Zobacz temat - [R25] Problem z wycieraczkami

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Problem z wycieraczkami

firefighter - Wto Mar 10, 2009 08:08
Temat postu: [R25] Problem z wycieraczkami
Zauważyłem że podczas jazdy gdy włączę wycieraczki na pracę ciągłą to dzieje się rzecz dziwna.CZasem pracują normalnie a czasem jakby mają większy rozmach do tego stopnia, że wycieraczka kierowcy wychodzi poza szybę. Co może być tego przyczyną?
Grzesiek79 - Wto Mar 10, 2009 10:04

sprawdź czy po prostu nie odkręciły sie wycieraczki albo poluzowały śruby mocując ja tak miałem
Pozdrawiam

firefighter - Wto Mar 10, 2009 10:40

Wycieraczki i śruby OK to coś innego i nie umiem tego rozgryźć.
Jest jeszcze coś takiego kiedy włączam wycieraczki manual (pociągnięcie dźwigni w dół) to czasem nie wracają do końca na podszybie tylko zostają jakieś 10 do 15 cm wyżej.

Mix - Wto Mar 10, 2009 10:47

Proponuję nasmarować cięgna lub przesunąć ramiona wycieraczek na wieloklinie (potrzebna nasadowa 14-stka). Ustawiasz tak, żeby nie wychodziły za daleko, wystarczy przesunąć nawet o 2 ząbki i powinno być OK :wink:
Sam u siebie mam poważniejszy problem, bo wycieraczki zaczęły chodzić bardzo głośno, ale u mnie to kwestia naprawy silnika. Narazie aura nie sprzyja takim pracom :mrgreen:

firefighter - Wto Mar 10, 2009 11:13

Ale jak wcześniej pisałem ramiona i wycieraczki są OK ,bo jak je przestawie by na ciągłej nie wychodziły za obrys szyby kierowcy ,to w drodze powrotnej nie zostaną na szybie tylko zjadą na plastikowe podszybie znowu poza obrys ale w drugą stronę
I dzieje się to tylko podczas cięgłej pracy wycieraczek z tym że raz jest Ok a raz wyjadą z szyby i walą w boczną uszczelkę

Mix - Wto Mar 10, 2009 11:27

W takim razie obstawiam cięgna. Coś się musiało obluzować. Najlepiej jak zdejmiesz podszybie i zobaczysz co tam się dzieje :mrgreen:
firefighter - Wto Mar 10, 2009 11:39

OK będę musiał to sprawdzić
b0b3k - Wto Mar 10, 2009 11:45

U mnie to samo wycieraczka kierowcy wali w słupek boczny a pasazera po masce obdziera troszke lakier i standardowo zacina na trybie czasowym ... chyba trza poszukac innego silnikcza
lineumaciel - Wto Mar 10, 2009 13:38
Temat postu: Re: [R25] Problem z wycieraczkami
firefighter napisał/a:
Zauważyłem że podczas jazdy gdy włączę wycieraczki na pracę ciągłą to dzieje się rzecz dziwna.CZasem pracują normalnie a czasem jakby mają większy rozmach do tego stopnia, że wycieraczka kierowcy wychodzi poza szybę. Co może być tego przyczyną?

Tak jak koledzy mówili zdejmij podszybie i obadaj cięgna. Proponuje zaznaczyć ustawienie wycieraczek przed ich rozkręceniem i zdjęciem podszybia.

Wydaje mi się że możesz mieć luz na śrubie łączącej silnik z ciągnami

b0b3k - Wto Mar 10, 2009 15:32

u mnie rusza sie silnik jakby te wewnatrzne sruby byly poluzowane jak sie do nich dostac ? i jaki to nr klucza moze byc ?:)
Brt - Wto Mar 10, 2009 16:21

silnik jest na elastycznych gumach mocowany ... klucz 10 o ile kojarzę, przeguby są dokręcane kluczem 13 (chyba) ;) do przegubów trzeba zdjąć osłonę podszybia :ok: