Zobacz temat - [R 200 1.6 97r] Skrzynia biegów :( Zgrzyty...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200 1.6 97r] Skrzynia biegów :( Zgrzyty...

salam - Pon Kwi 20, 2009 00:40
Temat postu: [R 200 1.6 97r] Skrzynia biegów :( Zgrzyty...
Witam,
jakiś czas temu wymieniałem sprzęgło i olej w skrzyni. I jakiś czas po tym zabiegu I bieg zaczął zgrzytać przy wrzucaniu... wsteczny też wchodzi ze zgrzytem. Najlepsze jest to że jak delikatnie wcisnę I bieg to czasami wejdzie albo muszę wrzucić II bieg i z powrotem I bieg :/ A jak potrzebuje wmiare sprawnie i szybko wrzucić I bieg jest zgrzyt aż boli :/
Fakt trochę cieknie mi olej ze skrzyni, tzn. są krople oleju na skrzyni ale wyczytałem, że to wina uszczelniacza.
Zastanawiam się czy może być mało oleju w skrzyni??
Jak wcisnę sprzęgło i uda się delikatnie wrzucić I bieg to później jak trzymam sprzęgło wciśnięte mogę go wrzucać wyciągać i tak w kółko i nie zgrzyta...
Inne biegi elegancko wchodzą. Co o tym sądzicie ??

rtworek - Pon Kwi 20, 2009 08:04

Może linke sprzegła lekko podciągnąć. Osobiście też moja skrzynia zgrzytała, ale jej przeszło.
NEOSSS - Pon Kwi 20, 2009 09:12

salam, sprawdz olej
sTERYD - Pon Kwi 20, 2009 09:13

salam napisał/a:
Zastanawiam się czy może być mało oleju w skrzyni??

może
moze też byc błoto zamiast oleju :/
w każdym razie wymienić nie zaszkodzi, tylko musi to być porządny olej 75W80 (nie 75W90, bo będzie za jakiś czas to samo :/ )

salam - Wto Kwi 21, 2009 08:10

OKEJ :D we wtorek za tydzień idzie rover do mechaniora i będzie wiadomo ale też mi się wydaje że to linka.

A kwestia uszczelniaczy w skrzyni biegów, da się je wymieni nie rozbierając skrzyni ?? Bo z mechaniorem się zastanawialiśmy jak to zrobimy.

sTERYD - Wto Kwi 21, 2009 11:14

da się, wystarczy spuścić olej i wyjąć półosie :cool:
mattipoz - Wto Kwi 21, 2009 13:58

a jak się wymienia olej w skrzyni? można to samemu zrobić bez konsekwencji?
introooz - Wto Kwi 21, 2009 14:27

A mozna go spuścić i wlać spowrotem jeśli niedawno był zmieniany ??
sTERYD - Wto Kwi 21, 2009 19:39

mattipoz napisał/a:
a jak się wymienia olej w skrzyni? można to samemu zrobić bez konsekwencji?

spuszczasz stary i nalewasz nowego bez konsekwencji jak nie zapomnisz dokręcić któregoś korka ;)
Cytat:
A mozna go spuścić i wlać spowrotem jeśli niedawno był zmieniany ??

można :cool: