|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [SOLVED] [R220SDI]Problem z tylnymi hamulcami
xtek - Sob Mar 07, 2009 13:44 Temat postu: [SOLVED] [R220SDI]Problem z tylnymi hamulcami Dzis podczas wymiany opon zauwazylem niepokojaca rzecz. Mianowicie klocek w lewym tylym hamulcu jest prawie na 0 podczas gdy prawy jest prawie caly. Co dziwne widac, ze nie dociska tarczy tak jak powinien ten lewy. W dodatku stwierdzilem, ze on tak jakby caly czas trzyma. W zeszlym roku mechanik mi to robil, byly wymienione gumki, przeszlifowane leciutko tloczki. Jak widac nie pomoglo (nie gwarantowal, ze sie uda, bo byly wielkie wzery). Czy zostala juz tylko wymiana calego zacisku? Ile on moze kosztowac w dobrym stanie? Czy warto ryzykowac kupowania na allegro np. od art-bizar? Niby gosc sprawdzony, ale kto wie jak jest w przypadku zaciskow hamulcowych... I jeszcze jedno. Czy one wszystkie sa takie same (tzn. to diesli i benzyniakow, wersji z absem i bez?) Ja mam diesla z absem. Aha, to nie linka hamulca recznego, gdyz ta jest odpieta z powodu zapieczenia. Przy okazji wymiany tego zacisku chcialbym nareszczie naprawic reczny bo przeglad za 2 tygodnie a ostatnio sie gosc tego czepial strasznie. Ostateczne pytanie - czy wymiana zacisku poradzi na wszystkie te problemy?
Raptile - Sob Mar 07, 2009 15:52
może się zapiekł
xtek - Sob Mar 07, 2009 16:06
może być.
Brt - Nie Mar 08, 2009 11:35
ja bym sie zapytał o stan śrub pływających oraz czy mechanizm od ręcznego dasz radę ruszyć ręką (powinnien dość lekko chodzić)
xtek - Nie Mar 08, 2009 12:39
rozumiem, ze te sruby plywajace i mechanizm recznego sa w komplecie z zaciskiem? z tego co pamietam mechanizm recznego przycinal sie.
BetJar - Nie Mar 08, 2009 13:12
Zadzwoń tu: http://hr-automobil.otomoto.pl/index.php
Brt - Nie Mar 08, 2009 14:51
mechanizm recznego jest wewnątrz zacisku, śruby pływające .... to już bardziej od rozbierającego auto zależy ale prędzej będą wkręcone w jarzmo
xtek - Sob Mar 14, 2009 11:17
Rozebralem zacisk, okazalo sie, ze wywalilo uszczelke i tloczek przyrdzewial do korpusu. Moj mechanik go odratowal i powiedzial, ze jeszcze dlugo na tym pojezdze. Przy okazji naprawilismy reczny - wymienione obie linki kupione na allegro. Wszystko dziala pieknie.
|
|