|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 Vi] Kontrolki
Korczus - Czw Mar 05, 2009 16:00 Temat postu: [R200 Vi] Kontrolki Jest gdzieś może jakiś schemat czy coś takiego, gdzie mógłbym zobaczyć które kontrolki powinny świecić ?
Ostatnio gdy rozbierałem zegary, zauważyłem że brakuje kilku żarówek np. od sygnalizacji niezapiętych pasów, ale nie wiem czy brak żarówki czy po prostu tej funkcji moje auto nie posiada?
sTERYD - Czw Mar 05, 2009 16:43
Cytat: | Jest gdzieś może jakiś schemat czy coś takiego, gdzie mógłbym zobaczyć które kontrolki powinny świecić ? |
tak. Jest w instrukcji obsługi
Korczus - Czw Mar 05, 2009 18:09
Po włosku więc za wiele się nie dowiem, ale z obrazka wynika że w benzyniaku powinny działać dwie pierwsze kontrolki od lewej, ta 1 nie wiem od czego jest a druga to pasy.
Potem po kolei jest SRS, ABS, bagażnik, awaryjne, ręczny, olej, ładowanie, przeciwmgielne.
Czyli brakuje mi chyba 2 żarówek. Jakie tam są żarówki? Wolał bym kupić zanim rozbiorę znowu zegary
azer - Czw Mar 05, 2009 18:27
w download masz instrukcję po polsku do 200tek ale dostępną tylko dla klubowiczów, ale masz ogólnodostępną instruckję do 25tek po angielsku i z tego co na nią patrzę to jest wycinek z Rave dotyczący obsługi samochodu, więc możesz sobie zerknąc w 'swoje' rave.
Korczus napisał/a: | Po włosku więc za wiele się nie dowiem, ale z obrazka wynika że w benzyniaku powinny działać dwie pierwsze kontrolki od lewej, ta 1 nie wiem od czego jest a druga to pasy.
Potem po kolei jest SRS, ABS, bagażnik, awaryjne, ręczny, olej, ładowanie, przeciwmgielne. |
pierwsza to sygnalizacji grzania świec (tylko diesle), druga nie aktywna w obu przypadkach, dalej tak jak piszesz, tylko przed przeciwmgielnymi jest jeszcze sławne "check engine" Przynajmniej tak wynika z instrukcji do 25, ale myślę że nie ma różnic. Które konkretnie żarówki chciałbyś wymienić? Może jednak masz wszystkie sprawne.
Korczus - Czw Mar 05, 2009 18:31
Aha no to raczej nic nie muszę wymieniać
Po prostu nie mam wcale żarówek w niektórych miejscach i myślałem że może ktoś kiedyś powyciągał przepalone, a działające podmienił w inne miejsca i np. kontrolka od pasów powinna świecić ale nie ma tam żarówki...
Ale skoro mówisz, że 1 opcja tylko diesle, a pasy wcale nie działają to wszystko już wiem i wszystko mam sprawne pozdro
azer - Czw Mar 05, 2009 18:43
masz dla pewności print screena z instrukcji 25tki, upewnisz się co może się świecić.
Korczus - Czw Mar 05, 2009 19:42
Hmm u mnie to inaczej wygląda trochę.
Nie wiem już teraz nic, najlepiej jakby się forumowicze wypowiedzieli z własnych obserwacji, które kontrolki działają a które nie
Lechos - Czw Mar 05, 2009 19:56
Korczus napisał/a: | Hmm u mnie to inaczej wygląda trochę. | bo pierwsze zegary sa z 25 a Twoje z 200 Korczus napisał/a: | Nie wiem już teraz nic | juz chyba troszke wiesz
Korczus - Czw Mar 05, 2009 21:35
No dobrze, pomińmy już te zegary które wkleił azer.
U mnie na schemacie są 2 pierwsze kontrolki, ale nie świecą mi one. W ogóle nie mam tam żarówek, więc się zastanawiam czy one tam powinny być czy po prostu ich nie ma bo tych funkcji nie ma?
Świeci komuś kontrolka w 200 gdy nie zapnie pasów?
pietro - Pią Mar 06, 2009 08:13
Taka kontrolka jak działa zapala się prawdopodobnie po prostu na chwilkę po odpaleniu silnika i później gaśnie, nieważne czy się zapnie pasy czy nie.
U mnie niestety nie zapala się wcale i też się zastanawiam czy powinna.
Musimy poczekać na kogoś komu się zapala
Korczus - Pią Mar 06, 2009 14:19
U mnie też wcale, bo nie mam tam żarówki
Jedyny sposób by sprawdzić to na chwilę włożyć żarówkę od innej kontrolki i zobaczyć. Nie pomyślałem o tym jak wymieniałem podświetlenie w zegarach
namiko - Pią Mar 06, 2009 14:28
Cytat: | Taka kontrolka jak działa zapala się prawdopodobnie po prostu na chwilkę po odpaleniu silnika i później gaśnie, nieważne czy się zapnie pasy czy nie. |
Masz na myśli wszystkie auta czy tylko Rovery? W mężowym Mondeo kontrolka świeci non-stop dopóki kierowca nie zapnie pasów, sygnał dźwiękowy po jakimś czasie się wyłącza.
