Zobacz temat - [R416] Problem, zegarek

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Problem, zegarek

kostas - Wto Mar 03, 2009 16:40
Temat postu: [R416] Problem, zegarek
Witam.
Moze to troche dziwnie brzmi, ale czy wie ktos, jak wymontowac zegarek? chce zobaczyc co z nim jest nie tak, bo nie podswietla sie (a zarowke nowa mam) pewnie cos z jakimis sytkami czy cos, tylko ciezko go wyciagnac walczylem z nim troche i chyba na to musi byc jakis specjalny patent, albo nei wiem:(

Adrian - Wto Mar 03, 2009 16:56

Wyciągnij radio i dobierz się do niego od tyłu. Przyda Ci się małe lusterko i latareczka. Rozejrzyj się tam i będziesz wiedział co i jak. U mnie jest przymocowany do konsoli za pomocą zatrzasków. Wystarczyło je delikatnie odgiąć.
Dr.Stein - Czw Sty 06, 2011 23:18

Zegarek jest wogóle podświetlany? Tak się zastanawiałem kiedyś nad tym, bo jak jade nocą to nic nie widać która godzina. Wydawało mi się że nie jest.
Podeślesz Fotke jak to wygląda po podświetleniu?
Dzieki i pozdro:)

shilus82 - Czw Sty 06, 2011 23:47

żeby wyjąć zegarek musisz zdemontować konsolę centralną bo inaczej się nie dobierzesz. Zegarek ma z tyłu małą żaróweczkę, ale nie pamiętam oznaczeń. do wymiany samej żarówki wystarzą sprawne paluchy i zdemontowane radio :)
Squid - Pią Sty 07, 2011 09:25

shilus82 napisał/a:
żeby wyjąć zegarek musisz zdemontować konsolę centralną bo inaczej się nie dobierzesz

Nieprawda :P
Należy wyjąć radio i kasetę w której ono jest umieszczone. Następnie zdolnymi paluszkami wymacać zegarek i żarówkę. Najlepiej jak się uda to wydłubać cały zegarek a potem wymiana żarówki to pikuś. U mnie rok temu właśnie w ten sposób się udało wymienić i świeci do dziś. A wygląda tak:

ADI-mistrzu - Pią Sty 07, 2011 10:27

Jak ktoś ma sprawne palce to i bez wyciągania zegarka żarówkę wykręci :wink:
Jest po środku, jak się pomaca to wyczuje się cycek w tamtych okolicach, wystarczy przekręcić i żaróweczka wychodzi.

polofix - Pią Sty 07, 2011 12:35

jak zegarek nie swieci to sprawdz bezpiecznik pod maska. ja kiedys zrobilem zwarcie montujac radio i pod macha spalil sie.nie wiem ktory to ale tam tylko kilka jest.
Dr.Stein - Nie Sty 09, 2011 21:42

Ja właśnie wymieniłem żaróweczke w Zegarku :) :) Troszeczke zabawy było ale efekt tak jak na fotce powyżej :)

OZNACZENIA I RODZAJ ŻARÓWKI DO ZEGARKA :
ŻARÓWKA T5, 12V, 1,2W

bizon - Nie Sty 09, 2011 22:16

Na allegro czesto jest oznaczenie w1.2w tej zaroweczki.
Ja chyba nie mam zbyt sprawnych paluchow :p bo nie udalo mi sie przez radio, musialem demontowac cala konsole

[ Dodano: Nie Sty 09, 2011 22:15 ]
polofix napisał/a:
bezpiecznik pod maska

Raczej nie ma bezpiecznika typowo od podsiwetlenia zegarka, albo jest on z calym zegarkiem i radiem albo z reszta podswietlenia

[ Dodano: Nie Sty 09, 2011 22:16 ]
AdrianWWL napisał/a:
za pomocą zatrzasków

U mnie jest przykrecony od tylu do konsoli

Dr.Stein - Nie Sty 09, 2011 22:23

Na allegro też takie sprzedają LED-owe, ale szybciej się ponoć przepalają :/
bizon - Nie Sty 09, 2011 22:24

Cytat:
Na allegro też takie sprzedają LED-owe, ale szybciej się ponoć przepalają :/

Ja prawie wszystko kupuje na allegro a jesli chodzi o zaroweczki to nie widze roznicy pomiedzy tymi a takimi ze sklepu elektronicznego