Zobacz temat - Przepisy na ciasta
 
Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Przepisy na ciasta

Brt - Sro Gru 03, 2008 22:37
Temat postu: Przepisy na ciasta
Sernik z owocami:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka śmietany

Zagnieść wszystko. 3/4 ciasta dać na blaszkę a pozostałe 1/4 do lodówki

Ser:

4 kostki sera śmietanowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy
wersja dla kasjo i walkie: garść rodzynek moczonych w rumie :D :P
wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek ;)

Wszystko razem ubić mikserem. Na ciasto wyłozyć ser, póxniej poukładać owoce (np. jabłka w ćwiartki, ananasy, brzoskwinie z puszki) Na to wszystko nałozyć ubitą pianę z białek pozostałych po żółtkach z ciasta z dodaną szklanką cukru. Na koniec na pianę zetrzeć na grubej tarcze ciasto zostawione w lodówce. Piec godzinę w temp. 200st. C.

Smacznego :)

PS. Upieczoną próbkę testową proszę przesłać na adres Brt,cika :P

Skiba - Sro Gru 03, 2008 22:40

:shock:
walkie - Sro Gru 03, 2008 22:42

kochany jesteś Brt :*

Zapomniałeś dodać o rodzynkach w rumie, one były najlepsze :D

Brt, kiedy znów jedziemy do Zakopca z sernikiem? :D

[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 22:42 ]
Skiba, a Tobie co? :D

mundek131 - Sro Gru 03, 2008 22:44

Skiba napisał/a:
:shock:


:hahaha:

Paul - Sro Gru 03, 2008 22:45

Dlaczemu tutaj ?? Jeszcze nikt nie próbował tego wynalazku ? ;p

Przesadź to do OT, niech będzie dla potomnych :D

Temat (np.) Przepisy kulinarne :mniam:

Brt - Sro Gru 03, 2008 22:53

Placek Kruszawiec znany tez pod nazwą Pleśniak

Ciasto
1/2 kg mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżki smalcu
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 łyżka kakao
1 słoik owoców (agrest, wiśnie, brzoskwinie mogą być z puszki) można też dodać rodzynki :haha: ;)

Piana:
białko pozostałe z żółtek z ciasta
1 szklanka cukru

Mąkę, margarynę, smalec, 3 łyzki cukru, żółtka i proszek razem zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, w tym jedną trochę większą. Tą większą rozłozyc na dnie blaszki, do drugiej mniejszej dodać kakao i rozkruszyć na jasną część ciasta na blaszce jak kruszonkę. Na to połozyć owoce. A trzecią część ciasta włożyć do lodówki.
Następnie ubić pianę z białek, wymieszać stopniowo z szklanką cukru. Położyć pianę na owoce a na pianę zetrzeć na grubej tarce trzecią częsć z ciasta z lodówki.
Piec pół godziny w temp 180 - 200 stC.

[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 22:54 ]
no dobra przenoszę :D :haha: ale jak ktoś się otruje, to żeby nie na mnie było ;P

Viniu - Sro Gru 03, 2008 23:05

Szykuje się pierwszy temat tego forum, gdzie moja małżonka będzie miała coś do powiedzenia :D
IInvit - Sro Gru 03, 2008 23:06

Brt napisał/a:
wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek

masz szczęście ;P

[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 23:07 ]
Brt napisał/a:
3 łyżki smalcu

smalec do ciasta!!!!!!??????

Brt - Sro Gru 03, 2008 23:10

Viniu, lepiej, zeby miała coś do dodania :lol: ;)
Paul - Sro Gru 03, 2008 23:17

walkie napisał/a:
Skiba, a Tobie co?
Sernikiem się zachłysnął ;p :haha:
walkie - Sro Gru 03, 2008 23:30

Paul napisał/a:
Sernikiem się zachłysnął ;p


No chyba, ale mu w oczy poszło :) ot, i mamy efekt obżarstwa ;)

llygas - Czw Gru 04, 2008 13:32

a może ktoś ma jakieś dobre przepisy na nalewki...
Mam sporo "półproduktu" na naleweczki i musze coś z tym zrobić... :wink:

