Zobacz temat - [R400] Jak bardzo CIVIC, to ROVER - i odwrotnie ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Jak bardzo CIVIC, to ROVER - i odwrotnie ?

JeRRy3D - Pon Sty 12, 2009 22:55
Temat postu: [R400] Jak bardzo CIVIC, to ROVER - i odwrotnie ?
Mam pytanie do ludzi, którzy sporo mieszali w swoich roverkach.
Ilekroć z kimś rozmawiam, słyszę... R400?... a to przecież Civic.
Wiedząc o tym, szukając czegokolwiek - szukam i pośród Civic'a.
Patrzę, ale nie dowierzam :) . Duże obawy...

Pytanie więc brzmi - jak BARDZO (?) Civic to R400 ?? ?
50%? 70%? 90%?

A może blacharsko padobna, a elektryka zupełnie inna (?),
czy co też tam jeszcze.

Szukając w częściach można brać jak w dym Civica?

Czy są "tematy", których trzeba siębać, bo prawdopodobieństwo wtopy jest duże?

faecd - Pon Sty 12, 2009 22:58

na pewno hamulce takie same (tarcze klocki) klamki, dzwi, elementy wnetrza (siedzenia, przelaczniki) szyby przednie boczne tylne

tyle wiem co do reszty albo nie mam pojecia albo nie jestem pewien na 100%

TomC - Pon Sty 12, 2009 23:00

JeRRy3D napisał/a:

Nie można. Z własnego doświadczenia spore różnice są w układzie kierowniczym. Budowa niby taka sama jednak części bardzo różne.
Silnik. Benzyniaki różnią się od siebie (z wyj. 1,6l automat bo ten jest hondowski), diesle są raczej te same, Roverkowe.
Pewnie znajdzie się jeszcze kilka rzeczy ale jest 23,00 i myśleć mi się nie chce :razz:

fearless - Wto Sty 13, 2009 10:46

Ja jak patrzę na mojego R to w żaden sposób nie jest on podobny do hondy! ewentualnie honda do Niego :P A tak serio, to mało rzeczy jest takich samych (pomijając wspomniane wcześniej) Układ kierowniczy, przeniesienia napędu jest na pewno całkiem inny - wiem bo właśnie jestem w trakcie jego naprawy :) Silniki też są inne. (do mojego nie pasuje raczej nic z hondy)
sTERYD - Wto Sty 13, 2009 10:56

przednie zawieszenie jest takie samo, tylne tylko w tej części, ktora się najczęściej psuje (cukiery), drzwi, szyby (oprócz tylnej w sedanie)...itd...
fearless - Wto Sty 13, 2009 11:03

sTERYD napisał/a:
przednie zawieszenie jest takie samo, tylne tylko w tej części, ktora się najczęściej psuje (cukiery), drzwi, szyby (oprócz tylnej w sedanie)...itd...
]

To dlaczego u mnie nie pasują sworznie od hondy ?? ?? ??

sTERYD - Wto Sty 13, 2009 11:06

które sworznie?? na wahaczach? powinny pasować, :hm:
za to drążki kierownicze na pewno nie :/

fearless - Wto Sty 13, 2009 11:13

Drążki to wiem - na pierwszy rzut oka mechanior stwierdził że z hondy nic tu nie wejdzie! To się pytam - a jak ze sworzniami (chodzi o górny wahacz) a on - no sworznie powinny pasować - i co ?? i D..a!!!! nie pasują! Trza zamawiać z katalogu - to już jemu zostawiłem!
maciej - Wto Sty 13, 2009 11:17

JeRRy3D napisał/a:
Czy są "tematy", których trzeba siębać, bo prawdopodobieństwo wtopy jest duże?

www.tomateam.pl i nie kombinować. ;)

Tomi ma już opanowane co pasuje, co tańsze w Hondzie, co w Roverze, a co w JC Auto i u innych dystrybutorów, skąd brać i jak to najszybciej dostarczyć klientowi, a poza tym sam ma R420D. :)

sTERYD - Wto Sty 13, 2009 12:42

z tego co mi wiadomo, to górne wahacze z przodu całe są idetyczne jak w hondzie :hm:
zresztą uwżam, ze nie ma sensu bawic się w wymianę samych swożni kiedy cały wahacz kosztuje w poywach 120 plnów, a jego wymiana to pół godziny roboty :cool:

[ Dodano: Wto Sty 13, 2009 12:43 ]
aha i popieram w 100 procentach :mrgreen:
maciej napisał/a:
www.tomateam.pl i nie kombinować. :wink:

Brt - Sro Sty 14, 2009 20:53

W dieslach R400 sworznie przednich wahaczy mają o 2mm większą średnicę niż w benzynkach.