Zobacz temat - [R25] Przepływomierz (naprawiłem ?)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Przepływomierz (naprawiłem ?)

raffi - Pią Lis 28, 2008 15:35
Temat postu: [R25] Przepływomierz (naprawiłem ?)
jakiś czas temu na spotkaniu klubowiczów dowiedziałem się że mam uszkodzony przepływomierz powietrza. test przeprowadził Marek (75). od tamtej pory jezdziłem z odpiętym przepł. spalanie wachało się na 6,5-7,5 na 100 w cyklu miejskim i cięzką nogą. w międzyczasie latałem po allegro szukając używanej-orginalnej przepływki. dzisiejszego dnia z nudów sobie to wymontowałem i cgciałem pooglądać jak ten czujnik wygląda.rozebrałem to doszczętnie.były tam takie dwie małe płytki(jedna cieńsza,druga grubsza) które dziwnie się kiwały. to wszystko było zalane jakimś żelem. oderwałem te plytki i ukazały się 4 punkty tak jakby miejsca do przylutowania.skoczyłem na google aby coś o takich czujnikach poczytac. http://www.auto-online.pl...ki/przeplyw.htm wymyśliłem sobie że te płyteczki pewnie się oderwały od tych miejsc. w te miejsca przylutowałem pętelki z cienkiego drutu ( coś na zasadzie zmostkowania) i poskładałem to. przeprowadziłem test na zrywność auta.między podłączoną i odłączoną przepływką nie widzę teraz różnicy. w teście przeprowadzonym przez Marka( 75) na zlocie czułem taką różnicę. dzisiaj wieczorem przeprowadzę test na spalanie paliwa na 100 km. jestem ciekawy czy to co wykonałem jest naprawą (prymitywną) :rotfl: przepływki.
Chester - Pią Lis 28, 2008 16:28

raffi napisał/a:
przeprowadziłem test na zrywność auta.między podłączoną i odłączoną przepływką nie widzę teraz różnicy.
skoro nie widzisz różnicy to przepływki raczej nie naprawiłeś....
raffi - Sob Lis 29, 2008 10:15

jest takie wyjście że nie naprawiłem,ale skoro wcześniej była różnica między podpientą a nie podpiętą.mam wrażenie po wczorajszym teście jazdy że autko chodzi płynniej. może to autosugestia że naprawiłem coś za 650-900zł.(taka rozpiętośc cenowa za orginał). tak czy inaczej testuję dalej(spalanie).
marek78 - Sob Lis 29, 2008 11:58

Witam,mam pytanie czy na odpiętej przepływce auto tak samo ładnie przyspiesza jak na orginalnej w 100% sprawnej??? :shock:
blazi - Sob Lis 29, 2008 12:07

A w jaki łatwy sposób można sprawdzić przepływomierz?
NEOSSS - Sob Lis 29, 2008 12:10

blazi, Odpinamy wtyczke i sprawdzamy czy sa roznice w jezdzie...
marek78 - Sob Lis 29, 2008 12:35

Ale z całym szacunkiem powiedzcie:jeżdze na odpietej przepływce i auto ładnie przyspiesza,ale jak kupię nową orginalną Boscha na TomaTeam to czy auto auto będzie tak samo przyspieszało jak na odpiętej czy lepiej? :???: :arrow:
NEOSSS - Sob Lis 29, 2008 12:52

marek78, Moze przyspieszac tak samo albo i lepiej, tylko ze nei wiem czy wiesz ze na odpietej o wiele wiecej Ci auto pali
marek78 - Sob Lis 29, 2008 17:35

To,że więcej pali to nie taki problem,chciałbym tylko żeby po kupnie dosyć drogiej przepływki auto miało lepsze przyspieszenie bo jeśli będzie takie samo to nie warta skórka wyprawki :idea:
MaReK - Sob Lis 29, 2008 17:56

marek78 w moim aucie (MG ZT 2.0CDTi) odpieta przeplywka dawala kopa, wiecej palil, komputer dostawal amoku :) Po zakupie oryginalu w celu zmniejszenia spalania, okazalo sie, ze auto lepiej wkreca sie na oborty, co zauwazylem juz na samym postoju. Wciskalem w podloge gaz i obserowalem obrotomierz. W jezdzie wielkiej roznicy nie odczulem.

Raffi byc moze nic nie zrobiles i teraz pomimo ze podpiales przeplywomierz komp w dalszym ciagu twierdzi, ze jej nie ma. Tylko podlaczenie pod kompa da Ci 100% czy to dziala czy nie.

Pozdrawiam,