W moim Roverku nie ma tej kontrolki. Nie zapala się nawet na ułamek sekundy.
[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 14:32 ]
W instrukcji niby ta kontrolka na zdjęciu występuje, ale nie ma jej w opisie - a opisują nawet kontrolkę akumulatora, oleju czy kierunkowskazów! Nie piszą, że to opcja. Nie ma tego w ogóle.
Korczus - Pią Mar 06, 2009 14:49
Np. bagażnik świeci cały czas gdy jest otwarty Z pasami powinno być podobnie.
Krzysi3k - Pią Mar 06, 2009 15:27
Azer, a co to za koltrolka, pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych? U mnie się taka nie świeci...
namiko - Pią Mar 06, 2009 15:35
Cytat: | pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych |
Klapy bagażnika.
[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 15:36 ]
A pierwsza po prawej hamulec ręczny.
Korczus - Pią Mar 06, 2009 15:46
Krzysi3k5 napisał/a: | Azer, a co to za koltrolka, pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych? U mnie się taka nie świeci... |
Albo nie świeci ci żarówka kontrolki, albo nie działa światło w bagażniku
Krzysi3k - Pią Mar 06, 2009 16:08
Światło w bagażniku rzeczywiście mi nie działa, lecz żarówka wydaje się być dobra
Znam wszystkie kontrolki, tylko tej jednej nie widziałem na oczy nigdy...
camaro17 - Pią Mar 06, 2009 16:18
Korczus: nie martw się, jak ja rozebrałem zegary w swoim R400 to też się wystraszyłem że nie ma kilka żaróweczek bo były gołe dziury bez cokołów z żarówką. Ale tak ma być bo jak nie mam jakieś funkcji to nie ma tego cokołu i jest pusta dziura.
Najlepiej wziąć latarkę i świecić w ten otwór i jak na zegarach będzie coś świecić to trzeba zamontować ten cokół z żarówką. Na pocieszenie mogę ci napisać że poprzedni właściciel wyciągnął żarówkę od rezerwy paliwa i nie wstawił nowej, także jak bym przypadkiem śmigał na rezerwie to bym się zdziwił jak by się zapaliła, tylko ciekawie kiedy?????
Korczus - Pią Mar 06, 2009 21:47
Jak miałem rozebrane zegary. to wyjąłem tą całą płytkę z kontrolkami i pod światło patrzyłem, ogólnie kilka ikonek które nie świecą było widać i nie ma pod nimi żarówek...
Najbardziej mnie zastanawia ta kontrolka niezapiętych pasów, czy ona będzie działać jeśli włożę żarówkę...
azer - Sob Mar 07, 2009 01:26
camaro17, akurat średnio nas tym pocieszasz bo w 200/25 nie ma w ogóle wskaźnika rezerwy i jakoś musimy z tym żyć Niektórzy dzięki temu poznali dokładnie możliwości swojego baku, a reszta bazuje na opiniach innych
[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 01:27 ]
Korczus napisał/a: | Krzysi3k5 napisał/a: | Azer, a co to za koltrolka, pierwsza po lewej od kontrolki świateł awaryjnych? U mnie się taka nie świeci... |
Albo nie świeci ci żarówka kontrolki, albo nie działa światło w bagażniku |
albo nie działa czujnik otwarcia bagażnika
Korczus - Sob Mar 07, 2009 09:20
azer napisał/a: | albo nie działa czujnik otwarcia bagażnika |
O to mi chodziło, gdyby żarówka w bagażniku tylko nie świeciła to kontrolka mimo to powinna pokazywać otwartą klapę
Ale w R200 akurat jedno z drugim jest powiązane, jeśli czujnik otwartej klapy nie działa, to i światło nie działa, więc jeżeli masz światło w bagażniku to znaczy że kontrolka powinna Ci świecić, jeśli nie to problem tkwi raczej w zegarach.
pietro - Sob Mar 07, 2009 09:27
namiko napisał/a: | Masz na myśli wszystkie auta czy tylko Rovery? |
wiem że "nowszych" autach są jakieś czujniki i się odzywa brzęczyk nawet jak się odepnie pasy podczas jazdy, ale w jakichś samochodach widziałem że kontrolka zapala sie zaraz po włączeniu zapłonu a później gaśnie bez względu na to czy są pasy zapięte czy nie
Przypuszczam, że w R200 jeśli w ogóle jest to druga opcja czyli po prostu na chwilę zapala się kontrolka i gaśnie
Korczus - Sob Mar 07, 2009 10:16
pietro napisał/a: | Przypuszczam, że w R200 jeśli w ogóle jest to druga opcja czyli po prostu na chwilę zapala się kontrolka i gaśnie |
No więc czekamy aż w końcu odezwie się ktoś komu ta funkcja działa, bo nie podobno żeby wszyscy posiadacze 200 na forum mieli przepalone żarówki hehe Ale bardziej prawdopodobne się wydaje że tej funkcji po prostu nie ma
Krzysi3k - Sob Mar 07, 2009 10:52
Korczus napisał/a: | azer napisał/a: | albo nie działa czujnik otwarcia bagażnika |
O to mi chodziło, gdyby żarówka w bagażniku tylko nie świeciła to kontrolka mimo to powinna pokazywać otwartą klapę
Ale w R200 akurat jedno z drugim jest powiązane, jeśli czujnik otwartej klapy nie działa, to i światło nie działa, więc jeżeli masz światło w bagażniku to znaczy że kontrolka powinna Ci świecić, jeśli nie to problem tkwi raczej w zegarach. |
Gdzie mam szukać usterki?
