|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Narodowy test z jezyka polskiego
Tomhet - Wto Kwi 21, 2009 21:46 Temat postu: Narodowy test z jezyka polskiego Zapraszam wszystkich do sprawdzenia jak dobrze (lub jak zle) mowicie po Polsku
http://www.akademiajezyka...ezyka-polskiego
wstydz przyznac, ja uzyskalem zaledwie 57,5% spodziewalem sie wyzszego wyniku
walkie - Wto Kwi 21, 2009 22:10
Dziękujemy za udział w Narodowym Teście z Języka Polskiego. Na 40 punktów zdobyłaś (zdobyłeś):
36 czyli 90%
michone - Wto Kwi 21, 2009 22:30
mi mail nie doszedl
walkie - Wto Kwi 21, 2009 22:31
michone, to z lagiem idzie
-IKS- - Wto Kwi 21, 2009 22:46
ooooooo kiepsko
profil humanistyczny a tylko 31 pkt (77,5%)
nieładnie...
Remigiusz - Wto Kwi 21, 2009 23:39
Dziękujemy za udział w Narodowym Teście z Języka Polskiego. Na 40 punktów zdobyłaś (zdobyłeś):
9 czyli 22.5%
Jednak widać ze polski to trudny jeżyk dla obcokrajowcy
Brt - Wto Kwi 21, 2009 23:49
bez skupiania sie wyszło 60% .... jakbym się skupił pewnie by było gorzej
boss.007 - Sro Kwi 22, 2009 00:13
40%...o nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Noooooo ale nic nie poradzę
MaReK - Sro Kwi 22, 2009 00:17
Odpowiedzialem na szybciora i mam ... 64%
Pa.
Krzysi3k - Sro Kwi 22, 2009 08:37
25 czyli 62.5%
dobryziom - Sro Kwi 22, 2009 08:54
22 czyli 55%
kiepściutko pewnie jak bym wykorzystał 30min a nie 5 było by lepiej chociaż chyba taki test bez zastanawiania ma bardziej rzeczywisty obraz:p
maciej - Sro Kwi 22, 2009 08:59
Brt napisał/a: | bez skupiania sie wyszło 60% .... jakbym się skupił pewnie by było gorzej |
Hehe... To jak ja - robiłem 10 minut.
Na 40 punktów zdobyłaś (zdobyłeś): 28 czyli 70%
Fatalnie.
walkie,
Brt - Sro Kwi 22, 2009 09:02
Cytat: | Hehe... To jak ja - robiłem 10 minut. |
no dokładnie .. 15 minut a w miedzyczasie 4 rozmowy gg hmmm z ciekawością przypatrzę sie właściwym odpowiedziom po 27.04
maciej - Sro Kwi 22, 2009 09:04
Brt napisał/a: | z ciekawością przypatrzę sie właściwym odpowiedziom po 27.04 |
To przypomnij.
Mi nie podobały się te pytania z "dopuszczalne potocznie"...
Nie jestem polonistą, żeby to śledzić, co "mądre głowy" dopuściły "potocznie".
wild_weasel - Sro Kwi 22, 2009 09:37
27 czyli 67.5%. Podobny wynik osiągnął Stefan Batory i Emmanuel Olisadebe.
No masakra jakaś Chyba za dużo myślałem
michone - Sro Kwi 22, 2009 09:51
23 czyli 57.5% nie ma czym sie chwalic
morris - Sro Kwi 22, 2009 11:20
29pkt - 72%, dobrze, że nie było ortografii
Krzysi3k - Sro Kwi 22, 2009 18:14
morris napisał/a: | dobrze, że nie było ortografii |
Właśnie szkoda
-IKS- - Sro Kwi 22, 2009 20:52
ano szkoda, że ortografii nie było
a walkie to chyba oszukiwała...
nie, no oczywiście żartuję...
walkie - Sro Kwi 22, 2009 22:04
nic a nic, z rozbiegu w 5 minut test zrobiony
hubosza87 - Czw Kwi 23, 2009 00:42
21, czyli 52.5% trochę wstyd
MaReK - Czw Kwi 23, 2009 10:30
Wstyd!? Ha ha
Ja wczoraj zrobilem skupiajac sie nieco bardziej i dostalem 62,5% Czyli gorzej niz w nocy kiedy juz lecialem spac i bylem zmeczony
Uzywalem polskich liter, ale nie wiem niestety co jest dopuszczalne a co nie. Czy Polacy mogą być piąci na mecie ?
