|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75 ] Problem z diodami
michal1212 - Sob Sty 03, 2009 12:11 Temat postu: [R75 ] Problem z diodami Witam was w nowym roku. Dzięki waszym zdjęcią zdołałem naprawic czujnik cofania wystarczyło wykręcić i popryskać płynem do czyszczenia styków, jestem zadowolony bo działa za co serdecznie dziekuje.
Natomiast problem z diodą w desce rozdzielczej nadal jest nie rozwiazany , dostosowałem się do waszych porad , ///moduł i inne styki przeczyscilem i nie stety nadal nie działa , nie miga ( DIODY BYŁY SPRAWDZANE I SĄ DOBRE ) , jezeli macie jakies pomysły to bardzo prosze pomóżcie za co z góry serdecznie dziękuje //////////// i jeszcze jedna drobnostka czy ktoś może przesłać zdjęcie gdzie znajduje się korek spustowy oleju ( SKRZYNIA BIEGÓW ) i ile oleju mieści się
CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI I PORADY
ywis - Sob Sty 03, 2009 12:19
Wszystko ładnie podane w kwestii olejów: http://www.roverki.pl/article.php?sid=62#specif
michal1212 - Sob Sty 03, 2009 13:15
a , czy ma ktoś pomysł co z tymi moimi diodami, spominałem o nich na wcześniejszych fora
[ Dodano: Sob Sty 03, 2009 13:16 ]
??????????????????????????????????????????????
ENU - Sob Sty 03, 2009 21:55
tsuch - Nie Sty 04, 2009 09:43
Witam,
Tak trochę pośrednio podpinam się pod temat...
Wspominasz o czujniku cofania i zdjęciach. Czy chodzi może o czujnik cofania w kanale,
czy może o czujnik w zderzaku (zdjęcia)? Jeżeli tak to gdzie "leżą" zdjęcia jeżeli mogę o nie prosić .
Pytam ponieważ nie wiem jak się dostać do czujników w zderzaku.
pzdr Tomek
zapal - Nie Sty 04, 2009 09:59
jesli dioda jest ok styki tez... to hmm problem lezy gdzies w samym liczniku ( ktoryms przekzniku) jesli sie zbytnio na tym nie znasz to raczej nic nie poradzisz...
sknerko - Nie Sty 04, 2009 11:17
sygnał dla uruchomienia diody dociera przez tą kostkę w zegarach za obrotomierzem pin nr 9 przewód chyba żółty z czarnym paskiem.Tak to dziwnie wymyślili że ten przewód wychodzi z przełącznika kierunkowskazów przy kierownicy pin nr 4. Nie jestem do końca pewien ale wygląda to tak, że która dioda zaświeci (i czy wogule zaświeci) decyduje "komputer"-moduł świateł przez magistrale informacyjną CAN podaje informację do komputera w zegarach, a ten zapala diode. Krótko mówiąc do sprawdzenia ten żółto-czarny przewód, jak jest przejście i ew. podaje jakieś napięcie lub masę po przełączeniu przełącznikiem kierunków to pozostaje wizyta na komputerze T4 który zdiagnozuje co jest. Wszystkie kontrolki w zegarach zdiagnozujesz włączając test http://www.roverki.pl/for...styka+komputera jest opisane jak dostać sie do testu
michal1212 - Nie Sty 04, 2009 12:28
sknerko napisał/a: | sygnał dla uruchomienia diody dociera przez tą kostkę w zegarach za obrotomierzem pin nr 9 przewód chyba żółty z czarnym paskiem.Tak to dziwnie wymyślili że ten przewód wychodzi z przełącznika kierunkowskazów przy kierownicy pin nr 4. Nie jestem do końca pewien ale wygląda to tak, że która dioda zaświeci (i czy wogule zaświeci) decyduje "komputer"-moduł świateł przez magistrale informacyjną CAN podaje informację do komputera w zegarach, a ten zapala diode. Krótko mówiąc do sprawdzenia ten żółto-czarny przewód, jak jest przejście i ew. podaje jakieś napięcie lub masę po przełączeniu przełącznikiem kierunków to pozostaje wizyta na komputerze T4 który zdiagnozuje co jest. Wszystkie kontrolki w zegarach zdiagnozujesz włączając test http://www.roverki.pl/for...styka+komputera jest opisane jak dostać sie do testu |
Dzieki przyjacielu , ale czy jak bede miał jakies błędy w liczniku to czy sam naprawie ja mysle że nie i i tak bede musieł jechać do specjalisty hmmmm z góry dziekuje za link pozdro
sknerko - Nie Sty 04, 2009 12:42
michal1212 napisał/a: | Dzieki przyjacielu , ale czy jak bede miał jakies błędy w liczniku to czy sam naprawie ja mysle że nie i i tak bede musieł jechać do specjalisty |
eeetam zaraz do specjalisty jak któreś diody nie świeca to ci wymieni większość elektroników jak poważniejsze sprawy (niedziałające wskaźniki czy wyświetlacz komputera pokładowego) to raczej wymieniał bym zegary całe.
michal1212 - Nie Sty 04, 2009 12:46
Tak bardzo dziekuje ale czy to jet napewno rover 75 chodzi mi o zdjecie korku spustowego oleju ? pozdro
[ Dodano: Nie Sty 04, 2009 14:27 ]
sknerko napisał/a: | michal1212 napisał/a: | Dzieki przyjacielu , ale czy jak bede miał jakies błędy w liczniku to czy sam naprawie ja mysle że nie i i tak bede musieł jechać do specjalisty |
eeetam zaraz do specjalisty jak któreś diody nie świeca to ci wymieni większość elektroników jak poważniejsze sprawy (niedziałające wskaźniki czy wyświetlacz komputera pokładowego) to raczej wymieniał bym zegary całe. |
Tak tylko ,że diody były sprawdzane i działają hmmmm
|
|