Zobacz temat - [R200 Vi] Kontrolki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 Vi] Kontrolki

Korczus - Czw Mar 05, 2009 16:00
Temat postu: [R200 Vi] Kontrolki
Jest gdzieś może jakiś schemat czy coś takiego, gdzie mógłbym zobaczyć które kontrolki powinny świecić ? :)

Ostatnio gdy rozbierałem zegary, zauważyłem że brakuje kilku żarówek np. od sygnalizacji niezapiętych pasów, ale nie wiem czy brak żarówki czy po prostu tej funkcji moje auto nie posiada?

sTERYD - Czw Mar 05, 2009 16:43

Cytat:
Jest gdzieś może jakiś schemat czy coś takiego, gdzie mógłbym zobaczyć które kontrolki powinny świecić ?

tak. Jest w instrukcji obsługi :cool:

Korczus - Czw Mar 05, 2009 18:09

Po włosku :shock: więc za wiele się nie dowiem, ale z obrazka wynika że w benzyniaku powinny działać dwie pierwsze kontrolki od lewej, ta 1 nie wiem od czego jest a druga to pasy.

Potem po kolei jest SRS, ABS, bagażnik, awaryjne, ręczny, olej, ładowanie, przeciwmgielne.

Czyli brakuje mi chyba 2 żarówek. Jakie tam są żarówki? Wolał bym kupić zanim rozbiorę znowu zegary :)

azer - Czw Mar 05, 2009 18:27

w download masz instrukcję po polsku do 200tek ale dostępną tylko dla klubowiczów, ale masz ogólnodostępną instruckję do 25tek po angielsku i z tego co na nią patrzę to jest wycinek z Rave dotyczący obsługi samochodu, więc możesz sobie zerknąc w 'swoje' rave.
Korczus napisał/a:
Po włosku :shock: więc za wiele się nie dowiem, ale z obrazka wynika że w benzyniaku powinny działać dwie pierwsze kontrolki od lewej, ta 1 nie wiem od czego jest a druga to pasy.

Potem po kolei jest SRS, ABS, bagażnik, awaryjne, ręczny, olej, ładowanie, przeciwmgielne.

pierwsza to sygnalizacji grzania świec (tylko diesle), druga nie aktywna w obu przypadkach, dalej tak jak piszesz, tylko przed przeciwmgielnymi jest jeszcze sławne "check engine" :) Przynajmniej tak wynika z instrukcji do 25, ale myślę że nie ma różnic. Które konkretnie żarówki chciałbyś wymienić? Może jednak masz wszystkie sprawne.

Korczus - Czw Mar 05, 2009 18:31

Aha no to raczej nic nie muszę wymieniać :)

Po prostu nie mam wcale żarówek w niektórych miejscach i myślałem że może ktoś kiedyś powyciągał przepalone, a działające podmienił w inne miejsca i np. kontrolka od pasów powinna świecić ale nie ma tam żarówki...

Ale skoro mówisz, że 1 opcja tylko diesle, a pasy wcale nie działają to wszystko już wiem i wszystko mam sprawne :) pozdro

azer - Czw Mar 05, 2009 18:43

masz dla pewności print screena z instrukcji 25tki, upewnisz się co może się świecić.
Korczus - Czw Mar 05, 2009 19:42

Hmm u mnie to inaczej wygląda trochę.

Nie wiem już teraz nic, najlepiej jakby się forumowicze wypowiedzieli z własnych obserwacji, które kontrolki działają a które nie ;)

Lechos - Czw Mar 05, 2009 19:56

Korczus napisał/a:
Hmm u mnie to inaczej wygląda trochę.
bo pierwsze zegary sa z 25 a Twoje z 200
Korczus napisał/a:
Nie wiem już teraz nic
juz chyba troszke wiesz :grin:
Korczus - Czw Mar 05, 2009 21:35

No dobrze, pomińmy już te zegary które wkleił azer.

U mnie na schemacie są 2 pierwsze kontrolki, ale nie świecą mi one. W ogóle nie mam tam żarówek, więc się zastanawiam czy one tam powinny być czy po prostu ich nie ma bo tych funkcji nie ma?

Świeci komuś kontrolka w 200 gdy nie zapnie pasów?

pietro - Pią Mar 06, 2009 08:13

Taka kontrolka jak działa zapala się prawdopodobnie po prostu na chwilkę po odpaleniu silnika i później gaśnie, nieważne czy się zapnie pasy czy nie.

U mnie niestety nie zapala się wcale i też się zastanawiam czy powinna.
Musimy poczekać na kogoś komu się zapala ;)

Korczus - Pią Mar 06, 2009 14:19

U mnie też wcale, bo nie mam tam żarówki :)

Jedyny sposób by sprawdzić to na chwilę włożyć żarówkę od innej kontrolki i zobaczyć. Nie pomyślałem o tym jak wymieniałem podświetlenie w zegarach ;/

namiko - Pią Mar 06, 2009 14:28

Cytat:
Taka kontrolka jak działa zapala się prawdopodobnie po prostu na chwilkę po odpaleniu silnika i później gaśnie, nieważne czy się zapnie pasy czy nie.

