|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - [wszystkie] akcyza
Miras31 - Sob Gru 20, 2008 12:25 Temat postu: [wszystkie] akcyza Witam kolegów. Pytanie moje dotyczy akcyzy za rowerka,którego sprowadziłem z Holandii.Po prawie roku jazdy dostałem wezwanie do Izby Celnej w sprawie nie terminowej wpłaty za akcyzę. Moje pytanie: jaka może być kara za ten fakt. Może ktoś przerabiał ten temat. Pozdrawiam.
ywis - Sob Gru 20, 2008 12:43
Miras31 napisał/a: | Moje pytanie: jaka może być kara za ten fakt. |
Kara pieniężna jest wtedy gdy się nie opłaci w terminie akcyzy, masz na to 5 dni od daty podpisania umowy i ściągnięcia auta do Polski z tego co mi wiadomo.
Miras31 - Sob Gru 20, 2008 12:58
No i właśnie Ja nie opłaciłem w terminie.
ywis - Sob Gru 20, 2008 13:00
Miras31 napisał/a: | No i właśnie Ja nie opłaciłem w terminie. |
No to nie ma się co dziwić, że wzywają, ale że dopiero po roku, to jestem zdziwiony. Cóż, dostaniesz do zapłaty karę pieniężną, a w jakiej wysokości, to nie mam pojęcia.
Miras31 - Sob Gru 20, 2008 13:10
ok.dzięki.
michone - Sob Gru 20, 2008 13:17
kolega dostal kare w wysokosci 50zl za miesiac spoznienia ale to bylo z 2 lata temu
tysszek - Nie Gru 21, 2008 21:13
ja za prawie 3 też dostałem 50zł Myślę że jak bym wszedł z kawą to bym nic nie dostał panie powiedziała do 5000zł mogą dać
piter34 - Pon Gru 29, 2008 10:23
ywis napisał/a: | masz na to 5 dni od daty podpisania umowy i ściągnięcia auta do Polski z tego co mi wiadomo. |
5 dni od daty przekroczenia granicy
paff - Nie Sty 25, 2009 00:39
5 dni od przekroczenia granicy, podczas wycieczki autobusowej do Włoch mozesz kupic auto w komisie i zostawic, po czym po miesiacu pojechac po nie z laweta, i stajac przed celnikami deklarujesz date przekroczenia granicy, a nie date z faktury
tak samo jesli chodzi o deklarowana wartosc, jesli zanizysz to pytaja czy chcesz wyrownac do tego co oni uwazaja (w przypadku aut o realnej cenie do 2-3 tyś euro i pojemosci do 2litry nie ma co sie klocic) czy chcesz im udowodnic z wykorzystaniem rzeczoznawcy ze zadeklarowana kwota ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci i slusznie odbiega od danych z katalogow ktore oni maja
pamietac trzeba ze jesli masz auto z "importu prywatnego" (tak sie nazywa kupowanie auta na lewa umowe z obcokrajowcem) to deklarowac trzeba ze to ty dokonales importu, a nie ktos na twoje zlecenie, bo poplyniesz z tlumaczeniami przed skarbowka przy zwalnianiu z VATu (druk VAT24 i odpowiedz na niego VAT25)
ogolnie warto byc grzecznym i nie bulbac;) a jesli wydaje nam sie ze cos moze zostac poddane watpliwosci to czasem lepiej zlecic caly proces agencji celnej gdzie za oplata 150-200 za te usluge i po upelnomocnieniu agencji celnej otrzymasz do reki polskie tablice
llygas - Pon Lut 02, 2009 09:40
ja w sierpniu za 2 tyg spóźnienia dostałem kare w wysokosci 1100 PLN.
paff - Pon Lut 02, 2009 17:48
llygas, - dlatego nalezy ostroznie deklarowac date przekroczenia granicy bo data zakupu moze byc odlegla od daty przekroczenia granicy
michone - Pon Lut 02, 2009 18:01
llygas napisał/a: | ja w sierpniu za 2 tyg spóźnienia dostałem kare w wysokosci 1100 PLN. | odwołaj sie
piter34 - Wto Lut 03, 2009 12:35
michone napisał/a: | odwołaj sie |
Czasem lepiej zapłacić karę niż wyższą akcyzę liczoną od wartości handlowej
llygas - Sro Lut 04, 2009 09:42
paff napisał/a: | llygas, - dlatego nalezy ostroznie deklarowac date przekroczenia granicy bo data zakupu moze byc odlegla od daty przekroczenia granicy |
wiem to doskonale, ale ja to zrobiłem celowo
piter34 napisał/a: | Czasem lepiej zapłacić karę niż wyższą akcyzę liczoną od wartości handlowej |
dokładnie jak piszesz, 21 lipca (?) zmieniły sie przepisy na mocy których akcyza przestała być liczona od wartości fakturowej. Mi opłacało sie poddac sie kaze za zlozenie deklaracji nie w terminie i zaplacic akcyze od wartosci z faktury niz pozwolic na naliczneie akzyzy od wartosci rynkowej.
Pomimo mandatu zaoszczedziłem jakies 1000 PLN.
|
|