Zobacz temat - [Rover 25] Syczy / Dziwny dzwiek

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 25] Syczy / Dziwny dzwiek

djboo - Czw Lut 26, 2009 19:40
Temat postu: [Rover 25] Syczy / Dziwny dzwiek
Witam jestem nowym uzytkownikiem Rovera 25 i mam taki maly problem: na zimnym silniku caly czas slychac dziwny dzwiek jak by "syczenie", "piszcznie", jak otworze maske ten dzwiek jest slyszalny ale przy zamknietej nic nie slychac... moze gdzies cos jest rozszczelnione czy cos nie wiem - moze to normalne ?
czekam na odp :)

Firq - Czw Lut 26, 2009 19:55

Kolego jesli masz kilka problemów bądz spostrzeżeń co do swojego R to napisz to w jednym temacie a nie w jednym ze stuka w drugim ze szarpie czy tam syczy :)

[ Dodano: Czw Lut 26, 2009 19:57 ]
a co do problemu to wymieniałeś juz rozrząd??

djboo - Czw Lut 26, 2009 20:01

Jestem tu nowy :) Rozrząd byl wymieniany jak mial 41 tys mill teraz jest 61 wiec chyba jeszcze spoko...
Firq - Czw Lut 26, 2009 20:05

czyli rozrząd ok (powiedzmy) a gdzie zlokalizowałeś to "syczenie" Tylko na biegu jałowym czy podczas jazdy też?? czy w miare dodawania gazu syczenie jest coraz większe czy ustępuje?? a porównywałeś z innym roverkiem 1.4 czy tak samo chodzi ??
djboo - Czw Lut 26, 2009 20:25

nie mialem okazji sprawdzic w innych ale jak jade nie slysze nic...
jesli silnik pracuje to tez nie za bardzo...
ale jak wylacze i nawet potem przy zimnym silniku slysze male syki,jak by piszczenie...

Firq - Czw Lut 26, 2009 20:28

Temp silnika ok?? płynów nie ubywa?? być może masz gdzies nieszczelność w układzie może to być npw zbiorniczku od płynu chłodniczego po wytwarza się tam ciśnienie i gdzieś może ono uchodzić (nieszczelny korek) i dlatego syczy :)
djboo - Czw Lut 26, 2009 20:40

temp silnika ok... plynow jak narazie nie ubywa...
mialem problem z korkiem i termostatem ale zostalo to naprawione boo nie wlaczal sie wentylator... wiec wymieniony zostal korek, termostat i zostal wlany plyn z woda...
nic chyba nie wycieka (to znaczy silnik czysty, chlodnica chyba tez korek trzyma ciesnienie chyba boo wiatrak od chlodnicy norlanie sie wlacza - testowalem)
wiec nie wiem co to moze byc - musze dobrze obsluchac...
a moze to byc np: uszczelka pod glowica ? chodz nie widac chyba zadnych obiaw...
to raczej taki pisk niz syk :)

Firq - Czw Lut 26, 2009 23:03

Cytat:
to raczej taki pisk niz syk
:mrgreen: :mrgreen: Genialne :mrgreen: :mrgreen: hehe
Uszczelka raczej nie bo jakoś dała by o sobie znać :)
Sprawdź gdzie jest to źródło tego
Cytat:
pisk niz syk

boss.007 - Czw Lut 26, 2009 23:06

djboo napisał/a:
to raczej taki pisk niz syk :)

A może pompa wspomagania hmmmm ;>

djboo - Pią Lut 27, 2009 10:11

wiesz trudno ocenic czy to pisk czy syk :) dokladnie oslucham i dam znac...
ale czy mam sie czym przejmowac na zapas?

Firq - Pią Lut 27, 2009 11:36

NIEE:)
zouza - Pią Lut 27, 2009 11:39

Jak to jest takie piszczenie jakby w uszach piszczało :lol: po wyłącznie auta to też to mam i postanowiłam olać. Mogę na 100% powiedzieć, że to nie silnik, bo i przed wymianą silnika i po piszczało.
djboo - Pią Lut 27, 2009 12:31

no cos takiego wlasnie piszczy...
ale to nawet jest przy zimnym silniku - rozumiesz jak bym teraz nawet zszedl do auta to by piszczalo :) dziwne...

zouza - Pią Lut 27, 2009 12:50

:hmm: u mnie piszczy na ciepłym