Skiba - Czw Gru 04, 2008 15:13

:shock: brt !! Ty kuro domowa !! ;) :P
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:14

załatwi sie przepis na wiśniówkę :mrg: :mniam: ale wiśni teraz brak :| a co lepsze, to w tym przepisie jest tak, że nawet sie liście oprócz owoców wrzuca :mrg: ;)
kolin - Czw Gru 04, 2008 15:14

Panowie zaskakujecie mnie :mrgreen:
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:16

Skiba napisał/a:
brt :shock: Ty kuro domowa ;) :P


Muszę zmienić podpis na: "szukam żony" :P :hahaha: :hahaha: :hahaha:

zouza - Czw Gru 04, 2008 15:17

Brt to wszystko potrafi :serducha:
Skiba - Czw Gru 04, 2008 15:18

Brt napisał/a:

Muszę zmienić podpis na: "szukam żony" :P :hahaha: :hahaha: :hahaha:



nie tędy droga :P ciastami to Ty faceta wyrwiesz .. umiesć coś takiego : :P :P

Układamy je na pośladkach partnerki i na przemian: najpierw lekko, a po chwili mocno grabiącymi ruchami masujemy pośladki oraz zagłębienie od strony pleców. Po kilku minutach zmieniamy taktykę. Obydwiema dlońmi masujemy tylko lewą część ciała, potem tylko prawą. Jeśli dotykanie nie będzie zbyt drapieżne, rozgrzeje i podnieci ...

Brt - Czw Gru 04, 2008 15:21

ciastami to się facetów wyrywało 20 lat temu. Teraz to częściej faceci gotują :P
llygas - Czw Gru 04, 2008 15:22

Brt napisał/a:
załatwi sie przepis na wiśniówkę ale wiśni teraz brak a co lepsze, to w tym przepisie jest tak, że nawet sie liście oprócz owoców wrzuca


Jak narazie robie nieśmiertelną cytrynówke.

0,5 l spirytusu
0,5 kg cytryn bez skórek i pestek
0,5 l wody
0,5 kg cukru

Cytryny obrać, pozbyc sie pestek (!) pokroić w kostke, zalać woda i dodać cukru.
Gotowac na wolnym ogniu. aż sie cukrier rozpuści. Stale mieszać. Odcedzić. Dodac spirytus. Rozlać w buteleczki i poczekac min 3 dni aby sie dobrze przegryzło.
Wole to niż jakąkolwiek inną wódke :grin:

Brt - Czw Gru 04, 2008 15:24

cytrynówka jest debest :spoko: :mniam:
PTE - Czw Gru 04, 2008 15:39

Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego. Już chyba się należała, wkrótce można będzie kosztować :razz:
A co do ciast i w ogóle gotowania, to również zaliczam się do tej części męskiego grona która lubi sama coś dla siebie i bliskich przygotować celem konsumpcji :mrgreen:

xROnx - Czw Gru 04, 2008 15:47

Brt napisał/a:
wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek

:ok: :lol:

Joa - Czw Gru 04, 2008 16:36

niby kacik kulinarny, a tu prosze, ogloszenia matrymonialne :D
giewu - Czw Gru 04, 2008 17:10

Skoro już jesteśmy przy przepisach kulinarnych to i ja pozwolę sobie :mrgreen: ...
Przepis na kurczaka
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego, jedną
szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 150 ml
Smirnoffa i 50 ml bialego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko
wyrzucamy, bo bydlak wszystko wychleje.
Natomiast ten sos... Sos? :cool: Sooosssik! Palce lizac! :rotfl:

unpredictablee - Czw Gru 04, 2008 18:21

PTE napisał/a:
również zaliczam się do tej części męskiego grona która lubi sama coś dla siebie i bliskich przygotować celem konsumpcji :mrgreen:

i ja i ja :cool:
:oops:
llygas, popieram!

