|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning mechaniczny - [R 214 1,4 97] zweżka w dolocie
picior - Pon Gru 15, 2008 11:39 Temat postu: [R 214 1,4 97] zweżka w dolocie witam. Słyszałem że na układzie dolotowym rover214 jest zamontowana zwężka która po odblokowaniu daje silnikowi z 75km do 90km. czy to prawda?jeśli można wiedzieć jak to zdemontować i czy się to opłaca.
chary - Wto Gru 16, 2008 00:09
Chyba tylko w silnikach Hondy tak jest
pietro - Wto Gru 16, 2008 15:03
być może chodzi o przepustnicę?
kolin - Sro Gru 17, 2008 08:54
Takie gadżety to tylko w silnikach Hondy są
rafal10 - Pią Gru 26, 2008 00:19
Odświeżam bo sprawa mnie zainteresowała:)
Może ktoś coś wie?
hoosar - Pią Gru 26, 2008 12:01
Jedyna ewentualna zwezka to mniejsza przepustnica montowana w roverach z silnikiem K serii 1.4 16V (chyba tylko seria 200 na rynek niemiecki), powodowala ona spadek mocy z 103KM to czegos w okolicy 80KM. Bylo to spowodowane przepisami - w niemczech ubezpieczenie placi sie nie od pojemnosci silnika, a od jego mocy. Majac taki samochod, mozna zamontowac normalna przepustnice (48mm) i moc wzrosnie spowrotem do 103KM.
Adrian355 - Pią Gru 26, 2008 23:27
Wiem o czym mowa... kolega miał taką zwężkę to wstawiliśmy rurę 80mm i jakoś to chodziło
AndrewS - Nie Sty 04, 2009 22:18
no czasami uzytkownik sam sobie taka zwezke aplikuje w postaci miksera LPG
piter34 - Pon Sty 12, 2009 16:29
hoosar napisał/a: | Jedyna ewentualna zwezka to mniejsza przepustnica montowana w roverach z silnikiem K serii 1.4 16V (chyba tylko seria 200 na rynek niemiecki) |
Chodzi o R25. W niektórych krajach ze względów podatkowych/ubezpieczeniowych silnik 1.4 16V występował w zdławionej wersji 83KM.
picior napisał/a: | Słyszałem że na układzie dolotowym rover214 jest zamontowana zwężka która po odblokowaniu daje silnikowi z 75km do 90km |
Pewnie było tak, że ten kto Ci to powiedział myślał, że w R200 jest silnik jak w Hondzie Civic. W HA faktycznie wystarczyło wymontować coś z dolotu i z 75KM robiło się 90KM.
Lechos - Pon Sty 12, 2009 22:10
Czy przypadkiem problem nie rozbija sie o przepustnice a konkretnie o jej otwarcie? Gdzies bylo na forum (nawet fotki), ze slabsze wersje maja przepustnice o mniejszym kacie otwarcia (cos kolo 45 stopni) a silniejsze wersje otwieraja sie juz do 90 stopni.
piter34 - Sro Sty 14, 2009 12:54
Lechos, kojarzę wątek z tym kątem otwarcia, ale to chyba nie o to chodziło do końca, lecz o mniejszą średnicę
Trzeba by odkopać
Lechos - Sro Sty 14, 2009 13:08
odkopałem
piter34 - Sro Sty 14, 2009 15:37
Warto w takim razie przypomnieć:
piter34 napisał/a: | W silnikach 83KM montowano przepustnice:
- MHB102380 (plastikowa do nr VIN YD570299)
- MHB000100 (metalowa od nr VIN YD570300)
Aby zrobić 103KM trzeba zamontować najlepiej metalową:
- MHB000080
Jako ciekawostka: przepustnica od MG ZR 160 ma kod MHB000261. |
kamil18101986 - Czw Mar 26, 2009 01:33
to mam pytanko. czy moge wstawic do siebie przepustnice od MG i bede mial 160KM?
