Zobacz temat - [R400] Zimny nawiew- nagrzewnica

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Zimny nawiew- nagrzewnica

makupl - Wto Mar 24, 2009 21:18
Temat postu: [R400] Zimny nawiew- nagrzewnica
Witam!!!
Z mojego roverka leci cały czas zimny nawiew co najwyżej letni tylko po bokach. Ostatnio byłem Poznaniu i strasznie zmarłem tym bardziej ,że jechałem w nocy :mrgreen:

Nagrzewnice wypłukał mi mechanik mowił ,że troche sufu wyleciało,ale nie było tego dużo.

Co do linek od pokretła nawiewu nieche się przesuwać ,wieć zanurkowałem i koło pedałów ustawilem ręcznie :mrgreen: da jak ta linke naciagnąć żeby nawiew się otwierał na ciepły zimny???

Jeszcze ponoć jest coś podobnego pod maską??? ale nie wiem gdzie i nie mogę zobaczyć.

Ewentualnie może mam zatkany filtr kabinowy i dlatego tak zimno???

Pozdrawiam.

Lapa - Wto Mar 24, 2009 21:27

a moze masz zamalo plynu chlodniczego?? zagladales do niego
makupl - Wto Mar 24, 2009 21:46

płyn chłodniczy jest.
Alan4523 - Wto Mar 24, 2009 22:00

Gdzieś poniżej tego miejsca (bliżej ściany grodziowej) jak strzałka jest ta regulacja do której jest przymocowana linka od pokrętła, zobacz czy nie spadła
sTERYD - Wto Mar 24, 2009 23:34

a termostat to masz dobry?
że tak zacznę od podstaw... ;)

irons122 - Sro Mar 25, 2009 08:27

Filtr kabinowy to mało prowdopodobne ja czyściłem go ostatnio był straszbne brudny kurz liście itp chyba od 10 lat go nikt nie wyciągał masa brudu ale ciepłe powietrze i tak leciało tak że to raczej nie ma wpływu jak przepuszcza zimne to i ciepłe leciałoby bez problemu.
Ja kiedys nie miałem ciepłego powietrze po długiej naprawie chłodnicy ale okazało się że było mało płynu dolałem i działa.

rtworek - Sro Mar 25, 2009 08:51

sTERYD, termostat raczej nie, płyn by sie gotwoał. Może jest zapowietzrona, skoro była czyszczona.
irons122 - Sro Mar 25, 2009 09:01

Dokładnie może dobrze by było odkręcić zaworek odpowietrzający na przewodzie chłodniczym dolać do zbiornika więcej płynu rozgrzać auto i porządnie przegazować tak az w zbiorniczku zacznie pompowac się nadmiar płynu może pomoże.
sTERYD - Sro Mar 25, 2009 10:23

rtworek, gotowałby sie tylko jeśli termostat byłby na stałe zamknięty, ale najczęstsze uszkodzenie termostatu to jego nieszczelność, czyli puszczanie płynu cały czas na chłodnicę, skutkiem czego chłodny płyn w silniku i w nagrzewnicy :/
rtworek - Sro Mar 25, 2009 10:40

sTERYD, Może i masz racje, ale jesli auto stoi to i tak powinno sie zagrzać.
makupl - Pią Mar 27, 2009 17:21

a jak mogę sprawdzić czy termostat jest dobry??
Ciufa - Pią Mar 27, 2009 19:34

makupl napisał/a:
Co do linek od pokretła nawiewu nieche się przesuwać ,wieć zanurkowałem i koło pedałów ustawilem ręcznie :mrgreen: da jak ta linke naciagnąć żeby nawiew się otwierał na ciepły zimny???

do siebie ciepłe powietrze, od siebie zimne powietrze

makupl - Sob Mar 28, 2009 13:52

Alan4523 napisał/a:
Gdzieś poniżej tego miejsca (bliżej ściany grodziowej) jak strzałka jest ta regulacja do której jest przymocowana linka od pokrętła, zobacz czy nie spadła

Dzięki za info. Możesz mi wstawić wieksze zdjęcie??? bo nie widzę na dodatek szukałem pod maską i nie znalałem.

Ciufa - Sob Mar 28, 2009 15:34

makupl, jutro postaram się zrobić zdjęcie to ci wyśle
Alan4523 - Sob Mar 28, 2009 23:59

To nie moje auto :mrgreen:
makupl - Nie Mar 29, 2009 08:22

Alan4523 napisał/a:
To nie moje auto :mrgreen:

Co tu mu zrobiłeś :mrgreen: biedne autko , teraz mówi ,że nie jego :mrgreen:

Co do tej linki ona wygląda ,tak ja w środku samochodu koło pedałów??? łaczy się z jakąś charakterystyczną częscią???

Pozdrawiam.

Alan4523 - Nie Mar 29, 2009 09:53

linka łączy sie z zaworem na zdj jest bez metalowego mocowania a na końce wchodzą węże układu chłodzenia
sTERYD - Nie Mar 29, 2009 10:44

makupl napisał/a:

na postoju włacz silnik i złap za gruby wąż biegnący wzdłuż chłodnicy zaraz koło pasa przedniego.
jeśli będzie się nagrzewał stopniowo wraz z silnikiem, to termostat walnięty. Jeśli będzie się nagrzewał tylko trochę, a jak silnik już się nagrzeje to wąż zrobi się nagle gorący, to termostat jest ok :cool:

makupl - Nie Mar 29, 2009 11:15

Wreście znalazłem linke ona działa więc nie wiem czemu leci te letnie powietrze???? wina termostatu???

[ Dodano: Nie Mar 29, 2009 12:18 ]
sTERYD napisał/a:
makupl napisał/a:

na postoju włacz silnik i złap za gruby wąż biegnący wzdłuż chłodnicy zaraz koło pasa przedniego.
jeśli będzie się nagrzewał stopniowo wraz z silnikiem, to termostat walnięty. Jeśli będzie się nagrzewał tylko trochę, a jak silnik już się nagrzeje to wąż zrobi się nagle gorący, to termostat jest ok :cool:

Czytałem też na forum ,że można go wypontować i wrzucić do wrządku??? prawda to ??

Lechos - Nie Mar 29, 2009 11:40

makupl napisał/a:
że można go wypontować i wrzucić do wrządku??? prawda to ??
Prawda. W ten sposob widzisz czy termostat sie otwiera, choc sposob jaki podal kolega sTERYD jest o wiele mniej pracochlonny a zarazem pozwala na zdiagnozowanie prawidlowej pracy termostatu.