|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Zimny nawiew- nagrzewnica
makupl - Wto Mar 24, 2009 21:18 Temat postu: [R400] Zimny nawiew- nagrzewnica Witam!!!
Z mojego roverka leci cały czas zimny nawiew co najwyżej letni tylko po bokach. Ostatnio byłem Poznaniu i strasznie zmarłem tym bardziej ,że jechałem w nocy
Nagrzewnice wypłukał mi mechanik mowił ,że troche sufu wyleciało,ale nie było tego dużo.
Co do linek od pokretła nawiewu nieche się przesuwać ,wieć zanurkowałem i koło pedałów ustawilem ręcznie da jak ta linke naciagnąć żeby nawiew się otwierał na ciepły zimny???
Jeszcze ponoć jest coś podobnego pod maską??? ale nie wiem gdzie i nie mogę zobaczyć.
Ewentualnie może mam zatkany filtr kabinowy i dlatego tak zimno???
Pozdrawiam.
Lapa - Wto Mar 24, 2009 21:27
a moze masz zamalo plynu chlodniczego?? zagladales do niego
makupl - Wto Mar 24, 2009 21:46
płyn chłodniczy jest.
Alan4523 - Wto Mar 24, 2009 22:00
Gdzieś poniżej tego miejsca (bliżej ściany grodziowej) jak strzałka jest ta regulacja do której jest przymocowana linka od pokrętła, zobacz czy nie spadła
sTERYD - Wto Mar 24, 2009 23:34
a termostat to masz dobry?
że tak zacznę od podstaw...
irons122 - Sro Mar 25, 2009 08:27
Filtr kabinowy to mało prowdopodobne ja czyściłem go ostatnio był straszbne brudny kurz liście itp chyba od 10 lat go nikt nie wyciągał masa brudu ale ciepłe powietrze i tak leciało tak że to raczej nie ma wpływu jak przepuszcza zimne to i ciepłe leciałoby bez problemu.
Ja kiedys nie miałem ciepłego powietrze po długiej naprawie chłodnicy ale okazało się że było mało płynu dolałem i działa.
rtworek - Sro Mar 25, 2009 08:51
sTERYD, termostat raczej nie, płyn by sie gotwoał. Może jest zapowietzrona, skoro była czyszczona.
irons122 - Sro Mar 25, 2009 09:01
Dokładnie może dobrze by było odkręcić zaworek odpowietrzający na przewodzie chłodniczym dolać do zbiornika więcej płynu rozgrzać auto i porządnie przegazować tak az w zbiorniczku zacznie pompowac się nadmiar płynu może pomoże.
sTERYD - Sro Mar 25, 2009 10:23
rtworek, gotowałby sie tylko jeśli termostat byłby na stałe zamknięty, ale najczęstsze uszkodzenie termostatu to jego nieszczelność, czyli puszczanie płynu cały czas na chłodnicę, skutkiem czego chłodny płyn w silniku i w nagrzewnicy
rtworek - Sro Mar 25, 2009 10:40
sTERYD, Może i masz racje, ale jesli auto stoi to i tak powinno sie zagrzać.
makupl - Pią Mar 27, 2009 17:21
a jak mogę sprawdzić czy termostat jest dobry??
Ciufa - Pią Mar 27, 2009 19:34
makupl napisał/a: | Co do linek od pokretła nawiewu nieche się przesuwać ,wieć zanurkowałem i koło pedałów ustawilem ręcznie da jak ta linke naciagnąć żeby nawiew się otwierał na ciepły zimny??? |
do siebie ciepłe powietrze, od siebie zimne powietrze
makupl - Sob Mar 28, 2009 13:52
Alan4523 napisał/a: | Gdzieś poniżej tego miejsca (bliżej ściany grodziowej) jak strzałka jest ta regulacja do której jest przymocowana linka od pokrętła, zobacz czy nie spadła |
Dzięki za info. Możesz mi wstawić wieksze zdjęcie??? bo nie widzę na dodatek szukałem pod maską i nie znalałem.
Ciufa - Sob Mar 28, 2009 15:34
makupl, jutro postaram się zrobić zdjęcie to ci wyśle
Alan4523 - Sob Mar 28, 2009 23:59
To nie moje auto
makupl - Nie Mar 29, 2009 08:22
Alan4523 napisał/a: | To nie moje auto |
Co tu mu zrobiłeś biedne autko , teraz mówi ,że nie jego
Co do tej linki ona wygląda ,tak ja w środku samochodu koło pedałów??? łaczy się z jakąś charakterystyczną częscią???
Pozdrawiam.
Alan4523 - Nie Mar 29, 2009 09:53
linka łączy sie z zaworem na zdj jest bez metalowego mocowania a na końce wchodzą węże układu chłodzenia
sTERYD - Nie Mar 29, 2009 10:44
makupl napisał/a: | a jak mogę sprawdzić czy termostat jest dobry?? |
na postoju włacz silnik i złap za gruby wąż biegnący wzdłuż chłodnicy zaraz koło pasa przedniego.
jeśli będzie się nagrzewał stopniowo wraz z silnikiem, to termostat walnięty. Jeśli będzie się nagrzewał tylko trochę, a jak silnik już się nagrzeje to wąż zrobi się nagle gorący, to termostat jest ok
makupl - Nie Mar 29, 2009 11:15
Wreście znalazłem linke ona działa więc nie wiem czemu leci te letnie powietrze???? wina termostatu???
[ Dodano: Nie Mar 29, 2009 12:18 ]
sTERYD napisał/a: | makupl napisał/a: | a jak mogę sprawdzić czy termostat jest dobry?? |
na postoju włacz silnik i złap za gruby wąż biegnący wzdłuż chłodnicy zaraz koło pasa przedniego.
jeśli będzie się nagrzewał stopniowo wraz z silnikiem, to termostat walnięty. Jeśli będzie się nagrzewał tylko trochę, a jak silnik już się nagrzeje to wąż zrobi się nagle gorący, to termostat jest ok |
Czytałem też na forum ,że można go wypontować i wrzucić do wrządku??? prawda to
Lechos - Nie Mar 29, 2009 11:40
makupl napisał/a: | że można go wypontować i wrzucić do wrządku??? prawda to | Prawda. W ten sposob widzisz czy termostat sie otwiera, choc sposob jaki podal kolega sTERYD jest o wiele mniej pracochlonny a zarazem pozwala na zdiagnozowanie prawidlowej pracy termostatu.
|
|