Biernik20 - Czw Mar 26, 2009 02:50
chyba raczej nie ale skro tak piszecie ze wystarczy wimienić przepustnice to skoro ja bym włąsnie w swoim 1.8 148 km założył taką przepustnice od mg ZR 160 KM to wtedy jakiś przyrost powinienem mieć bo tak to czym by sie jeszcze te motory rózniły
memphisto - Czw Mar 26, 2009 22:05
w końcu się zagmatwałem, jak dam inna przepustnicę z moich magicznych 75 km da się wycągnąć więcej ?
pietro - Czw Mar 26, 2009 22:23
z 75 więcej się nie uda, to działa w silnikach zdławionych ze 103 do 84 KM, wypuszczanych na rynek niemiecki z tego co mi wiadomo
memphisto - Czw Mar 26, 2009 22:29
pietro, a na tych niemieckich silnikach pisze 8V czy 16V ?
pietro - Czw Mar 26, 2009 22:30
to są 1,4 16v mające inną przepustnicę, która nie pozwala osiągnąć 103 koni
memphisto - Czw Mar 26, 2009 22:44
: (
dobrze ze moja swiatła dodały mi 25 km
Biernik20 - Pią Mar 27, 2009 01:15
a czy ktoś potrafi mi odp na moje poprzednie pytanie tobie lampy dały 25 Km wiecej a mi niewielka naklejka PUMBA na tylniej szybie koło wycieraczki całe 5 koni heheheh
memphisto - Pią Mar 27, 2009 10:34
pochwal się naklejką ^^ bo ja właśnie zamówiłem z allegro naklejki i nie wiem gdzie je zamonterować
Biernik20 - Pią Mar 27, 2009 16:53
memphisto bedziesz musiał poczekać trochę bo nie mam jak zrobić jej zdjęcie bo mam samochód u elektryka jak wróci to odświeżę i wstawie krótki opis tej naklejki jest taki
ma mniej wiecej 2 do 3 cm
na górze jest pumba ta z bajki timon i pumba czyli guziec a pod spodem napis
PUMBA czyli ogólnie coś takiego jak znaczek PUMA tylko ze zamiast kota i napisu PUMA jest guziec i podpis PUMBA naklejka jest biała naklejona na czarny pas tylniej szyby po lewej stronie na dole
[ Dodano: Czw Kwi 30, 2009 22:39 ]
z dedykacją dla memphisto
to o co prosiłeś sory że tak późno no ale
memphisto - Pią Maj 01, 2009 19:05
Biernik20, haha 1 klasa !
skąd taką naklejke dziabnac? haha świetnie to wygląda no i wzrost mocy oczywiscie !
Biernik20 - Nie Maj 03, 2009 10:49
słuchaj wzrost mocy mam kolosalny przez tą naklejkę hahaha a jeśli chodzi skąd ją mam to powiem Ci, że mój znajomy z S-rz mi ją dał bo sie zajmuje takimi pierdółkami
memphisto - Nie Maj 03, 2009 16:05
ja od wczoraj zabralem sie za projekt malutkirj zabudowy bagaznika juz mam wymiary wczoraj dziabnalem plyte MDF 2.50 x 1,80m poodmierzalem wszystko w aucie dzis wycinalem w deskach otwory docinalem itp obecnie calosc czeka na dzien jutrzejszy abym mogl kupic kątowniki i to jakos mądrze pomocować bo niektóre elementy są pod skosem nie bardzo chcę wiercić.
Nie mam jedynie pomysłu czym to na końcu obić. podoba mi się taki materiał skóro-podobny skaj chyba się nazywa - ale aby on fajnie wyglądał, musiała by pod nim być gąbka bo na desce nie ciekawie wyjdzie
w środku oczywiście wszystko będzie wyciszone itp ciekaw jestem co mi wyjdzie z tego - jak to uczynie, to wkleje fotki a tymczasem ciagle glówkuję jaki by wziąć materiał obiciowy
pietro - Nie Maj 03, 2009 16:15
mały OT:
memphisto, mówisz o zabudowie boczka pod głośnik czy podłogi?sam się przymierzam czy nie zrobić z żywicy komory na suba w boczku. jaką grubość tego mdf'u masz?