Korczus - Sob Mar 07, 2009 11:26
A świeci ci światło gdy otworzysz bagażnik? Jeśli nie to najpierw sprawdź żarówkę w bagażniku, czy jest i czy nie jest przepalona, jeśli żarówka ok to posprawdzaj kabelki, następnie zobacz czy czujnik otwartej klapy działa jak należy. Nie wiem jak to wygląda w 25 u mnie w 200 ten czujnik to taka blaszka w zamku.
Jeśli to wszystko będzie ok, to wtedy możesz wymontować zegary i sprawdzić czy tam żarówka nie nawaliła.
[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 11:29 ]
A mnie zastanawia czy kontrolka od ładowania, ten akumulatorek, powinna świecić zawsze po przekręceniu zapłonu? Bo u mnie to różnie z tym jest hm..
namiko - Sob Mar 07, 2009 11:50
Cytat: | No więc czekamy aż w końcu odezwie się ktoś komu ta funkcja działa, bo nie podobno żeby wszyscy posiadacze 200 na forum mieli przepalone żarówki hehe Ale bardziej prawdopodobne się wydaje że tej funkcji po prostu nie ma |
Proszę się nie śmiać jeśli to bez sensu - ale może mamy wszyscy auta po niemiłej przygodzie i po zadziałaniu napinaczy podczas uderzenia ta kontrolka przestaje świecić?
[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 11:53 ]
Cytat: | A mnie zastanawia czy kontrolka od ładowania, ten akumulatorek, powinna świecić zawsze po przekręceniu zapłonu? Bo u mnie to różnie z tym jest hm.. |
Powinna się świecić zawsze - przez zapaleniem, bo to sygnalizuje, że akumulator nie dostaje prądu a po zapaleniu gaśnie, bo jest ładowany.
No i w czasie jazdy nie powinna się zapalać.
Korczus - Sob Mar 07, 2009 12:19
No właśnie i to mnie dziwi, bo raz przy zapalaniu świeci, raz nie. Akumulator nowy, niedawno kupiłem. Ale jakoś przed wczoraj miałem problem z odpaleniem auta. Trochę mnie to niepokoi.
namiko - Sob Mar 07, 2009 12:28
Może coś z alternatorem, albo jakieś styki?
Korczus - Sob Mar 07, 2009 13:39
Nie wiem, trzeba by się temu przyjrzeć bliżej...
skiba18 - Pon Mar 09, 2009 21:00
Lampka od pasów powinna się zapalić na ok 8s po zapaleniu a potem zgasnąc, i sprawdziłem to u mnie i u kumpla! wiec raczej trzeba jakieś zarówki dodac:P Lepiej powiedzcie jak rozebrać tą calą pokrywe od zegarów aby sie tam dostac:D
Korczus - Pon Mar 09, 2009 21:25
Ok dzięki wielkie, czyli muszę dokupić żarówki
Zegary wyciąga się dosyć łatwo.
Najpierw 4 śrubki, 2 do góry, 2 za tą gumą na dole.
Ściągasz tą obudowę i masz zegary, które trzymają kolejne 4 śrubki.
Żeby dostać się do środka zegarów, trzeba odkręcić te 2 blaszki, szybka jest na wciski, trzeba wszystkie wkoło odblokować. Cała filozofia
pietro - Wto Mar 10, 2009 11:34
skiba18 napisał/a: | Lampka od pasów powinna się zapalić na ok 8s po zapaleniu a potem zgasnąc, |
czy komuś po włożeniu żarówki zaczęła się zapalać ?
Korczus - Sro Mar 11, 2009 20:27
Sprawdziłem. W puste miejsca wkładałem działającą żarówkę, bez skutku, nic nie świeci, najwyraźniej nie ma po prostu tych funkcji w moim aucie.
namiko - Sro Mar 11, 2009 20:33
Dzięki Korczus, tak przypuszczałam, że to opcja i to pewnie w wersjach full wypas. Aż szkoda że sam sobie nie możesz kliknąć "pomógł".
pietro - Czw Kwi 16, 2009 12:14
przeglądając Rave w poszukiwaniu schematu 3 światła stopu natknąłem się na schemat kontrolki zapięcia pasów, wrzucam może się komuś przyda
może również komuś się uda rozwiązać zagadkę nieświecącej kontrolki
chętnie bym to u mnie uruchomił
|
|