|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 2.0TD '04] Sprzęgło do wymiany ?
gr4 - Pon Kwi 20, 2009 19:17 Temat postu: [MG ZR 2.0TD '04] Sprzęgło do wymiany ? Cześć chłopaki (dziewczyny), taki problem: 1-ego dnia na krzyżówce zablokowało mi skrzynie, nie dało rady wrzucić żadnego biegu, ale zgasiłem auto, zapaliłem, jak ręką odjął.... 2-ego dnia: identyko raz w ciągu dnia mnie zblokowało ale zgasiłem, zapaliłem i poszedł... cały dzień było wszystko git, na trzeci dzień zajechałem do roboty i już niestety trzeba było auto stamtąd odholować... skrzynia się zakleszczyła, po kilku usilnych staraniach udało mi się zwolnić wrzucony przed zgaszeniem auta bieg i jakoś wózek odholować do warsztatu...
spostrzeżenia: o ile 1 i 2-ego dnia na wyłączonym silniku można było zmienić bieg bez problemu o tyle 3-ego dnia drążek skrzyni ani drgnął. Pedał sprzędła za każdym razem pracował normalnie, żadnych anomalii. W skrzyni nic nie stukało ani nie skrzeczało i samochód po zapaleniu ze zblokowanym biegiem ruszał więc skrzynia z pewnością nadal działa jak należy.
Jeżeli ktoś z was ma dobry pomysł co jest przyczyną walcie śmiało, sprawa jest pilna bo gość z warsztatu zawołał 600 pln robocizny i 900 zł za nowe sprzęgło (valeo), ciut dużo jak na mnie, zastanawiam się czy to uczciwa kwota, jutro z rana muszę mu dać znać co z tym robimy więc każdy natychmiastowy post jest mile widziany.
Czekam na rychłą pomoc
Pozdrawiam.
sTERYD - Wto Kwi 21, 2009 00:39
mi to raczej wygląda na uszkodzenie skrzyni, a nie sprzęgła
bez sprzęgła bieg da sie wybić tylko wbicie jest prawie niemożliwe. to co opisujesz bardziej podpada pod zakleszczenie skrzyni, czyli skrajnie zużyte koła przesuwne, lub wał wielowypustowy
napisz jeszcze, czy to się wszystko działo za każdym razem na tym samym biegu?
gr4 - Wto Kwi 21, 2009 09:02
nie... za pierwszym razem zblokowalo wszystkie biegi, nie dało wrzucić żadnego, za drugim razem tez, za trzecim zblokowalo mnie na zarzuconym wstecznym i tylko silowo udalo mi sie go wyjac....
|
|