|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1,4 98 rok] Lampka nie świeci przy otwarciu drzwi
memphisto - Pon Gru 08, 2008 16:55 Temat postu: [R200 1,4 98 rok] Lampka nie świeci przy otwarciu drzwi Witam, jak w temacie nie świeci mi lampka na podsufitce jak otworze drzwi, natomiast prstrykając pstryczkiem na 1 pozycji sie zapala także sama w sobie lampka działa : )
Wiem, że bodajże środkowa pozycja to palenie się lampki przy otwartch drzwiach jednak na żadnej pozycji nie zapala się po otwarciu drzwi a na jednej po prostu się zapala i świeci ciągle.
Wersja 3D
thef - Pon Gru 08, 2008 17:41
A czy sytuacja występuje w przypadku obu drzwi? Należy sprawdzić i ewentualnie wyczyścić/wymienić wyłącznik krańcowy.
TARADAJA - Pon Gru 08, 2008 19:12
Włącznik krańcowy w Roverkach lubi zachodzoć wewnątrz styków nalotem wystarczy trochę chęci i będzie po sprawie. Do tego zabiegu potrzebujesz wkrętak krzyżakowy, mikrowkrętak płaski,spray do styków elektrycznych i wygodne miejsce Krańcówke ze słupka auta odkręcasz za pomocą wkrętaka krzyżakowego poczym delikatnie wyciągnij najpierw jego część od strony wkręta aby nie ułamać języczka ustalającego Sam włącznik ma na obwodzie 4 małe zatrzaski trzeba je podwarzyć mikrowkrętaczkiem .Bez obawy nic oprócz sprężynki nie wysypie się Banalnie proste! Wyczyść styki delikatnym najlepiej papierkiem 360 wymyj wszystko e benzynie ekstrakcyjnej i spryskaj spray-em do styków elektrycznych. Poskładaj w odwrotnej kolejnośći I co trudne troche czasu i pare groszy w kieszeni a ile satysfakcji
Powodzenia
ywis - Pon Gru 08, 2008 22:07
A ja mam zaś inne pytanie. Czy jest możliwość zrobienia takiego "myk", że po samym otwarciu autka z pilota od razu zapali się ta lampeczka w środku Roverka, a nie dopiero po otwarciu drzwi...
alilubi - Pon Gru 08, 2008 22:11
Witam u mnie tak sie zapala od początku jak go mam.
"myk"pilot i się zapala bez otwarcia drzwi
zapal - Pon Gru 08, 2008 22:33
no w moim roverku tez tak jest ze jak otworze z pilota to sie zapala
memphisto - Pon Gru 08, 2008 22:44
moi drodzy, co to jest " WŁĄCZNIK KRAŃCOWY " gdzie go na tym słupku szukać?
[ Dodano: Pon Gru 08, 2008 22:45 ]
thef, - nie działa przy ani lewych ani prawych drzwiach : (
des - Pon Gru 08, 2008 23:38
Włącznik krańcowy to CHYBA jest to czarne coś co się przesuwa jak zamkniesz drzwi.
Znajduje się on (przynajmniej w R400 ale sądzę, że w R200 będzie podobnie) na środkowym słupku. Jak otworzysz drzwi to znajdziesz. Ale skoro piszesz, że nie działa przy lewych jak i przy prawych to może to być jakiś bezpiecznik, skoro sama żarówka świeci.
thef - Pon Gru 08, 2008 23:52
W r200 znajduje się bodajże na przednim słupku pomiędzy zawiasami drzwi, wkręcany na jeden wkręt okrągły czarny guzik. Wykręcić, rozebrać wyczyścić, przykręcić.
ywis - Wto Gru 09, 2008 07:24
alilubi napisał/a: | Witam u mnie tak sie zapala od początku jak go mam.
"myk"pilot i się zapala bez otwarcia drzwi |
A u mnie właśnie nie. W jakiej pozycji macie ustawione światełko, bo ja bodajże na środku...
alilubi - Wto Gru 09, 2008 08:05
ja też mam na środku.
ywis - Wto Gru 09, 2008 08:56
To dlaczego mi tak nie działa, tylko dopiero jak drzwi otworze?
Brt - Wto Gru 09, 2008 09:05
Cytat: | To dlaczego mi tak nie działa, tylko dopiero jak drzwi otworze? |
a z którego roku masz auto Ten patent był dopiero od hmmm chyba rocznika modelowego 98 Mi też się zaświeca dopiero po otwarciu drzwi
ywis - Wto Gru 09, 2008 10:04
Brt, moje autko to produkcja pod koniec 98 roku, listopad, więc powinno działać.
Brt - Wto Gru 09, 2008 11:38
No to całkiem mozliwe, że powinno działać, tym bardziej, ze masz wysoką wersję wyposażenia. Hmm nie wiem, moze EPC lub rave dałby odpowiedź
ywis - Wto Gru 09, 2008 21:10
Brt napisał/a: | No to całkiem mozliwe, że powinno działać, tym bardziej, ze masz wysoką wersję wyposażenia. |
No nie mam pojęcia czemu mi to nie chodzi, w moim wyposażeniu brak tylko klimy i skóry, reszta jest. No, a tego światła brak po otwarciu z pilota.
Brt napisał/a: | Hmm nie wiem, moze EPC |
Konkretnie?
Brt - Wto Gru 09, 2008 21:21
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#72
może to było z szczególnym wyposazeniem montowane i dlatego nie masz ale bez tego da sie żyć
ywis - Wto Gru 09, 2008 21:52
No trudno się mówi
memphisto - Sro Gru 10, 2008 11:03
thef napisał/a: | W r200 znajduje się bodajże na przednim słupku pomiędzy zawiasami drzwi, wkręcany na jeden wkręt okrągły czarny guzik. Wykręcić, rozebrać wyczyścić, przykręcić. |
Znalazłem ten guziczek, ale moim zdaniem on działa ponieważ jak mam światła zapalone a otworze drzwi to pika, czy mimo tego może być zaśniedziały ?
ywis - Sro Gru 10, 2008 12:58
memphisto, psiknij go WD-40 i wtedy się przekonasz, zobaczysz jak wtedy będzie chodziło i czy w ogóle będzie.
memphisto - Sro Gru 10, 2008 23:04
ywis, mam psikacz w guziczek czy go rozkrecic i nawalic wd do srodka ?
Jak mowie guziczek musi działać przynajmniej w połowie bo informuje o światłach
Brt - Sro Gru 10, 2008 23:10
Myslę, że przyczyna jest inna. zacznij od obejrzeenia lampki w suficie, może tylko tam coś nie styka, a jak nie, to dawaj schemat z rave w łapy i szukać na jego podstawie
memphisto - Sro Gru 10, 2008 23:57
Brt, olaboga jutro pomolestuję lampkę któa i tak świeci jak pstryczkiem przesune, no ale może coś zdziałam a jak nie to może wkoncu ściągnę to RAVE
|
|