Zobacz temat - CB RADIO - patent

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - CB RADIO - patent

hubosza87 - Sro Mar 25, 2009 00:35
Temat postu: CB RADIO - patent
MAM unidenka 520xl, wykombinowałem sobie że chce mieć radyjko bez gruchy, bo używanie jej w dużym stopniu rozprasza. Zamontowałem sobie przycisk koło dźwigni zmiany biegów (tak zwany dzwonkowy) oraz mikrofon z zestawu głośnomówiącego nokia w lewym słupku na wysokości głowy. Chodzi mi o to że chciałbym aby wciśnięcie guziczka spowodowało to by włączał się mikrofon i mógł wtedy pytać o drogę itp. Niestety jestem laikiem totalnym i nie wiem jak to zrobić, gdzie jaki przewód podłączyć. wtyk od mikrofonu jest na 4 piny, wychodziło by na to że wszystko pasuje d kable od mikrofonu i 2 od guzika, czy oby napewno? proszę o pomoc jak to wszystko podłaczyć (wytłumaczyć jak debilowi). PS do czego słuzy ten kawałek metalu w :gruszce oznaczony przeze mnie literą A?
Remigiusz - Sro Mar 25, 2009 00:52

Nie chce ciebie straszyć ale nie sadze ze to dobry patent :???: Do zrealizowania nie trudno, tylko jak będziesz miał mic. tak daleko od ust to nie sadze żeby ktokolwiek ciebie słyszał :cry:

Z tego co ja doświadczyłem z tymi zestawami głośnomówiącymi w tel to ze ludzi w tedy cicho słychać i to jak się ma tel kolo ucha a co dopiero przez CB. Na pewno będziesz nadawał ale bardzo cicho i mało kto ma radio na max głośności podkręcony. Oddal sobie np orig. mikron od siebie o 30cm i już prawie nikt ciebie nie słyszy. Sadze ze modulacja bedzie cicha przez takie coś :neutral:

hubosza87 - Sro Mar 25, 2009 01:00

faktycznie obawiam sie troszke że może być gorzej słychać ale dzisiaj specjalnie mówiłem z odległości okolo 30 cm do gruszki i komunikacja przebiegała prawidłowo, poza tym jak korzystałem z zestawu głośnomówiącego to też zawsze wszystko było ok.
Remigiusz - Sro Mar 25, 2009 08:59

:mrgreen:

Najłatwiej to by było wyjąc wszystko z mikrofonu i w to miejsce tego czerwonego guzka wstawić ten od gruszki i mikrofon orig odciąć i te dwa kabelki dociągnąć to tego mikrofonu z zestawu.

[ Dodano: Sro Mar 25, 2009 09:04 ]
A jak nie to miernik do reki i mierzyć które kable się zwierają jak nadajesz i jak jest na odbieraniu. Ten biały z co pamiętam to jest masa a resztę trzeba pomierzyć. I tak samo do tego czerwonego guzika zamontować. Powinien mieć 3 albo 4 piny.

BO jeden jest ciągle masa , potem jak nie jest guzik wciśnięty to jest na odbieraniu czyli jeden kabel z masa się zwiera a jak dociskasz to inny kabel się z masa zwiera i nadajesz. Ale jak masz otwarty mikrofon do zobacz jak jest w nim i tak samo zrób to z guzikiem :mrgreen:

piotr8 - Sro Mar 25, 2009 09:11

Tu masz schemat połączeń mikrofonu:
Pamietaj że wszystkie przewody do mikrofonu muszą być ekranowane.
ta metalowa część to jest tylko obciążenie

hubosza87 - Sro Mar 25, 2009 22:33

w guziku mam dwa piny, rozumiem ze się nie nadaje. piotr8, czy to jest schemat do gruszki na 4 piny?
Tomek1212 - Sro Mar 25, 2009 22:39

Tak dla jasnosci ten "włącznik dzwonkowy" fachowo nazywa się "włącznik chwilowy zwierny".
Brt - Sro Mar 25, 2009 22:59

lub monostabilny normalnie otwarty (NO) :)
Remigiusz - Sro Mar 25, 2009 23:09

No rysunek jest dobry :wink: No wmontuj sobie pod ten twój czerwony guzik orig. przełącznik z gruchy, najmniej kłopotliwe i szybkie rozwiązanie :lol:
piotr8 - Czw Mar 26, 2009 08:43

hubosza87 napisał/a:
czy to jest schemat do gruszki na 4 piny
to jest schemat każdego mikrofonu CB nie tylko na 4 pin. Zeby to zadziałało to musisz mieć 2 pary styków, jak już bardzo sie chcesz w to bawić to mozesz zastosować przekaźnik sterowany twoim przyciskiem. I pamiętaj o przewodach ekranowanych.