|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Linka sprzęgła
kostas - Sob Gru 13, 2008 21:25 Temat postu: [R416] Linka sprzęgła Wiam.
Niestety przydazylo mi sie dzis we Wrocławiu coś strasznego. urwała mi się linka sprzęgła (przy samym pedale sprzęgła) Stałem chwile na ul wiśniowej, aż ktoś mi pomogł zepchać roverka na stacje bezynowa. Dośc już marudzenia, chciałbym zapytać, gdzie w niedziele mogę kupic linkę sprzęgła do roverka i jak ją wymienić, musze byc w poniedzialek w pracy wiec zostac do poniedziałku we Wrocławiu mi się nie widzi, czy ma ktoś jakąś instrukcję zmiany tej linki i wie gdzie mógłbym ową linkę zakupić?
Lechos - Sob Gru 13, 2008 21:41
w r 400 nie wystepuje linka
kostas - Sob Gru 13, 2008 21:44
To w takm razie co mi sie mogło stac, skoro sie zapadło sprzeglo? nie wysprzegla w ogole, a widzialem tam kawalek zerwanej linki (moze od czegos innego) i jak to moge naprawic? (on tak czesciowo wysprzegla, w sensie jak wcisne spzeglo to prawie mi wchodzi bieg. ALe z miejsca nie rusze niestety.
Lechos - Sob Gru 13, 2008 21:50
sprawdz czy kolo wysprzeglika lub pompy sprzegla nie widac wyciekow lub moze zawleczka spadla co trzyma pedal z widelkami od pompy
greg-si - Sob Gru 13, 2008 22:01
możesz posadzić kogoś żeby wcisnął sprzęgło a sam obserwuj jak chodzi wysprzęglik czy jest dobry zakres ruchu
sprawdź też czy jest płyn w pompce
Ps. Jak rozłączyć złączkę pomiędzy pompką a wysprzęglikiem która na tym rysunku jest oznaczona nr.3?
Sam właśnie też jestem podczas ustalania usterki sprzęgła (wysprzęglik nie odbija do końca i mam wrażenie że układ się zapowietrzył)
sTERYD - Nie Gru 14, 2008 00:39
przede wszystkim wciśnij rękę między zbiorniczek płynu hamulcowego, a puszkę bezpieczników i zdejmij wieczko ze zbiorniczka płynu sprzęgła i zobacz czy coś tam jest... przypuszczam, że zobaczysz denko
[ Dodano: Nie Gru 14, 2008 00:40 ]
Cytat: | Ps. Jak rozłączyć złączkę pomiędzy pompką a wysprzęglikiem która na tym rysunku jest oznaczona nr.3? |
trzeba wcisnąć tan biały plastik, który wystaje przy krawędzi złączki... z obu stron tak samo...
kostas - Nie Gru 14, 2008 09:45
aha i gdzie tki plyn kupic? i jak sie nazywa?
sTERYD - Nie Gru 14, 2008 09:49
nazywa się "płyn hamulcowy dot4"
kostas - Nie Gru 14, 2008 20:55
I wszystko jasne, odpalilem auto, sprzęgło zaczeło działać po dolaniu płynu lecz niestety stało się coś strasznego, cos zaczeło zgrzytac dzwonic w silniku i bum zaczeły się sypać elementy skrzyni biegów i sprzęgła pod autem lać olej itd, ojciec z laweta mnie przywiózł do domciu jutro zobaczymy w warsztacie co sie stało.
Brt - Nie Gru 14, 2008 21:08
łożesz współczucie i czekamy na diagnozę
kostas - Pon Gru 15, 2008 08:37
swoją drogą ciekawy dzwięk jak koło zamachowe mieli jakies elementy sprzęgła (nowego kupionego 3 miesiace temu) i ciul wie co jeszcze.
[ Dodano: Pon Gru 15, 2008 10:12 ]
I od razu zapytam ile i jaki mam kupic płyn do wspomagania? bo jak dolewalem płyn hamulcowy to zauwazylem ubytek plynu do wspomagania wiec go wymienie od razu.
[ Dodano: Wto Gru 16, 2008 10:21 ]
Jest diagnoza, łożysko oporowe rozsypało się na drobny mak i do wymiany całe kompletne sprzęgło (łozysko zrobiło tam troche spustoszenia docisk rozsypało jedynie tarcza sie ostała) Koszt: Sprzęgło kpl. 310 zł, robocizna 200 zł.
Lechos - Wto Gru 16, 2008 23:02
kostas napisał/a: | pod autem lać olej |
a skad ten olej?
|
|