|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Skrzynia biegow
galken - Czw Mar 19, 2009 09:58 Temat postu: [R400] Skrzynia biegow Witam. Mam takie pytanie czy powinno slychać skrzynie na wolnych obrotach? Gdy wcisnę pedał sprzęgła jest cisza a gdy puszczę troche ją slychać. Czy to normalne zjawisko?
fearless - Czw Mar 19, 2009 10:02
To nie normalne - wskazuje na zużycie łożyska. (nie pamiętam o które chodzi) też tak miałem - nie bawiłem się w wymianę łożyska tylko poleciałem z całą skrzynią (raczej dla tego że 5 już mi wyskakiwała)
galken - Czw Mar 19, 2009 10:43
Dzieki za odp. Pozdrawiam.
mcteusz - Czw Mar 19, 2009 11:18
Ale spokojnie. Z doświadczenia Forumowiczów wynika, że najpierw warto sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ewentualnie go wymienić (oczywiście olej, nie poziom )
A jeśli to nawet wina łożyska, to tylko oporowego/wyciskowego łożyska sprzęgła i nie trzeba wymieniać skrzyni, tylko liczyć się z tym, że sprzęgło może zrobić kaput (ale to raczej też nie prędko) i trzeba będzie ja naprawić.
Stacho - Czw Mar 19, 2009 12:01 Temat postu: [R45 1,4 16V, 2001r] Witam,
Przy takich objawach podejrzewam zużycie łożyska wałka sprzęgłowego (zdawczego) w skrzyni biegów. Gdyby to było łożysko wyciskowe sprzęgła, to szum byłoby słychać po wcisnięciu pedału sprzegła, przy puszczonym byłaby cisza. Oczywiście, najpierw sprawdzić poziom oleju w skrzyni - być może ze jest go znacznie za mało i dlatego te szumy - ewentualnie go uzupełnić i posłuchac jaki da efekt. Dodam jeszcze, że demontaż skrzyni wraz z obudową sprzęgła jest konieczny tak do wymiany łożyska skrzyni (wraz z uszczelniaczem), jak i do wymiany sprzegła, czy łożyska wyciskowego.
Pozdrawiam..... jeśli pomógł, to "kliknąć", hej!
tolik - Czw Mar 19, 2009 12:08
galken, Opisane przez Ciebie zjawisko ma miejsce w większości aut wiekowych i o dużym przebiegu.Wszystko zależy od intensywności i głośności .Wszyscy mechanicy którym na to zwracałem uwagę nie radzili sie tym przejmować a tym bardziej podejmować jakieś działania naprawcze.
Stacho - Czw Mar 19, 2009 12:27 Temat postu: [R45 1,4 16V, 2001r] Wiadomo, zależy od intensywności (głośności) szumów. Należy jeździć, nasłuchiwać i w pewnym momencie zadziałać, oby nie za póżno i nie narobić sobie większej biedy, hej!
fearless - Czw Mar 19, 2009 13:16
tolik napisał/a: | Wszyscy mechanicy którym na to zwracałem uwagę nie radzili sie tym przejmować a tym bardziej podejmować jakieś działania naprawcze. |
Troszkę się nie zgodzę.... Mi też mówili "a stary to tak musi być" "a duży przebieg to tak musi być" "nie opłaca się robić" - tylko chyba mechanikom nie opłaca się robić, bo marne pieniądze za to, nie wiedzą jak liczyć itd itp. Aż w końcu trafiłem na "prawdziwego pasjonata mechaniki" i powiedział, że nie można tego tak sobie pozostawić i czekać na rozwój wydarzeń, bo można sobie biedy narobić i tyle. Dla własnego zdrowia psychicznego zrobiłem jak kazał i teraz cieszę się ciszą w autku. Tak na marginesie, to co bym nie usłyszał że mi brzęczy czy skwierczy w aucie - to muszę zrobić bo mnie irytuje i zabiera przyjemność z jazdy!
tolik - Czw Mar 19, 2009 13:32
fearless napisał/a: | bo marne pieniądze za to, nie wiedzą jak liczyć itd itp |
...za takie naprawy koszty mogąbyć duże - dzisiaj np: mało kto decyduje się na poważniejszy remont silnika, kupuje używany ewentualnie ryzykując jego działanie.a jak liczyć to więdzą doskonale
galken - Czw Mar 19, 2009 13:52
A jaka jest skrzynia w moim Roverze? 2.0 si lux 1999
mcteusz - Czw Mar 19, 2009 15:22
Stacho napisał/a: | Przy takich objawach podejrzewam zużycie łożyska wałka sprzęgłowego (zdawczego) w skrzyni biegów. Gdyby to było łożysko wyciskowe sprzęgła, to szum byłoby słychać po wcisnięciu pedału sprzegła, przy puszczonym byłaby cisza. |
Teoretycznie masz racje. Ale znam też przypadek, że winowajcą było łożysko oporowe sprzęgła. Pomogła wymiana sprzęgła, a nie trzeba było dotykać łożysk w skrzyni...
Brt - Czw Mar 19, 2009 15:25
skrzynia się nazywa: PG1 i jest taka sama konstrukcyjnie jak skrzynie w np. dieslach roverkowych. Jeśli tylko szumi, to narazie bym jeździł i obserwował. Jak szum zacznie się zwiększać to trzeba będzie działać. Jeśli pozatym szumem skrzynia dobrze chodzi, to dałbym na wymianę łożysk (wałka sprzegłowego i mechanizmu różnicowego) oraz wymienił uszczelniacz na wałku sprzęgłowym i bedzie spokój na kolejne n km
[ Dodano: Czw Mar 19, 2009 15:28 ]
mcteusz napisał/a: | Ale znam też przypadek, że winowajcą było łożysko oporowe sprzęgła. |
Też znam taki przypadek Ale jak napisałęm wyżej .... jeździć i obserwować, jak zacznie się hałas nasilać, to brać sie za naprawę. Pewność będzie dopiero po wyjęciu skrzyni zapewne
galken - Czw Mar 19, 2009 16:27
O.k. Biegi wchodza gladko, bez zgrzytow takze narazie sprawdze olej.
[ Dodano: Czw Mar 19, 2009 18:40 ]
Mam jeszcze jedno pytanko. Na gorze skrzyni jest tak gumowa antenka czy to jest miarka oleju?
Brt - Czw Mar 19, 2009 19:36
galken napisał/a: | Na gorze skrzyni jest tak gumowa antenka czy to jest miarka oleju? |
yyyy raczej nie i ole wiem to tak to wygląda:
http://forum.roverki.eu/v...hlight=olej+pg1
tzn. odkręcasz tylko ten górny korek i palcem sprawdzasz czy jest oleum w środku skrzyni.
dreszczowiec - Czw Mar 19, 2009 20:22
Mam ten sam problem ze skrzynią. Niestety dolanie oleju nie pomogło przymierzam się właśnie do jej naprawy bądź wymiany, zależnie od kosztów i dostępności części z którymi są niestety kłopoty:(
mcteusz - Czw Mar 19, 2009 21:30
galken napisał/a: | Na gorze skrzyni jest tak gumowa antenka czy to jest miarka oleju? |
Właściwie to nie wiem do czego to to jest, ale na pewno nie miarka oleju. Potwierdzam na pewno, że takie coś istnieje....
galken - Czw Mar 19, 2009 21:42
No wlasnie, wyglada to jak miarka. Oczywiscie probowalem to wyciagnac ale nic z tego.
[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 17:52 ]
A czy w r400 jest pompka sprzegla????????????/
|
|