|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [ALL] Dobrzy Producenci Części
Traianus - Pon Kwi 20, 2009 20:32 Temat postu: [ALL] Dobrzy Producenci Części Proszę o podpowiedź którzy producenci części wytwarzają solidne rzeczy a nie badziewie w intercars-ie najczęściej można spotkać między innymi takich wytwórców jak :
- 4MAX
- Herth+Buss
- AJUSA
- ELRING
- JC AUTO
- TRW
- MOOG
- YAMATO
są mi oni zupełnie nieznani a wymieniłem tylko tych którzy najczęściej się pojawiali, proszę powiedzcie których unikać a które warto kupować nie tylko z tych wyżej wymienionych
tetryk - Pon Kwi 20, 2009 20:45
- 4MAX -mechanicy "rozszyfrowali" skrót następująco-wytrzyma 4 dni max.....
- Herth+Buss -pakowacz,można róznie trafić....
- AJUSA -uszczelki tradycyjne własnej produkcji(nienajlepsze),wielowarstwowe metalowe i metalowe z elastomerami pakuje znanych producentów-ale wtedy są droższe od goetze,elring,reinz.........
- ELRING -prima sort,jedna z niewielu marek która nie "zeszmaciła" się ....
- JC AUTO -pakowacz,klasa niższa i średnia niższa......(pod jc występują częsci "lepsze" (bez końcówki literowej) i "gorsze"(na końcu oznaczenia cyfrowego "pr","jc" itp...)
- TRW -prima sort
- MOOG -prima sort
- YAMATO -pominę,bo nie miałem do czynienia i raczej nie chcę mieć.....
z filtrów mogę polecić mann&hummel,fram,corteco (filtry kabinowe tanie i znacznie lepsze od filtrona),purflux,knecht,mecafilter....tak tutaj zachwalany filtron moim zdaniem jest za drogi jak na jakość którą oferuje (mozna kupic tańsze filtry renomowanych producentów które są znacznie lepiej zrobione-np.wkład filtracyjny filtrona nie jest impregnowany-jak np.knecht...)
układy hamulcowe-ate,lucas/trw i tarcze zimmermana-osobiście innych nie uznaję....z hydrauliki hamulcowej -lpr,metteli/cifam,samko.....bardzo popsuło się brembo jeśli chodzi o tarcze........
z zawieszenia-moog,trw,meyle,febi,lemferder-z tym że nie każda kieszen może to wytrzymać......ze średniej półki rts,sidem......niepolecam polskich producentów i "sprzętów" typu kamoka i qap oraz daco-no chyba że ktoś lubi grać w "rosyjską ruletkę" jadąc swoim autem.........
z układów napędowych (przeguby)-gkn/lobro,glyco,metteli.......od biedy przeguby harta-dosyć tanie i niezbyt awaryjne......
ze sprzegieł-sachs,luk,valeo-z "pierwszej ligi",z tańszych ma-pa,ewentualnie sasone......
amortyzatory to bilstein,monroe,sachs,gabriel........niektórzy zahwalają kayabę-jakoś nie mam przekonania..........ale to moja prywatna opinia......
z układów zapłonowych (świece,cewki,kopułki,palce)-beru,bosch,facet/eps,ngk,denso,eyquem.......
jak mi cos wpadnie do głowy to dopiszę,generalnie jest tak że produkty pakowane (kager,4-max,maxgera,kamoka,qap,daco)są produktami dalekowschodnimi ,w których głównym priorytetem była cena....więc jakość zeszła na dalszy plan.....jedynego "pakowacza" jakiego mogę polecić z "czystym sumieniem" to protechnic...........
Traianus - Wto Kwi 21, 2009 10:37
Dzięki właśnie oto mi chodziło (chociaż sposób podania jak dla mnie trochę zbyt żargonowy nie bardzo rozumiem określenie pakowacz - jedynie domyślam ) trafił się jeszcze jeden producent NOK ceny takie średnio niskie jakość podobnie
Raffaele - Wto Kwi 21, 2009 16:40
"Pakowacz" - to typowa firma importująca detale, przepakowująca z pudełek dostawcy do własnych. Ale wg mnie obecnie nikt w Polsce nie bawi się w przepakowywanie, Chińczyk zrobi to taniej.