AndrewS - Czw Gru 04, 2008 19:02

jasny gwint, patrze na temat.... o ciastach, no to patrze w bok z mysla ktora nasza kobitka go zalozyla, a tu maly :shock: :mrgreen:
IInvit - Czw Gru 04, 2008 21:15

Brt napisał/a:
ale wiśni teraz brak

latem zapraszam do mnie na wiśnie :P

Brt - Czw Gru 04, 2008 21:28

Cytat:
latem zapraszam do mnie na wiśnie :P


ok :cwaniak: :P

magneto - Wto Gru 09, 2008 18:42

llygas dzięki za przepis na cytrynówkę. zrobilem wszystko wg. przepisu i teraz nie mogę się od butelki oderwać :smile: polecam ten przepis. jeśli jest ktoś kto jeszcze tego nie pił to niech żałuje :evil:
azor77 - Wto Gru 09, 2008 21:48

Przepis na Porterówkę

0.5 l piwa porter żywiec
0.25 l wody
0.25 l spirytusu
0.25 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
szczypta kwasku cytrynowego

Piwo z wodą lekko podgrzać, wsypać wszystkie składniki mieszając do rozpuszczenia.
Odstawić po ostygnięciu dodać spirytusu i rozlać do butelek.
Konsumować po 2/3 dniach schłodzone :wink:

magneto - Pon Gru 15, 2008 22:13

azor77 ,dzięki .zrobiłem i wypróbowałem. miodzio.również ten przepis polecam :evil:

[ Dodano: Pon Gru 15, 2008 22:15 ]
tylko nie myślcie że ja nic innego w domu nie robię poza nalewkami :smile: . tak ogólnie to bardzo mało piję :razz:

Brt - Pon Gru 15, 2008 22:19

magneto napisał/a:
tak ogólnie to bardzo mało piję :P

jak prawie każdy na tym forum :P ps. własnie świeżą kawówkę konsumowałem :mniam: :D

kasjopea - Wto Gru 16, 2008 00:13

Brt, byś się podzielił, a nie sam konsumujesz :razz:
Brt - Wto Gru 16, 2008 00:24

sie załatwi :P ;)
magneto - Wto Gru 16, 2008 11:36

Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo :?: :grin: a inne alkohole to tylko od święta :razz: jak nalewka super wyjdzie to też jest święto :lol:
PTE - Wto Gru 16, 2008 11:54

magneto napisał/a:
Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo :?: :grin:


Ja spożywam średnio jedno na tydzień :lol:

Brt - Wto Gru 16, 2008 14:50

magneto napisał/a:
Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo

hmmmm dziś jest 16 grudnia :hm: taki dzień jest raz w roku wiec trzeba to uczcić :piwo: popieram :P jutro będzie 17 grudnia a następny 17 grudnia znowu dopiero za rok wiec ja Cię rozumiem :lol: no nie ma wyjścia :P

PTE - Wto Gru 16, 2008 15:34

16 grudnia kojarzy mi się tylko i wyłącznie z 1944 r. i z operacją "Wacht am Rhein" :wink:
azor77 - Wto Gru 16, 2008 16:29

magneto napisał/a:
tylko nie myślcie że ja nic innego w domu nie robię poza nalewkami :smile: . tak ogólnie to bardzo mało piję :razz:

:mrgreen:
Nalewki niech idą Ci na zdrowie :razz:

magneto - Wto Gru 16, 2008 20:32

PTE napisał/a:
16 grudnia kojarzy mi się tylko i wyłącznie z 1944 r. i z operacją "Wacht am Rhein"

nie wiem o co tam poszło bo historia za bardzo mnie nie interesuje ale widzę kolejną okazje do wypicia :smile:

azor77 napisał/a:
Nalewki niech idą Ci na zdrowie

przydałoby się bo mam problemy z gardlem (chyba od zimnego piwa) :sad:

ezy - Wto Gru 16, 2008 23:33

PTE napisał/a:
Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego.