Masz na myśli wszystkie auta czy tylko Rovery? W mężowym Mondeo kontrolka świeci non-stop dopóki kierowca nie zapnie pasów, sygnał dźwiękowy po jakimś czasie się wyłącza.
W moim Roverku nie ma tej kontrolki. Nie zapala się nawet na ułamek sekundy.

[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 14:32 ]
W instrukcji niby ta kontrolka na zdjęciu występuje, ale nie ma jej w opisie - a opisują nawet kontrolkę akumulatora, oleju czy kierunkowskazów! Nie piszą, że to opcja. Nie ma tego w ogóle.

Korczus - Pią Mar 06, 2009 14:49

Np. bagażnik świeci cały czas gdy jest otwarty :) Z pasami powinno być podobnie.
Krzysi3k - Pią Mar 06, 2009 15:27

Azer, a co to za koltrolka, pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych? U mnie się taka nie świeci...
namiko - Pią Mar 06, 2009 15:35

Cytat:
pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych

Klapy bagażnika.

[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 15:36 ]
A pierwsza po prawej hamulec ręczny.

Korczus - Pią Mar 06, 2009 15:46

Krzysi3k5 napisał/a:
Azer, a co to za koltrolka, pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych? U mnie się taka nie świeci...

Albo nie świeci ci żarówka kontrolki, albo nie działa światło w bagażniku :)

Krzysi3k - Pią Mar 06, 2009 16:08

Światło w bagażniku rzeczywiście mi nie działa, lecz żarówka wydaje się być dobra ;)
Znam wszystkie kontrolki, tylko tej jednej nie widziałem na oczy nigdy...

camaro17 - Pią Mar 06, 2009 16:18

Korczus: nie martw się, jak ja rozebrałem zegary w swoim R400 to też się wystraszyłem że nie ma kilka żaróweczek bo były gołe dziury bez cokołów z żarówką. Ale tak ma być bo jak nie mam jakieś funkcji to nie ma tego cokołu i jest pusta dziura.
Najlepiej wziąć latarkę i świecić w ten otwór i jak na zegarach będzie coś świecić to trzeba zamontować ten cokół z żarówką. Na pocieszenie mogę ci napisać że poprzedni właściciel wyciągnął żarówkę od rezerwy paliwa i nie wstawił nowej, także jak bym przypadkiem śmigał na rezerwie to bym się zdziwił jak by się zapaliła, tylko ciekawie kiedy????? :mrgreen: :mrgreen:

Korczus - Pią Mar 06, 2009 21:47

Jak miałem rozebrane zegary. to wyjąłem tą całą płytkę z kontrolkami i pod światło patrzyłem, ogólnie kilka ikonek które nie świecą było widać i nie ma pod nimi żarówek...
Najbardziej mnie zastanawia ta kontrolka niezapiętych pasów, czy ona będzie działać jeśli włożę żarówkę...

azer - Sob Mar 07, 2009 01:26

camaro17, akurat średnio nas tym pocieszasz bo w 200/25 nie ma w ogóle wskaźnika rezerwy i jakoś musimy z tym żyć :lol: Niektórzy dzięki temu poznali dokładnie możliwości swojego baku, a reszta bazuje na opiniach innych

[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 01:27 ]
Korczus napisał/a:
Krzysi3k5 napisał/a:

Albo nie świeci ci żarówka kontrolki, albo nie działa światło w bagażniku :)

albo nie działa czujnik otwarcia bagażnika

Korczus - Sob Mar 07, 2009 09:20

azer napisał/a:

O to mi chodziło, gdyby żarówka w bagażniku tylko nie świeciła to kontrolka mimo to powinna pokazywać otwartą klapę :)

Ale w R200 akurat jedno z drugim jest powiązane, jeśli czujnik otwartej klapy nie działa, to i światło nie działa, więc jeżeli masz światło w bagażniku to znaczy że kontrolka powinna Ci świecić, jeśli nie to problem tkwi raczej w zegarach.

pietro - Sob Mar 07, 2009 09:27

namiko napisał/a:
Masz na myśli wszystkie auta czy tylko Rovery?

wiem że "nowszych" autach są jakieś czujniki i się odzywa brzęczyk nawet jak się odepnie pasy podczas jazdy, ale w jakichś samochodach widziałem że kontrolka zapala sie zaraz po włączeniu zapłonu a później gaśnie bez względu na to czy są pasy zapięte czy nie :)
Przypuszczam, że w R200 jeśli w ogóle jest to druga opcja czyli po prostu na chwilę zapala się kontrolka i gaśnie

Korczus - Sob Mar 07, 2009 10:16

pietro napisał/a:
Przypuszczam, że w R200 jeśli w ogóle jest to druga opcja czyli po prostu na chwilę zapala się kontrolka i gaśnie

No więc czekamy aż w końcu odezwie się ktoś komu ta funkcja działa, bo nie podobno żeby wszyscy posiadacze 200 na forum mieli przepalone żarówki hehe :) Ale bardziej prawdopodobne się wydaje że tej funkcji po prostu nie ma :)

Krzysi3k - Sob Mar 07, 2009 10:52

Korczus napisał/a:
azer napisał/a:

O to mi chodziło, gdyby żarówka w bagażniku tylko nie świeciła to kontrolka mimo to powinna pokazywać otwartą klapę :)

Ale w R200 akurat jedno z drugim jest powiązane, jeśli czujnik otwartej klapy nie działa, to i światło nie działa, więc jeżeli masz światło w bagażniku to znaczy że kontrolka powinna Ci świecić, jeśli nie to problem tkwi raczej w zegarach.

