Zobacz temat - [R416] Prawidłowo napiety pasek rozrządu?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Prawidłowo napiety pasek rozrządu?

dawidd - Nie Mar 01, 2009 12:29
Temat postu: [R416] Prawidłowo napiety pasek rozrządu?
Witam
Chciałem sie dowiedzieć jak mocno powinien być napięty pasek rozrządu? Z tego co doczytałem to w najdłuższym miejscu czyli miedzy kołem wala korowego w kołem walka rozrządu powinien sie obrócić o kat 90stopni, to prawda? Wynika z tego ze poprzedni mechanik napiął mi go znacznie mocniej-pasek na początku szumiał ale on mówi ze musi on "siąść dobrze" Teraz gdy go wymieniałem nie dało sie ustawić równo kół na znaczkach tak byl pasek rozciągnięty- przejechał ze 30-40tys

Lechos - Nie Mar 01, 2009 12:45

Mialem ten sam problem co Ty, pasek zbyt napiety przez co szumy z rozrzadu. Instrukcja mowi, ze samo napiecie ma nastepowac poprzez dociag rolki przez sprezyne (poluzowany napinacz i 2 razy walem obrocic i powinien sie napiac) jednak mi wydawal sie jeszcze flak na najdluzszym odcinku i wspomoglem napinacz jeszcze troszeczke reka. Nadal sie wydaje luzny ale tak powinien byc. Po poluzowaniu zero szumow z rozrzadu.
dawidd - Nie Mar 01, 2009 14:27

aha, tylko ze u mnie nie ma sprężyny - ktoś ja "zakosił" :) i musze ustawić ręcznie. A ile Ci się obraca ten pasek na najdłuższym odcinku 90stopni czy więcej?
Lechos - Nie Mar 01, 2009 15:19

dawidd napisał/a:
A ile Ci się obraca ten pasek na najdłuższym odcinku 90stopni czy więcej?
to tez zalezy jakiej sily uzyjesz i w jakim polozeniu jest pasek (czy w danym momencie ciagnie kola rozrzadu)
Zrob to jak opisuje instrukcja plus wspomoz troszke reka (w instrukcji zapomnieli napisac, ze po wszystkim trzeba jeszcze dociagnac imbusem rolke napinacza)
TU masz instrukcje obslugi poldka i opis wymiany paska wraz z prawidlowym napieciem na str.372 (informacje na temat silnika rovera sa juz od str.358)