To jest tak troche jak z tym przykladem:
"Chlop obszedl pole. Pole zostalo przez chlopa ......." ?
Nie ma sie co wstydzic... szkoda tylko ze ten test nie posiada rozwiazania
zaraz po wykonaniu go.
Pozdrawiam,
Krzysi3k - Czw Kwi 23, 2009 11:47
Cytat: | "Chlop obszedl pole. Pole zostalo przez chlopa ......." ? |
Haha, rzeczywiście trudne, ale ja sobie nie przypominam, żebym coś takiego wypełniał... Może są różne wersje?
A tak pomyśleć to - "obejść", więc "obejte"?
Brt - Czw Kwi 23, 2009 12:39
MaReK napisał/a: | Pole zostalo przez chlopa ......." ? |
obszczane pierwsze co mi przyszło do głowy hehe
[ Dodano: Sro Kwi 29, 2009 12:50 ]
edit .... są wyniki Jesli wpisaliście prawidłowego maila, to na Waszej skrztynce sie pojawi info, trzeba się zalogować na stronie PWN i można sprawdzić indywidualne błędy Ja swoje sprawdziłem i w 2 ptrzypadkach miałem literówki zupełnie nie zwiazane z zadawanym pytaniem typu: (Motreńko zamiast Morteńko) i wynikające raczej z pośpiechu, no ale błąd to błąd .... a wieloma poprawnymi formami byłem zaskoczony, najbardziej chyba tym:
Poprawnie: "Jedna jaskółka nie czyni wiosny"
Napisałem: "Jedna jaskółka wiosny nie czyni"
walkie - Sro Kwi 29, 2009 11:56
no właśnie mnie wkurzyli z tą rejestracją :<
Brt napisał/a: | Poprawnie: "Jedna jaskółka nie czyni wiosny"
Napisałem: "Jedna jaskółka wiosny nie czyni" |
najpierw podmiot, potem orzeczenie i dodatki
MaReK - Sro Kwi 29, 2009 11:59
Krzysi3k5 napisał/a: | Haha, rzeczywiście trudne, ale ja sobie nie przypominam, żebym coś takiego wypełniał... Może są różne wersje?
A tak pomyśleć to - "obejść", więc "obejte"? |
Ja nie jestem ekspertem w dziedzinie j. polskiego ale w/g mnie nie ma takiej formy w naszym jezyku chyba.
Joa - Sro Kwi 29, 2009 12:22
Brt napisał/a: | Motreńko zamiast Morteńko |
to samo
i oprocz tego jeszcze 2 inne literowki.
jesli o jaskolke chodzi, to faktycznie, moze nie jest poprawnie, ale skoro tak sie mowi, nie przyszlo mi nawet do glowy, zeby tam doszukiwac sie bledu.
i bardzo zdziwilo mnie tez zdanie: "Jutro wujostwo przyjdą do nas w odwiedziny." nie spotkalam sie nigdy z taka forma.
ale coz, powtarzajac za Markiem- ja tam ekspertem w tej dziedzinie nie jestem
maciej - Sro Kwi 29, 2009 12:30
Jedna literówka, reszta cóż - błędy.
Brt - Sro Kwi 29, 2009 12:37
Joa napisał/a: | jesli o jaskolke chodzi, to faktycznie, moze nie jest poprawnie, ale skoro tak sie mowi, nie przyszlo mi nawet do glowy, zeby tam doszukiwac sie bledu. |
Dokładnie .... a mowa była o przysłowiu a nie o zdaniu, a przysłowie znam w formiejakiej napisałem ... no nic tam ... Miodkiem nie będę w kazdym razie
thef - Sro Kwi 29, 2009 13:15
Brt napisał/a: | Dokładnie .... a mowa była o przysłowiu a nie o zdaniu, a przysłowie znam w formiejakiej napisałem |
Idąc dalej "Kruk krukowi nie wykole oka"? Chyba ktoś się zagalopował z tym przysłowiem jednak Podpytam Ewelinę
MaReK - Sro Kwi 29, 2009 14:56
Joa napisał/a: | "Jutro wujostwo przyjdą do nas w odwiedziny." |
No tutaj ja zaznaczylem prawidlowo - przyjdą.
Bo w tym znaczeniu wujostwo to "wuj" z "ciocią" do nas przyjdą.