:hmm: niee e :hm: To chyba nie moje. NIe do końca "moja branża" :)
Ja w winach siedzę :)
W tym roku przygotowuję całkiem sporo rodzajów aby wybrać po parę butelek z każdego i przechować 18 lat
W sumie jest 100litrów a może dorobię do 120.
Jest:
Wiśniowo-rodzynowo-czarnoprzeczkowe, wytrawne 13%, 15g/l cukru
Wiśniowo-rodzynowo-czerwonoprzeczkowe, półwytrawne 13%, 25g/l cukru
Rodzynkowo-czerwono i czarnoprzeczkowe, półwytrawne 13%, 30g/l cukru
Wisniowe, wytrawne 13%, 7g/l
Vermouth 16%, półsłodki
pomijając zeszłoroczne na stojaku :)

[ Dodano: Sro Gru 17, 2008 12:01 ]
aaa i jeszcze 25l jabłkowego 12% półwytrawne 25g/l.
Zapomniałem dodać -wszystkie tegoroczne wina dojrzewane są, jak to ja nazywam, "metodą uproszczonego dojrzewania w beczkach dębowych" tj z zastosowaniem tzn chipsów dębowych - płatki palone dębu kanadyjskiego czy tam francuzkiego, nie pamiętam.
W załączeniu tegoroczne jabcoki :)

kasjopea - Pon Gru 22, 2008 18:22

KURCZAK W ZALEWIE
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie
naczynia,najlepiej szklanego. Dodajemy kilka goździków, odrobinę
cynamonu,skrapiamy lekko cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy:1
szklanką wina białego,1 szklanką wina czerwonego, dodać 100g ginu,100g
koniaku,200g wódki białej/ostatnio bardzo modna-ORKISZ/oraz 50g rumu. Potrawy
nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka możliwie jak najszybciej
wypieprzamy, bo jest chu..wy. Natomiast.......sos... Sos! mmmmmmm PALUSZKI
LIZAĆ
P.S. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos
wychleje.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt :wink:

ezy - Pon Gru 22, 2008 23:54

:rotfl: :brawa:
Piekne! :)
Naczynie zachowac przy łóżku na wypadek humanitarnego uwolnienia pawia

Brt - Wto Gru 23, 2008 00:11

ezy napisał/a:
humanitarnego uwolnienia pawia
:rotfl: :lol:
PTE - Wto Gru 23, 2008 11:03

ezy napisał/a:
PTE napisał/a:
Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego.

:hmm: niee e :hm: To chyba nie moje. NIe do końca "moja branża" :)
Ja w winach siedzę :)


Aaa, przepraszam, to był kolega Ant :wink:


kasjopea - ten przepis to taki żart, czy ta "zalewajka" naprawdę nadaje się to do konsumpcji? :shock:

kasjopea - Wto Gru 23, 2008 17:57

PTE, żarcik oczywiście, emotka była :smile:
maniaq - Sro Gru 24, 2008 14:55

ezy >>> patrzac na twoje wyroby mam ochote zawrzec blizsza znajomosc :D daleko nie mam ;)

ja to lubie jablka z sadow z okolic gory :D mniaaaaam ;)

ezy - Pią Gru 26, 2008 13:17

nie no, do wina to kobieta i śpiew a nie maniaq i śpiew pasują :)
Żart

kasjopea - Pon Maj 04, 2009 10:56

Sernik gotowany

1 kg twarogu półtłustego
2 szklanki cukru
1 budyń na 3/4 l mleka
1 kostka margaryny
6 jajek
orzechy, rodzynki
9 paczek herbatników (twardych)

Twaróg + cukier + jajka zmielić. W garnku rozpuścić margarynę. Do garnka z margaryną wrzucić zmieloną masę i całość zagotować na małym ogniu. Kiedy będzie płynne, dodać bakalie i rozpuszczony w 1/2 szklanki zimnej wody budyń.
Herbatniki poukładać na dnie blaszki, na nie wylać przygotowaną masę i przykryć warstwą herbatników. Po ostygnięciu włożyć ciasto do lodówki na 12h. Polać lukrem (jak komuś chce się robić :razz: ).

Smacznego :grin:

zouza - Pon Maj 04, 2009 12:40

Dzięki Perełko :* będę robiła... kiedyś ;)