Zobacz temat - [r200 '98] pas bezpieczeństwa kierowcy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200 '98] pas bezpieczeństwa kierowcy

ywis - Sro Kwi 15, 2009 20:27
Temat postu: [r200 '98] pas bezpieczeństwa kierowcy
Wsiadam do auta, chcę dokonać czynności zapięcia pasów, co zawsze robię przed odpaleniem samochodu, a tu zonk, nie chce mi się pas wejść do tego czegoś co je trzyma, od strony pasażera wchodzi jak w masło, a u mnie zonk, pierwszy raz coś takiego mi się stało...
Pat - Sro Kwi 15, 2009 20:35

podejrzewam ze "zapadka" sie zacieła ( spadła sprezynka, lub zlamal/zuzyl sie ktorys z elementow ruchomych ) ... dosc czesty przypadek ... widzialem w innych autach ... sprobuj rozebrac i sprawdzic
ywis - Sro Kwi 15, 2009 20:40

Pat28 napisał/a:
sprobuj rozebrac i sprawdzic

Próbowałem, ale to wszystko jest plastikowe, a i do tego nie widziałem, aby to było czymś poskręcane, czy coś... a nie chcę rozwalić robiąc coś siłą.

KoObi89 - Sro Kwi 15, 2009 20:50

Kurde ja dziś miałem to samo u siebie w aucie ale u pasażera złamał się kawałeczek plastiku i bokował wyjąłem go nożykiem i działa bez zarzutów
Paul - Sro Kwi 15, 2009 20:50

Odkręć całość, odwróć 'do góry dnem', popukaj, przedmuchaj, siknij WD40 (delikatnie) i zobacz, czy pomogło. Jeżeli nie, to trzeba rozciąć obudowę na szwie, otworzyć, naprawić (albo wyrzucić), sprawdzić, skleić :D
ywis - Sro Kwi 15, 2009 20:53

Jutro do tego zerknę, tylko dziwi mnie, że coś takiego mogło się stać, bo przecież żadnej siły nie używałem, ani nic.
Roj - Sro Kwi 15, 2009 22:24

ja mam w starej peżocinie tak żeby zapiąć pasy muszę wyciągnąć tę zapadkę (którą się je odpina naciskając) ręcznie do - nazwijmy to - pozycji zero :lol:
Mayday - Czw Kwi 16, 2009 20:48

Ja już to rozgrzebywałem żeby poprawić wciąganie pasa. Zabawy było sporo jak mi wyskoczyła sprężyna i dostałem w czoło... ;) Mechanizm jest na zgrzane kołki plastikowe. Po rozgrzebaniu w ich miejsce wkręciłem krótkie metalowe wkręty i trzyma. Ciężko jest naciągnąć sprężynę.
Brt - Czw Kwi 16, 2009 20:53

ale tu jest mowa o mechanizmie w który wchodzi klamra pasa a nie o zwijaczu pasa ;)
Mayday - Czw Kwi 16, 2009 21:00

aaaa no to sorki ;) Ale chociaż wykazałem zainteresowanie, a tego czasem niestety brak, tak jak w moim wątku.... :(

http://forum.roverki.eu/v...p=334065#334065

może jednak ktoś coś doradzi?

ywis - Czw Kwi 16, 2009 21:03

Brt napisał/a:
ale tu jest mowa o mechanizmie w który wchodzi klamra pasa a nie o zwijaczu pasa ;)

Dokładnie chodziło właśnie o ten element co Brt mówi.
Problem rozwiązałem, po widnemu więcej widać i okazało, że taki ząbek mi się złamał z jednej strony, ułamałem do końca, usunąłem i wszystko działa jak przed usterką :)