Zobacz temat - [R420] Problem z akumulatorem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Problem z akumulatorem

Robert - Pon Lut 16, 2009 23:43
Temat postu: [R420] Problem z akumulatorem
Witam
Mam problem momentalnie rozładowuje się akumulator, po naładowaniu podłączając klemy
iskrzy. Samochód odpala normalnie, po przejechaniu kilku kilometrów akumulator gwałtownie rozładowuje się.
Co może być przyczyną?

Brt - Pon Lut 16, 2009 23:52

Robert napisał/a:
Witam
Mam problem momentalnie rozładowuje się akumulator, po naładowaniu podłączając klemy
iskrzy. Samochód odpala normalnie, po przejechaniu kilku kilometrów akumulator gwałtownie rozładowuje się.
Co może być przyczyną

jesli gwałtownie to stawiam na padnięty (sklejony) przekaźnik świec żarowych. jest w okolicy akumulatora ... taki na 50 - 80A 4 nóżki, 2 normalne i 2 duże. Zobacz miernikiem, czy na świecach masz na okrągło napięcie :ok: W kazdym razie od tego bym zaczął szukanie przyczyny :)

[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 23:53 ]
koszt przekaźnika to 10 - 20PLN jak ktoś chce wiecej, to zdzierus :P

Chester - Wto Lut 17, 2009 11:57

hmmm a może dioda w alternatorze padła?? wtedy też fajnie iskrzy. Ale na początek sprawdz przekaźnik jak BRT pisze :)
Robert - Wto Lut 17, 2009 17:31
Temat postu: [R420 Diesel 1998]
Dzięki za pomoc.
Wymieniłem przekaźnik i na razie wszystko w porządku. Przekaźnik kosztował 36 zł.

Mix - Wto Lut 17, 2009 17:42

Brt, BTW bo nie odpisałeś mi w innym wątku :grin: - przekaźnik powinien dawać napięcie na mostek, tylko przez czas świecenia kontrolki grzania świeczek, tak? Muszę się upewnić, bo nowe świece już zamówiłem :mrgreen: