisy o ruchu drogowym :wink:

Korczus - Sob Lis 22, 2008 21:31

Ok to już wszystko wiem dzięki za rady :)))