Zobacz temat - [R400/45/ZS] Kamera cofania / jak podłączyć

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400/45/ZS] Kamera cofania / jak podłączyć

Armandoo - Pią Kwi 03, 2009 23:16
Temat postu: [R400/45/ZS] Kamera cofania / jak podłączyć
Witam,

mam do was prośbę o podpowiedzenie jak podłączyc kamerę cofania?

1.Mam radio z monitorem i funkcją kamery cofania. Z radia wychodzi jeden przewód specjalny do kamery cofania oraz oczywiscie odpowiednie wyjscie Video.

2.Kamera ma dwa kable , jeden Video oraz drugi do zasilania.

Kamerę z radiem połączyłem odpowiednim kablem Video.

Zastanawiam się teraz jak połączyc zasilanie kamery i ewentualnie co zrobic z tym specjalnym kablem z radia ?

Wymyśliłem tak , że kabel zasilający od kamery podłącze do lampy cofania.
W momencie kiedy będę włączał wsteczny kamera będzie się włączała.
Jeżeli nie da to sygnału , żeby radio samo przełączyło się na obraz z kamery to jeszcze ten specjalny kabel co jest w radiu też podłącze pod wsteczne światła ( tak jest w instrukcji radia )

Pytanie podstawowe , w który przewód w lampie mam się wpiąc bo jest ich milion ?? ?
Czy ten kabel z radia mam też podłączyc pod PLUSOWY kabel o wstecznego światła ?

sTERYD - Pią Kwi 03, 2009 23:25

nie dramatyzuj ;)
w lampie nie ma miliona kabli, tylko jest ich najwyżej 6-7
najprościej odpiąć wtyczkę, wyłączyć wszystkie światła, podłączyć jeden biegun żarówku (testera) do pewnej masy i sprawdzić który pin da efekt przy włączonym tylko świetle cofania...
taki sam efekt osiągniesz o 15 minutach analizy schematów z RAVE ;) pod warunkiem, że nikt Ci nie grzebał w światlach ;)

Armandoo - Pią Kwi 03, 2009 23:29

dzięki sTERYD :mrgreen:

Jakoś specjalnie nie ogarniam tego RAVE , ciężko tam coś znaleźc.
Wole sposób z żarówką tylko muszę zmontowac takie cudo z kabelkami

faecd - Pią Kwi 03, 2009 23:35

a powiedz nam Armandoo jakież to masz radio z monitorem i kamera??
Armandoo - Pią Kwi 03, 2009 23:41

Kupiłem zabawkę o nazwie JVC KD-AVX33

Takie multimedialne cholerstwo co czyta wszystkie możliwe rzeczy DIVX z literami , DVD , JPEG , USB i inne , ma bluetooth z mikrofonem , więc korzystanie z telefonu uproszczone , różne cuda no i naprawdę niezłe ustawienia dzwięku..nawet takie kosmosy jak DTS :-)

Radyjko jest nówka na gwarancji , kupiłem baaaaaardzo okazyjnie

Pieknie się komponuję w moim ZSie , trochę mu techniki dodałem :-)

Teraz mam zabawę z rozprowadzaniem okablowania bo mnóstwo ma rzeczy

sTERYD - Pią Kwi 03, 2009 23:47

w sumie nie musisz montować, zadnego testera, jako, ze plus jest doprowadzany do światla, a minus tak czy inaczej łączy się gdzieś z masą, to wystarczy każden jeden multimetr za naście złych, który pokaże, który pin, przy połączeniu z masą da różnicę potencjałów w okolicach 13 wolt :cool:
Armandoo - Pią Kwi 03, 2009 23:49

O rany co Ty piszesz sTERYD...ogarniam jak podlączyc radio ale takiej chińszczyzny nie kumam
faecd - Pią Kwi 03, 2009 23:56

ahahah:D

Znaczy sie wez miernik napiecia taki elektroniczny za nascie zlotych (ja kupilem za 20 swego czasu) i sprawdzaj, ktore kabelki dadza Ci napiecie rzedu 13V :)

Mam nadzieje, ze juz rozumiesz co steryd mial na mysli

a cena urzadzonka ladna ladna

Brt - Sob Kwi 04, 2009 23:40

Armandoo napisał/a:
Jakoś specjalnie nie ogarniam tego RAVE , ciężko tam coś znaleźc.

eee ... akurat schematy są piknie rozrysowane ... przekręcasz stacyjkę, właczasz wsteczny i .... szukasz jedynego przewodu z napięciem 12 - 14V ;)

MaReK - Sob Kwi 04, 2009 23:53

No Armando! To prawie podwoiles cene samochodu ;)

Nie szkoda Ci radyjka i zostawic auto na seansie pod CH Glebocka ;D ?

Mimo wszystko fajna zabawka. A reszte naglosienia juz masz? Jakies glosniki, wzmaki i suby ;D ?

Pozdrawiam,