Przykład. Zakładasz sobie firmę, dogadujesz się z jakimś Chińczykiem który produkuje Ci żądane produkty, sprowadzasz je tylko do magazynu w Polsce i sprzedajesz.
Chińczycy to sprytni i bardzo pracowici ludzie - wszystko Ci zrobią, nawet polską naklejkę przykleją jak im wyślesz jej grafikę włącznie z kodem kreskowym itd. W Polsce tylko robisz stan magazynowy i pchasz na rynek.
maciekmpl - Wto Kwi 21, 2009 17:46
Dołączę się do pytania. Firma QUINTON HAZELL (podobno brytyjska) - dobra, czy trzymać się z daleka?
M
Mazak - Wto Kwi 21, 2009 20:50
A co sądzicie o DELPHI chodzi mi o tarcze i klocki hamulcowe??
Traianus - Pią Kwi 24, 2009 06:13
miał z was ktoś do czynienia z łożyskami firm :
TMMEN
http://allegro.pl/item612..._rover_600.html
JAPAN LINE
http://allegro.pl/item609...rzod_japan.html
KAGER
http://allegro.pl/item614...rd_iv_v_vi.html
TECHNOSTAR
http://allegro.pl/item611...nda_accord.html
Wahacze i sworznie
TEKNOROT
http://allegro.pl/item618..._crv_rover.html
iktorn73 - Pią Kwi 24, 2009 11:08
Mój brat założył pompę wody QUINTON do swojej 400-setki i po kilkunastu kilometrach rozpadła się. Pierwszy raz widziałem coś takiego. Nigdy nie kupię nic tej firmy,chyba że będę zmuszony . Ale to ta sławna brytyjska jakość.Tytanic poszedł na dno i przemysł stalowy GB też .
[ Dodano: Pią Kwi 24, 2009 12:12 ]
Kolega Tetryk wyczerpująco podał informacje na temat dobrych producentów.Ja lubię jeszcze firmę Textar. SKF również nigdy mnie nie zawiodło,natomiast firma ATE zawiodła mnie bardzo,zarówno kiepską jakością wyrobów jak i podejściem do klienta.
Mazak - Pią Kwi 24, 2009 13:35
Ja miałem dokładnie takie łożysko u siebie (kupione na aukcji tego typa)i nie było z nim większych problemów nie szumiało itp. pomijając fakt że wcześniej założyłem skf i bardzo szybko się rozsypało (2-3 miesiące) tak się wk@$%@$em ,i powiedziałem że nie będę więcej przepłacał i kupiłem to coś i o dziwo latało bez problemów
PTE - Pią Kwi 24, 2009 21:35
Chyba TIMKEN? Znana, amerykańska firma z tradycjami. Od ponad 10 lat mają fabrykę łożysk w Polsce (w Sosnowcu) - jeszcze w zeszłym stuleciu miałem kupować ich łożyska do Skody, ale wybrałem słowackie i rosyjskie
iktorn73 napisał/a: | (...) Nigdy nie kupię nic tej firmy,chyba że będę zmuszony . Ale to ta sławna brytyjska jakość (...) |
Po co więc kupiłeś MG?
Traianus - Sob Kwi 25, 2009 21:54
przepraszam ale próbowałem odszyfrować to co pisało na pudełku, w googlach wynalazłem ze ma to się zwać TIMMEN ponoć niemieckie hehe , ale nadal nie mogę wyszperlać co to za firma NOK - intercars tym handluje
Tomi - Nie Kwi 26, 2009 00:13
PTE napisał/a: |
Chyba TIMKEN? Znana, amerykańska firma z tradycjami. Od ponad 10 lat mają fabrykę łożysk w Polsce (w Sosnowcu) - jeszcze w zeszłym stuleciu miałem kupować ich łożyska do Skody, ale wybrałem słowackie i rosyjskie
|
Ale pudałka Timkenn jeśli dobrze pamiętam są czarnno pomarańczowe (czy jakoś tak), a tu jest TMMEN... czyżby przypadkowa zbieżność?
