Zobacz temat - [R214si 96r]kolektor

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214si 96r]kolektor

wojtowm - Sro Kwi 08, 2009 13:21
Temat postu: [R214si 96r]kolektor
witam w moim R214si mam jakąś starą instalację gazową.chciałem ją wyregulować i mechanik powiedział mi że nalepiej założyc sekwęcję :grin: a to nie wchiodzi w grę.lub założyć metalowy kolektor bo plastik mi rozsadzi przy strzale.tylko czy wogule są metalowe kolektory?czy komuś już rozsadziło kolektor?słyszałem że można w nim zrobić jakieś otwory z klapką :grin: czy ktoś tak ma zrobione?proszę o wskazówki jak to zrobić.
fearless - Sro Kwi 08, 2009 13:33

Nie miałem gazu, nie mam i miał nie będę, ale co do plastykowego kolektora i tych dziur z klapkami - to nazywają się gwizdki :D przy nagłym wzroście ciśnienia otwierają się (gwiżdżą - stąd ta nazwa) i regulują ciśnienie, zapobiegając rozwaleniu kolektora lub filtra.

Co do wymiany na kolektor metalowy, nie wiem jak to jest do końca, ale pamiętam że w skodziankach też straszyli że będą strzelały kolektory (1,6 - kolektor plastykowy) i jakoś nie strzelały, montowali gwizdki i było ok.

Mimo że osobiście nie miałem nigdy gazu, to w autach znajomych nigdy nie było przypadku rozsadzenia kolektora, a swego czasu jeździło sporo z nich Skodami 1.6 MPi z kolektorem plastykowym. Za to częstą usterką było zsadzanie w skrajnych przypadkach rozrywanie obudowy filtra powietrza.

sknerko - Sro Kwi 08, 2009 13:45

metalowy kolektor jest w polonezie w roverach były ale chyba tylko w starszych modelach (kanciakach)
wojtowm - Sro Kwi 08, 2009 15:11

ok gwizdki mogą być dla bezpieczeństwa tylko jak je wykonać ??
fearless - Sro Kwi 08, 2009 15:13

wojtowm napisał/a:
ok gwizdki mogą być dla bezpieczeństwa tylko jak je wykonać ??

No sam ich nie wykonasz, tym zajmują się gazownicy, mają gwizdki i je montują.

iktorn73 - Sro Kwi 08, 2009 15:15

Kupujesz gotowe "gwizdki" u gazownika albo w sklepie z częściami i wycinasz otwory. Przyklejasz porządnie te "gwizdki" i fertig :) . Oczywiście nie wycinasz otworów w kolektorze tylko w obudowie filtra powietrza. I lepiej kupić "gwizdki" ze sprężynką a nie z gumką( ale to moje zdanie)
wojtowm - Czw Kwi 09, 2009 11:50

Ok tylko w obudowie filtra nie założe tych gwizdkow bo mam założony stozek:)najlepiej więc będzie jak wjade na warsztat.mam już zarys tematu dzięki wam więc nie naciągna mnie np na sekwecje:)pozdro
bonus89 - Czw Kwi 09, 2009 14:17

a kolektory metalowe były montowane jedynie w silniku 1.4 8V reszta miała plastikowe ;)
domino1985 - Czw Kwi 09, 2009 16:58

Można dostać aluminiowy kolektor, ostatnio nawet na allegro wpadłem na fabrycznie nowy. Albo poszukaj 114GTi / 214GTi / VVC na części. Z Poldorovera podpasujesz tylko dolną część kolektora, bo puchę ma wyprowadzoną w przeciwnym kierunku niż Rovery. Zawór upustowy spełni swoją rolę, ale lepiej mieć porządny aluminiowy niż plastik. Potrzebna będzie też przepustnica z krokowym.

U mnie parę razy wybuchła benzyna w kolektorze i nic się z nim nie stało, a ze stożka wióry poleciały :lol: