Zobacz temat - [R200] Rover 200 - '98 2.0 diesel - moment srub przy glowicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Rover 200 - '98 2.0 diesel - moment srub przy glowicy

chamartin - Pią Gru 19, 2008 23:29
Temat postu: [R200] Rover 200 - '98 2.0 diesel - moment srub przy glowicy
Witam.
Czy moglbym prosic aby ktos powiedzial jaki ma byc moment dokrecenia srub przy glowicy w Roverze 200 - '98 rok - 2.0 diesel?
Z gory dziekuje za pomoc

NEOSSS - Sob Gru 20, 2008 00:28

chamartin, kolego sciagnij Rave ze strony klubowej to sie dowiesz zapewne...
chamartin - Sob Gru 20, 2008 00:40

co to rave?

[ Dodano: Sob Gru 20, 2008 00:41 ]
czy ktos mogl by mi podac tylko te dane o ktore prosilem? nie moge jezdzic autem, bo musze to cholerstwo skrecic. Prosze pomozcie!

NEOSSS - Sob Gru 20, 2008 01:19

Widze ze nie chce sie poszukac... Dodam Ci rozpiske w zalaczniku
Brt - Sob Gru 20, 2008 21:21

chamartin napisał/a:
co to rave?

google, szukajka forumowa ... kilka sekund szukania i masz to:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#30

kadzaf - Sob Gru 20, 2008 21:25

a powiedzcie koledzy gdzie kupic klucze (te sruby maja kształt łbów tak jakby gwiazdkowy) :razz:
NEOSSS - Sob Gru 20, 2008 22:02

kadzaf, nasadki torx... Polecam KING TONY lub Stanley...
sTERYD - Nie Gru 21, 2008 00:31

NEOSSS napisał/a:
Polecam KING TONY lub Stanley...

King Tony owszem super, ale stanley to tylko jeśli masz za dużo piniendzy i chcesz kupić kilka kompetów... :/ chociaż na te, niewielkie w sumie momenty, każde powinny dać radę :cool:

NEOSSS - Nie Gru 21, 2008 00:51

Ja akurat mam wszystkie narzedzia Stanleya, King Tony, Gedore dlatego je poleciłem bo nie raz spotykałem sie w warsztach z chińszczyzną typu Topex, Top Tools itd. gdzie poprostu stal jest smiesznie miękka i zostaje w reku wiec lepiej zeby chlopak nie kupil taniego badziewia bo bedzie musial kupowac drugi raz... Yato i Jonnesway produkuja juz prawie wszystko i robia sie marka typu LG lub Bosch - zaczynaja produkowac tanio oraz wszystko pomijajac jakosc...

P.S. Handlowalem budowlnaka, narzedziami i elektronika wiec mam doswiadczenie dosyc duze ;-) OT sie zrobil,
Chlopak niech kupi dobra nasadke i klucz nanometryczny to posluzy mu na lata...

kadzaf - Nie Gru 21, 2008 08:22

NEOSSS napisał/a:
Chlopak niech kupi dobra nasadke i klucz nanometryczny to posluzy mu na lata...

o to drugie akurat nie musicie sie przejmowac ,,mój klucz dynamometryczny '' raczej mam w rekach gorzej z tymi nasadkami (w cos sie pomysli ) :wink:

sTERYD - Nie Gru 21, 2008 12:20

z kluczem dynamometrycznym "w rękach" to bym akurat nie ryzykował... :/
nie chodzi nawet o to, żeby dokręcić wszystkie sruby z określonym momentem, ale żeby wszystkie byly dokręcone równo, bo inaczej połączenie może nie być szczelne :/

NEOSSS - Nie Gru 21, 2008 14:28

Dokreca sie sruby po przekatnych, dzielac moment na pol, a potem odwrotnie po przekatnych dodajac druga polowe momentu...