Zobacz temat - [r 200] żarówki od przełączników klimy i świateł przeciwmgie

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [r 200] żarówki od przełączników klimy i świateł przeciwmgie

barti101 - Pon Lis 24, 2008 00:00
Temat postu: [r 200] żarówki od przełączników klimy i świateł przeciwmgie
NO właśnie, gdzie takowe cudo dostać, wyjąłem to i próbuje kupić, ale nigdzie tego nie ma. Może wy coś wiecie więcej na ten temat.
Remigiusz - Pon Lis 24, 2008 00:16

Nie jest to cos takiego:
http://allegro.pl/item483...py_polecam.html

barti101 - Pon Lis 24, 2008 00:43

Remi55 jesteś wielki
Remigiusz - Pon Lis 24, 2008 00:53

Tez kiedyś tego szukałem :mrgreen:

Miałem kiedyś zapisane wszystkie nazwy tych typów żarówek ale gdzieś mi ta lista zaginęła. Ale wyciągnij sobie jeszcze na wszelki wypadek orig. z przełącznika i sprawdź czy to 8mm jest. Powinno być R3 Socket :roll:

zouza - Pon Lis 24, 2008 07:11

8mm ale na długość mniej, te diody pewnie będzie trzeba ciąć. W r200 mają krotki cokolik. Poza tym temat był maglowany na forum dobre par ę razy i wszystko jest opisane łącznie z linkami.
Brt - Pon Lis 24, 2008 12:20

miejsca na wysokość jest ok 9 - 9,5mm a orginalna żaróweczka ma 8mm wysokości, wiec te 11mm na bank nie wejdzie :( a szkoda, bo sam bym se kupił :| :roll:
R-200 - Pon Lis 24, 2008 20:58

Bez problemu takie i nie tylko można kupić w TME. :idea:
Brt - Pon Lis 24, 2008 21:22

mierzyłem i 11mm nie wejdą więc ....... ??
Remigiusz - Pon Lis 24, 2008 21:23

R-200 napisał/a:
Bez problemu takie i nie tylko można kupić w TME. :idea:

Tylko trzeba ich duzo kupic bo TME ma chyba min 30zl koszty przesyłki z tego co pamiętam.

http://www.tme.eu/pl/

matlacz - Sro Lis 26, 2008 23:07

No dobra a co z tym że są za duże?
Mam ten sam problem tyle że u mnie są 3 do wymiany!
A o prócz tego czy inne kolory będą widoczne czy nie za bardzo?

Remigiusz - Czw Lis 27, 2008 00:40

Ja u siebie kupiłem żarówki takie małe i owinąłem od nowa stara obudowę żarówek. A tych diod nie da się z piłować :?:
maniaq - Czw Lis 27, 2008 01:21

dla mnie na gieldzie w warszawie kupil takie zarowki kolega dudek-mis DZIEKI jeszcze raz, sam nie moglem ich znalezc , ciezki temat :/

mam torebke i zarowki , wiec spisze oznaczenia jak cos bedzie, albo prosze podpytac kolege elektyrka :D

pozdr

dudekmis - Czw Lis 27, 2008 21:58

Nie ma za co maniaq :)

Są to żaróweczki fi 3 mm na 14V . Dostępne w większości dobrych sklepów elektronicznych typu sławmir lub avt

http://sklep.avt.pl/p/pl/...+12v+biala.html

Diody mają ten problem że mają ustalony kąt świecenia i przeważnie świeci w jednym kierunku . Przedstawiona powyżej dioda stożkowa teoretycznie ma kąt 180 stopni ale w przycisk wkładasz go od góry jak dobrze pamiętam i dioda nie ma prawa dobrze i równomiernie go oświetlić :)

matlacz - Pią Lis 28, 2008 00:22

Dobra jeszcze pytanko. Jak wyciągnę już "przycisk" to jak to rozbroić żeby dostać się do tej diody?
maniaq - Pią Lis 28, 2008 01:34

musisz wyciagnac caly ten plastik, srubokretem delikatnie i wyjdzie ;) chyba trzeba bylo to przekrecic - ale nie pamietam dokladnie juz. poprobuj, mi sie udalo za pierwszym razem.

tam masz zaczepione wasy-druciki od zarowki, ktore musisz odplatac z tej podstawki.

zdejmujesz taka kolorowa gumowa oslonke i masz zaroweczke.

podmieniasz zarowke na dobra.

nakladasz gumke.

zawiazujesz druciki i wkladasz do wlacznika i ... tyle :)

najtrudniejszy element tego wszystkiego to zakup zarowki :rotfl:

Brt - Pią Lis 28, 2008 10:06

Od spodu są dwa okrągłe naciete kółka - cokoliki. pomarańczowy jest od podświetlenia guzika a żółty od kontrolki. przekręcasz delikatnie w lewo, podważasz i wychodzi ;) Reszte napisał maniaq :)
the.edgy - Sob Lis 29, 2008 14:18

Jeszcze taka moja sugestia, bo też niedawno wymieniałem te żaróweczki i przez nieuwagę kupiłem te dłuższe.. trochę pogłówkowałem (:D) i doszedłem do tego żeby nie wkładać ich całych w ten cokół tylko trochę wyciągnąć razem z drucikami. Po jednej stronie zawinąłem druciki tak jak były pierwotnie a po drugiej zagiąłem druciki żarówką w stronę tej lampki, w ten sposób nie tylko poradziłem sobie z za długimi żarówkami ale tez dostałem efekt nieco mocniejszego prześwitu bo żarówka jest bezpośrednio skierowana w stronę kierowcy.
Pozdrawiam

Korczus - Pią Gru 05, 2008 20:56

Też miałem problem z tymi diodami :( Nie świeciły mi 2 przyciski. Na szczęście na szrocie stał sobie rozbity R, wystarczyło podmienić :P