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 01:30 ]
Traianus napisał/a: | Proszę o podpowiedź którzy producenci części wytwarzają solidne rzeczy a nie badziewie w intercars-ie najczęściej można spotkać między innymi takich wytwórców jak :
- ELRING
- TRW
- MOOG
- YAMATO |
Z Erlingiem się spotkałem i używałem. słyszałem różne opinie. TRW to dawny Lucas. Yamato to trochę pokłosie transakcji wykupienia JC Auto (była kiedyś taka fajna hurtownia, która niestety z racji nie używania TecDoca i wprowadzania włansego indeksowania części najczęściej nie wiedziała czym handluje, Można było tam znaleść dwa identyczne produkty, które miały inną naklejkę JC i inną cenę
Yamato to wyższa półka elementów zawieszenie i układu kierowniczego. NOK jest częśto zamienne z YAMATO.
MOOG'a nie korzystałem, ale pochodzenie sugeruje coś dobrego (Federal Mogul jeśli się nie mylę).
W liście dobrych producentów umieściłbym:
- ATE,
- FAI,
- 555,
- Delphi Lockheed,
- Bosch,
- BERU,
- VALEO,
- SKF, LUK/INA, Ruville (to właście to samo jeśli chodzi o rolki i napinacze).
Nie miałem również nigdy problemów z elektryką KW i EPS (w pudałkach jest to samo).
Zupełnie nieźle wygląda KAGER (jakościowo). Najczęście w opakowaniach Kagera są renomowane produkty.
Traianus napisał/a: |
- 4MAX
- JC AUTO
- AJUSA |
4max to najtańszy brand InterCarsu. Najczęście pakują w pudałka to co uda im się kupić w Chinach. JC auto podobnie, choć podobno tarcze hamulcowe JC Auto są dobre. Generalnie po wykupieniu JC przez InterCars, to są te same produkty różniące się tylko ceną i pudełkiem.
AJUSA to hiszpańska marka uszczelek. W przypadku serii K raczej się nie sprawdza... a polski rynek jest nimi zalany.
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 01:31 ]
Blemen napisał/a: | A co sądzicie o DELPHI chodzi mi o tarcze i klocki hamulcowe?? |
Raczej średniej jakości
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 01:35 ]
iktorn73 napisał/a: | natomiast firma ATE zawiodła mnie bardzo,zarówno kiepską jakością wyrobów jak i podejściem do klienta. |
Hmmm... to miałeś dziwny przypadek. Ja jeżdżę na produktach ATE od paru lat... teraz to chyba piąty czy szósty Roverek. Aktualnie we wszystkich są conajmniej klocki ATE.
R216i Cabrio - Klocki i płyn ATE (tarcze Zimmerman Sport),
R420D - Tarcze i klocki ATE,
MG ZS - Klocki ATE (tarcze jeszcze oryginalne).
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 01:37 ]
Ponadto zapomniałem dodać, że w przypadku przednich hamulców do MG ZR160 i ZS180, w komplecie z klockami ATE są śrubki i wszystkie blaszki... może stąd ich dość wysoka cena.
Traianus - Czw Maj 28, 2009 12:45
przymierzam sie do zakupu przednich górnych wahaczy, z tańszych na allegro, pośród wielu bezimiennych pojawiają sie firmy FAST i MAPCO ktoś miał z nimi do czynienia
iktorn73 - Pią Maj 29, 2009 09:24
Po co więc kupiłeś MG?[/quote]
Kupiłem ponieważ podoba mi się wygląd,bo przecież nie jakość ,no i fajnie się jeździ.To trzeci R w rodzinie więc chyba jesteśmy zarażeni .
-SKF-właśnie mnie zawiodło,łożyska rozpadły się po kilkudziesięciu kilometrach,pompy wody kiepskie i są na nie reklamacje
-JC miałem tarcze tej firmy i były bez zarzutu
-Kager-co otworzę pudełko to produkt znanej i dobrej firmy ,jak na razie super,pompy wody bez zarzutu
-ATE jakość ogólnie dobra ale nie uwzględnili reklamacji za tarcze w których zrobili za duże otwory na łożyska!!!
|
|