Z reszta mozna o tym na stronie z testem o tym przeczytac
Joa - Sro Kwi 29, 2009 15:23
MaReK napisał/a: | Bo w tym znaczeniu wujostwo to "wuj" z "ciocią" do nas przyjdą. |
no jak najbardziej.
ale ja myslalam, ze odmienia sie jako "to wujostwo", a nie "oni- ciotka i wuj".
jak to mowia- cale zycie czlowiek sie uczy (a i tak umiera glupi)
SeevS - Pią Maj 01, 2009 10:56
uuu ale wstyd
50% to nie dobrze z moją polszczyzną... ale cóż nigdy nie byłem orłem z j.polskiego i teraz to ciągle się na mnie odbija... chociaż matura dobrze mi poszła;)
witgut - Sob Maj 02, 2009 20:51
Dziękujemy za udział w Teście z Języka Polskiego. Na 40 punktów udało Ci się zdobyć:
26, czyli 65%.
nie najgorzej jak na inżyniera
Mix - Sob Maj 02, 2009 21:07
Dziękujemy za udział w Teście z Języka Polskiego. Na 40 punktów udało Ci się zdobyć:
27, czyli 67.5%.
general_p - Sob Maj 02, 2009 22:25
Dwie magisterki (obie humanistyczne) i tylko 67,5%
faecd - Nie Maj 03, 2009 01:24
60% lepiej niz na maturze:)
nie tak zle jak na scislowca:)
Ley - Wto Maj 05, 2009 17:29
Mój wynik: 25 pkt / 62.5% - bez komentarza
A co do pola i chłopa to co za różnica czy pole zostało obesznięte, obszednięte czy obejte - tak czy inaczej widać że nierób bo tylko spacerowuje, a pole samo się nie zaorzy
Marshall - Pią Lip 10, 2009 10:29
Pytanie trudnie nie powiem. Sam nad tym glowilem sie bardzo dlugo. Niemniej jednak odnalazlem odpowiedz, ktora brzmi nastepujaco: "Chlop obszedl pole. Pole zostalo przez chlopa.... 'obeszle'"
Markzo - Pią Lip 10, 2009 14:50
a mi się wydaje, że tego się nie odemnia i powinoo być np: okrążone
Joa - Pią Lip 10, 2009 15:14
Marshall napisał/a: | Pole zostalo przez chlopa.... 'obeszle'" |
hm.. odmiana conajmniej dziwna, ale kto wie, poloniska nie jestem
Markzo napisał/a: | a mi się wydaje, że tego się nie odemnia i powinoo być np: okrążone |
tak zawsze najlatwiej obejsc problem odmiany- zarowno w jez polskim jak i kazdym innym, ale co z tego, skoro tutaj kazali odmieniac
mcteusz - Pią Lip 10, 2009 16:12
Marshall napisał/a: | Chlop obszedl pole. Pole zostalo przez chlopa.... 'obeszle'" |
Ja bym powiedział, że prawidłowo jest:
Pole zostało przez chłopa obejdzione....
west - Pią Lip 10, 2009 17:32
26 dobrych.
niestety w pokoju byl maly wrzeszczacy anty-skupiacz. tak to by bylo ponizej 60%:)
staf - Pią Lip 10, 2009 17:49
A ja robiłem sam...hahahahahha
21, czyli 52.5%.
odrazu odpowiem...z maty również baranek
Mayson - Pią Lip 10, 2009 21:02
31 pkt (77,5%) Japa mi opadła... byłem przekonany, że wszystko mam dobrze Polśka jenźyk trudna jenźyk
Marshall - Nie Sie 02, 2009 03:53
mcteusz napisał/a: |
Ja bym powiedział, że prawidłowo jest:
Pole zostało przez chłopa obejdzione.... |
Tak akurat kazdy odpowiada. Gdyby to bylo takie proste to nie byloby z tym tyle problemu.
Kiedy poraz pierwszy uslyszalem te forme "obeszle" tez wydawala mi sie bardzo dziwna. Teraz jednak widze ze ma to sens. Wedlug pewnego profesora, ktory czesto jest widywany w TV, ta wlasnie forma jest poprawna.
kruszon - Nie Sie 02, 2009 10:28
No to Wam powiem, ze od słowa obejść nie ma formy biernej. Pytałem o to moją matulkę, która jest językoznawcą.
