|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Problem z ogrzewaniem
Kaktus511 - Sro Lut 04, 2009 14:01 Temat postu: [R45] Problem z ogrzewaniem Brak nawiewu ciepłego powietrza! Od jakiegoś czasu ogrzewanie działało coraz gorzej, wczoraj odmówiło całkowicie posłuszeństwa. Kombinowałem z różnymi ustawieniami pokręteł ale to nie pomaga! Co może być tego przyczyną? I jak to naprawić! Proszę o pomoc! Jestem zdesperowany szyby zaparowane, przednia nie odmarza, no i jeżdżę z okienkiem jak wizjer w czołgu!
Alan4523 - Sro Lut 04, 2009 14:19
Sprawdzałeś ostatnio płyn w zbiorniczku wyrównawczym?jak za mało to będzie grzało na wyższych obrotach silnika a potem sie zapowietrzy i przestanie grzać
qlesh - Sro Lut 04, 2009 14:21
hm.....miałem ten sam problem....no cóż warto poszukać na forum(co zresztą i tak Ci jeszcze użytkownicy forum wypomną )
a więc:
jeżeli(bo tego nie podałeś) chodzi tylko o dmuchawy to wina zazwyczaj leży po stronie rezystorów
jeżeli dmucha ale zimnym to przyczyn może być kilka od najprostszej jaka jest spotykana w chyba 90% przypadków(w tym w moim) sprawdź poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym. jeżeli jest za mało masz już odpowiedź, brak borygo brak ciepła więc należy dolać bądź wymienić( u mnie to kosztowało z robocizna i odpowietrzaniem łącznie 65 zł)
Jest tak naprawdę jeszcze kilka przyczyn mniej lub częściej spotykanych jak zasyfiona nagrzewnica, pęknięta linka, czy w skrajnym i nie miłym przypadku HGF.
Ale tak jak pisałem wcześniej WSZYSTKO w tym temacie znajdziesz w opcji "SZUKAJ" forum roverków.
[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 14:22 ]
Alan4523 napisał/a: | Sprawdzałeś ostatnio płyn w zbiorniczku wyrównawczym?jak za mało to będzie grzało na wyższych obrotach silnika a potem sie zapowietrzy i przestanie grzać |
cholera wyprzedziłeś mnie jak skrobałem swojego posta
Kaktus511 - Czw Lut 05, 2009 15:29 Temat postu: już działa! Brakło płynu, uzupełniłem i wszystko pyka jak nalezy, teraz mam nastawione na pół gwizdka a i tak ledwo idzie wytrzymać, tak grzeje! Dzieki za pomoc!!!
snake0908 - Czw Lut 05, 2009 15:35
Kaktus511 napisał/a: | Brakło płynu, uzupełniłem i wszystko pyka jak nalezy, teraz mam nastawione na pół gwizdka a i tak ledwo idzie wytrzymać, tak grzeje! Dzieki za pomoc!!! |
Witam
No wszystko fajnie, tylko teraz powinienes sie zastanowic dlaczego tego plynu ubylo. Jest to uklad zamkniety, takze plynu nie powinno ubywac. Radze ci poszukac nieszczelnosci. pozdrawiam
|
|