Gdzie mam szukać usterki? ;)

Korczus - Sob Mar 07, 2009 11:26

A świeci ci światło gdy otworzysz bagażnik? Jeśli nie to najpierw sprawdź żarówkę w bagażniku, czy jest i czy nie jest przepalona, jeśli żarówka ok to posprawdzaj kabelki, następnie zobacz czy czujnik otwartej klapy działa jak należy. Nie wiem jak to wygląda w 25 u mnie w 200 ten czujnik to taka blaszka w zamku.

Jeśli to wszystko będzie ok, to wtedy możesz wymontować zegary i sprawdzić czy tam żarówka nie nawaliła.

[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 11:29 ]
A mnie zastanawia czy kontrolka od ładowania, ten akumulatorek, powinna świecić zawsze po przekręceniu zapłonu? Bo u mnie to różnie z tym jest hm..

namiko - Sob Mar 07, 2009 11:50

Cytat:
No więc czekamy aż w końcu odezwie się ktoś komu ta funkcja działa, bo nie podobno żeby wszyscy posiadacze 200 na forum mieli przepalone żarówki hehe :) Ale bardziej prawdopodobne się wydaje że tej funkcji po prostu nie ma :)

Proszę się nie śmiać jeśli to bez sensu - ale może mamy wszyscy auta po niemiłej przygodzie i po zadziałaniu napinaczy podczas uderzenia ta kontrolka przestaje świecić?

[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 11:53 ]
Cytat:
A mnie zastanawia czy kontrolka od ładowania, ten akumulatorek, powinna świecić zawsze po przekręceniu zapłonu? Bo u mnie to różnie z tym jest hm..

Powinna się świecić zawsze - przez zapaleniem, bo to sygnalizuje, że akumulator nie dostaje prądu a po zapaleniu gaśnie, bo jest ładowany.
No i w czasie jazdy nie powinna się zapalać.

Korczus - Sob Mar 07, 2009 12:19

No właśnie i to mnie dziwi, bo raz przy zapalaniu świeci, raz nie. Akumulator nowy, niedawno kupiłem. Ale jakoś przed wczoraj miałem problem z odpaleniem auta. Trochę mnie to niepokoi.
namiko - Sob Mar 07, 2009 12:28

Może coś z alternatorem, albo jakieś styki?
Korczus - Sob Mar 07, 2009 13:39

Nie wiem, trzeba by się temu przyjrzeć bliżej...
skiba18 - Pon Mar 09, 2009 21:00

Lampka od pasów powinna się zapalić na ok 8s po zapaleniu a potem zgasnąc, i sprawdziłem to u mnie i u kumpla! wiec raczej trzeba jakieś zarówki dodac:P Lepiej powiedzcie jak rozebrać tą calą pokrywe od zegarów aby sie tam dostac:D
Korczus - Pon Mar 09, 2009 21:25

Ok dzięki wielkie, czyli muszę dokupić żarówki :)

Zegary wyciąga się dosyć łatwo.
Najpierw 4 śrubki, 2 do góry, 2 za tą gumą na dole.
Ściągasz tą obudowę i masz zegary, które trzymają kolejne 4 śrubki.

Żeby dostać się do środka zegarów, trzeba odkręcić te 2 blaszki, szybka jest na wciski, trzeba wszystkie wkoło odblokować. Cała filozofia :)

pietro - Wto Mar 10, 2009 11:34

skiba18 napisał/a:
Lampka od pasów powinna się zapalić na ok 8s po zapaleniu a potem zgasnąc,

;)
czy komuś po włożeniu żarówki zaczęła się zapalać ?

Korczus - Sro Mar 11, 2009 20:27

Sprawdziłem. W puste miejsca wkładałem działającą żarówkę, bez skutku, nic nie świeci, najwyraźniej nie ma po prostu tych funkcji w moim aucie.
namiko - Sro Mar 11, 2009 20:33

Dzięki Korczus, tak przypuszczałam, że to opcja i to pewnie w wersjach full wypas. :wink: Aż szkoda że sam sobie nie możesz kliknąć "pomógł". :mrgreen:
pietro - Czw Kwi 16, 2009 12:14

przeglądając Rave w poszukiwaniu schematu 3 światła stopu natknąłem się na schemat kontrolki zapięcia pasów, wrzucam może się komuś przyda :)
może również komuś się uda rozwiązać zagadkę nieświecącej kontrolki

chętnie bym to u mnie uruchomił ;)