|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2.0 IDT 2000r] Problem z odpalaniem na zimnym silniku
Prezes89 - Wto Gru 02, 2008 07:56 Temat postu: [R25 2.0 IDT 2000r] Problem z odpalaniem na zimnym silniku Mam problem z pierwszym porannym odpaleniem na zimnym silniku, trzeba długo kręcić rozrusznikiem i odpala dopiero za 4 czy 5 razem, później zapala bez problemów. Nie wiecie co mu może dolegać??
Wymieniony mam przepływomierz powietrza (bez skasowania błędów), akumlator dobry, świece żarowe grzeją. Proszę o pomoc
Mix - Wto Gru 02, 2008 09:29
Wymieniałeś może ostatnio rozrząd? Jeśli tak to sprawdź ustawienie kąta wtrysku. Dodatkowo sprawdź też przekaźnik świec żarowych. Od tego proponuję zacząć.
Brt - Wto Gru 02, 2008 10:21
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#49
maras83 - Sro Gru 03, 2008 00:09
No właśnie, mój też ma trochę problemy, tzn. może nie aż takie, ale jednak nie pali tak, jak powinien. Rozrząd sam wymieniałem, ale w 25 ponoć nie trzeba ustawiać kąta. jednak po zblokowaniu wału i pompy możliwe są niewielkie ruchy, które przekładają się na zmianę kąta. Dzisiaj w zakresie tych luzów cofnąłem pompę, zobaczę jutro co to dało. A tak właściwie, jaki powinien być kąt wtrysku w iDT?
thef - Sro Gru 03, 2008 00:20
A skąd to przeświadczenie, że w 25 nie reguluje się kąta wtrysku?
Prezes89 - Sro Gru 03, 2008 07:16
Mixtated napisał/a: | Wymieniałeś może ostatnio rozrząd? Jeśli tak to sprawdź ustawienie kąta wtrysku. Dodatkowo sprawdź też przekaźnik świec żarowych. Od tego proponuję zacząć. |
Nie, nie wymieniałem rozrządu. Wczoraj wymieniłem filtr paliwa, byłem u elektryka wykasował dwa błędy, zaraz ide spróbować go odpalić zobaczymy jak zapali
A wiec tak przytrzymałem na zapłonie ok 15 sekund za pierwszym nie zapalił, ale za drugim razem się udało...
maras83 - Sro Gru 03, 2008 18:20
Chociażby stąd, że Rave nie przewiduje ustawienia kąta po zmianie paska, kolega PHJOWI też mówił, że się nie ustawia, poza tym pompa ma blokade
PHJOWI - Sro Gru 03, 2008 18:42
oczywiście że jeśli nie była wymieniana pompa lub też wałek rozrządu w 25 nie ma potrzeby regulacji kąta jest blokada znaki są i musi wszystko grać według fabryki.
maras83 - Sro Gru 03, 2008 18:58
PHJOWI, ja blokowałem wał wiertłem 6,5 a pompę 9,5mm. To były największe,jakie dało się włożyć, a mimo to było można wykonywać delikatne ruchy pompą. Wczoraj cofnąłem pompę ile się dało w ramach tego luzu i wydaje mi się,że jest poprawa. Zobaczę, jak zrobi się zimniej, ale tak dla świętego spokoju wolałbym znać wartość kąta, jaki jest u mnie
Prezes89 - Pon Gru 08, 2008 07:16
wczoraj roverek stał w ogrzewanym garażu i zapalił za pierwszym razem
Może czujnik temperatury nawalił jak myślicie??
kewlys - Pon Gru 08, 2008 20:02
Witam ! Mam podobny problem, z przyjściem "zimy" rozruch trwa o wieeele dłużej ! Na wiosnę ustawiałem wyprzedzenie na pompie i myślałem, że będzie OK, ale niestety !
Brt - Pon Gru 08, 2008 20:07
a pozostałe rzeczy z tej listy:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#49
masz sprawne
|
|