|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 98r ] wymiana poduszki silnika
zapal - Pią Lis 28, 2008 23:08 Temat postu: [R200 1.4 98r ] wymiana poduszki silnika witam wszystkich!!
otóż muszę wymienić poduszkę silnika ( a raczej wkład poduszki silnika, chodzi o ta gumowa wkładkę... zdj. )
nie wiem jak to zrobić a nie chce jechać do mechanika bo już raz wymieniał mi jedna poduszkę i zainkasował 50 zł chciałbym to zrobić sam ale nie wiem jak się za to zabrać
niżej zamieszczam zdjęcie o który wkład chodzi (czerwona strzałka) .. ten który jest obecnie jest już na tyle zużyty ze auto drżało na 1 i 2 biegu.
wlozylem tam kawałek twardej gumy i jest nawet ok ( zielone kolko) no ale już kupiłem ten wkład i chce go teraz wymienić
dlatego pytam jak
[ Dodano: Pią Lis 28, 2008 23:10 ]
a tutaj jeszcze zdjęcie samej wkładki
sTERYD - Sob Lis 29, 2008 10:39
podpierasz silnik lewarkiem za miskę olejową (tak, żeby odciążyć łapę, ale żeby nie poszedł do góry), odkręcasz te dwie nakrętki na pionowych śrubach od silnika, odkręcasz tą długą śrubę idącą przez środek poduchy i wyjmujesz ją.
Wymieniasz wkład (nie wiem, czy obejdzie się bez choćby prowizorycznej prasy ) i na odwrót, tylko tą długą śrubę najpierw tylko wkładasz i delikatnie skręcasz palcami, a dokręcasz ją porządnie dopiero jak wyjmiesz lewarek spod silnika (żeby poducha nie była skręcona)
zapal - Sob Lis 29, 2008 11:16
super kolego steryd tylko takie pytanie jak juz bede skrecal to tak jak piszesz lekko wkrecam ta dluga srube a ten dwie "sterczace normalnie dokrecam? i potem dociagam ta dluga?
dzieki wielkie za rade bo nie wiedzialem jak to zrobic a zawsze 50 zl zostaje:) masz u mnie duze piwooo!!!
sTERYD - Sob Lis 29, 2008 11:21
zapal napisał/a: | lekko wkrecam ta dluga srube a ten dwie "sterczace" normalnie dokrecam? i potem dociagam ta dluga? |
tak, te dwie przy silniku od razu na maksa... poszperaj w RAVE, tam jest podana wartość momentu dla tych śrub, to będziesz wiedział, czy użyć dwumetrową rurkę, czy wystarczy samym kluczem
zapal - Sob Lis 29, 2008 12:04
ok dzieki wielkie za pomoc w poniedzialek sie tym zajme
|
|