|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200 1.6 97r] Skrzynia biegów :( Zgrzyty...
salam - Pon Kwi 20, 2009 00:40 Temat postu: [R 200 1.6 97r] Skrzynia biegów :( Zgrzyty... Witam,
jakiś czas temu wymieniałem sprzęgło i olej w skrzyni. I jakiś czas po tym zabiegu I bieg zaczął zgrzytać przy wrzucaniu... wsteczny też wchodzi ze zgrzytem. Najlepsze jest to że jak delikatnie wcisnę I bieg to czasami wejdzie albo muszę wrzucić II bieg i z powrotem I bieg A jak potrzebuje wmiare sprawnie i szybko wrzucić I bieg jest zgrzyt aż boli
Fakt trochę cieknie mi olej ze skrzyni, tzn. są krople oleju na skrzyni ale wyczytałem, że to wina uszczelniacza.
Zastanawiam się czy może być mało oleju w skrzyni??
Jak wcisnę sprzęgło i uda się delikatnie wrzucić I bieg to później jak trzymam sprzęgło wciśnięte mogę go wrzucać wyciągać i tak w kółko i nie zgrzyta...
Inne biegi elegancko wchodzą. Co o tym sądzicie
rtworek - Pon Kwi 20, 2009 08:04
Może linke sprzegła lekko podciągnąć. Osobiście też moja skrzynia zgrzytała, ale jej przeszło.
NEOSSS - Pon Kwi 20, 2009 09:12
salam, sprawdz olej
sTERYD - Pon Kwi 20, 2009 09:13
salam napisał/a: | Zastanawiam się czy może być mało oleju w skrzyni?? |
może
moze też byc błoto zamiast oleju
w każdym razie wymienić nie zaszkodzi, tylko musi to być porządny olej 75W80 (nie 75W90, bo będzie za jakiś czas to samo )
salam - Wto Kwi 21, 2009 08:10
OKEJ we wtorek za tydzień idzie rover do mechaniora i będzie wiadomo ale też mi się wydaje że to linka.
A kwestia uszczelniaczy w skrzyni biegów, da się je wymieni nie rozbierając skrzyni Bo z mechaniorem się zastanawialiśmy jak to zrobimy.
sTERYD - Wto Kwi 21, 2009 11:14
da się, wystarczy spuścić olej i wyjąć półosie
mattipoz - Wto Kwi 21, 2009 13:58
a jak się wymienia olej w skrzyni? można to samemu zrobić bez konsekwencji?
introooz - Wto Kwi 21, 2009 14:27
A mozna go spuścić i wlać spowrotem jeśli niedawno był zmieniany
sTERYD - Wto Kwi 21, 2009 19:39
mattipoz napisał/a: | a jak się wymienia olej w skrzyni? można to samemu zrobić bez konsekwencji? |
spuszczasz stary i nalewasz nowego bez konsekwencji jak nie zapomnisz dokręcić któregoś korka
Cytat: | A mozna go spuścić i wlać spowrotem jeśli niedawno był zmieniany |
można
|
|