memphisto - Nie Maj 03, 2009 17:05
20 mm grubość i robię najpierw zabudowę boku z strony wlewu paliwa jak mi się nie uda / nie spodoba to zabiore sie do wbudowania glosnika w podloge bagaznika, tylko nie wiem czy nie bedzie konieczne wywalenie koła zapasowego (chodzi mi o pojemność Litrową tej dziury, bo boję się, że z kołem w środku będzie za mało miejsca teraz mam 'pi razy drzwi 30 L' : o postępach będę informował także zobaczymy co się okaże : D
Biernik20 - Nie Maj 03, 2009 21:53
ja chciałem zrobić tylko samą podłogę, zabudować z mdf'u na wzmacniacz i skrzynię Bassową tak aby nie latała po bagażniku i wzmacniacz też. A żeby nie było tej dechy widać to pomyślałem sobie żeby ją przyszpachlować trochę, dotrzeć a następnie pomalować np na czarny kolorek połysk a na to żeby nie porysować jak sie rzuci jakieś graty do bagażnika położyć cienką taflę pleksy , i też w sumie nie wiem jak to wyjdzie i będzie wyglądać powodzenia w realizacji pomysłów oraz jakieś foty końcowe i w trakcie pracy proszę
memphisto - Nie Maj 03, 2009 23:11
no mnie osobiscie sie podoba strasznie sub w podlodze.
Ale mam taki problem ze jak pada kilka dni to mam wode w bagazniku i dlatego zaczynam 'operacje' od boczku
Jutro pierwsza przymiarka wszystko skrecone juz jest rano musze to zaniesc na parking (niestety mieszkam w bloku i nie ma lekko z takimi sprawami :\) wg kartonu powinno pasowac, jak zapasuje musze jechac po jakas tkanine obiciową
Macie pomysl czym to obić? zastanawiałem sie jeszcze nad folia termoplastyczna CARBON ale chyba lepiej wyjdzie jak bedzie to jakis material : )
jutro do komfortu pojade czegos szukac : D mam nadzieje, że to dobrze pomierzylem i wejdzie za 1 razem bez docinek
jutro pod wieczor/popoludniu powinienem dac znac co mi wyszlo a jak wyjdzie fajnie to zapodam fotki : D
[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 00:14 ]
a jak mi to wyjdzie to zabiore sie za montowanie komputera pokładowego z DVD NAVI ITP bo rozkminiłem jak tanim kosztem to zrobic 7'' LCD mam na oku już tylko nie bardzo wiem gdzie wcisnac ten monit myslalem ze tak, aby przykryl zegarek ale moze przeszkadzac w jezdzie, chyba nie obejdzie sie bez jakiejs poleczki lub cos w tym stylu : )
[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 18:31 ]
poskrecałem, podocinałem itp.
Wygląda fajnie, ale jakosc dźwięku fatalna :/już nie wiem co mam tam dać ponoć za chudą mam płytę bo tylko 12 mm tak do VOL 30 gra jako tako ale później to już masakra waty tam dałem dużo, na każdym złączu gdzie mogła by być potencjalna szpara powciskałem sylikon nie wiem nie wiem coś czuję, że kasa wtopiona będzie jutro zrobię podejście nr 2 bo jeszcze kilka desek zostało, i wcisnę to do koła zapasowego zrobię skrzynię mniejszą może lepiej zagra dziadyga : D
Biernik20 - Pią Lip 22, 2011 08:27
a ja wiem dlaczego możesz mieć wodę w bagażniku, miałem ten sam problem, otóż istnieje prawdopodobieństwo że miałeś kiedyś zmieniarkę w bagażniku tak jak ja... ja swoją wykręciłem bo uznałem za zbędną ... i kolego drogi zostają dziury na wylot w podłodze po tej całej zmieniarce i przez nie wlatuje woda, zwłaszcza jak się jeszcze jeździ gdy leje to już był koniec. zapobiegłem temu tak że po prostu wkręciłem w to samo miejsce samo wkręty do blachy posmarowane na gwincie klejem do szyb i teraz normalnie zrobiła się w bagażniku pustelnia :D
|
|