Marshall napisał/a: | Wedlug pewnego profesora, ktory czesto jest widywany w TV, ta wlasnie forma jest poprawna. |
Wg. Bralczyka, Miodka, czy moze Markowskiego? Możesz podać źródło?
Pozdrawiam
mpg - Nie Sie 02, 2009 21:25
Skoro czasownik ma dopełnienie bliższe (obszedł (kogo? co?) pole), to nie widzę powodu, żeby nie istniała strona bierna.
Analogicznie np. "objechał przeszkodę".
"Nieistnienie" formy biernej wynika raczej z jej nieużywania (i tym samym powszechnego przekonania, że nie istnieje), a nie z jakichś technicznych barier.
Iść, żyć, spać -- to są prawdziwe czasowniki nieprzechodnie.
Skoro objechać objechany, to czemu nie obejść obeszły?
kruszon - Nie Sie 02, 2009 23:44
Będę musiał dopytać...
mpg napisał/a: | Iść, żyć, spać -- to są prawdziwe czasowniki nieprzechodnie.
Skoro objechać objechany, to czemu nie obejść obeszły? |
Wyjątek?
Specem nie jestem, jutro postaram się dowiedzieć dokładnie.
Pozdrawiam
thef - Pon Sie 03, 2009 08:34
Marshall napisał/a: | Tak akurat kazdy odpowiada. Gdyby to bylo takie proste to nie byloby z tym tyle problemu.
Kiedy poraz pierwszy uslyszalem te forme "obeszle" tez wydawala mi sie bardzo dziwna. Teraz jednak widze ze ma to sens. Wedlug pewnego profesora, ktory czesto jest widywany w TV, ta wlasnie forma jest poprawna. |
mpg napisał/a: | Skoro czasownik ma dopełnienie bliższe (obszedł (kogo? co?) pole), to nie widzę powodu, żeby nie istniała strona bierna.
Analogicznie np. "objechał przeszkodę".
"Nieistnienie" formy biernej wynika raczej z jej nieużywania (i tym samym powszechnego przekonania, że nie istnieje), a nie z jakichś technicznych barier.
Iść, żyć, spać -- to są prawdziwe czasowniki nieprzechodnie.
Skoro objechać objechany, to czemu nie obejść obeszły? |
Czasownik obejść należy właśnie do tzw. nieprzechodnich, nie ma dopełnienia bliższego i nie tworzy imiesłowu biernego.
mpg - Pon Sie 03, 2009 09:53
thef napisał/a: | Czasownik obejść należy właśnie do tzw. nieprzechodnich, nie ma dopełnienia bliższego i nie tworzy imiesłowu biernego. |
Faktycznie, "obeszłe" to forma imiesłowu przymiotnikowego czynnego a nie biernego. Dlatego "zostało obeszłe" zdaje się brzmieć tak dziwnie.
Ale pole jest jak najbardziej dopełnieniem bliższym.
Wynika z tego, że strona bierna nie istnieje, bo nie istnieje imiesłów bierny, a nie dlatego, że nie istnieje dopełnienie bliższe (jak w "typowych" czasownikach nieprzechodnich, gdzie często łatwo utworzyć imiesłów ale występują tylko z dopełnieniem dalszym).
Wracamy do początku problemu. Trzeba czekać aż ktoś utworzy i upowszechni odpowiednie słowo.
Marshall - Nie Sie 16, 2009 02:44 Temat postu: odmiana...
kruszon napisał/a: | No to Wam powiem, ze od słowa obejść nie ma formy biernej. Pytałem o to moją matulkę, która jest językoznawcą.
Wg. Bralczyka, Miodka, czy moze Markowskiego? Możesz podać źródło?
Pozdrawiam |
Zrodlo to Jerzy Bralczyk. Mowil dosyc obszernie o tym zdaniu w programie "mowi sie"
[ Dodano: Nie Sie 16, 2009 03:47 ]
mpg napisał/a: | Wracamy do początku problemu. Trzeba czekać aż ktoś utworzy i upowszechni odpowiednie słowo. |
Zgadzam sie z Toba! Trzeba upowrzechnic odpowiednie slowo i wowczas bedzie ono poprawne. Jest wiele slow ktore uzywamy potocznie a sa formami niepoprawnymi.
W kazdym jezyku tak jest.
Koty3 - Pią Wrz 04, 2009 14:45
jedna literówka ale i tak kiepsko
25, czyli 62.5%.
|
|